Cara Menggunakan Pengawal DualShock 4 PlayStation 4 untuk Permainan PC

Pengawal DualShock 4 Sony sebenarnya adalah gamepad standard, dan anda boleh menyambungkannya ke PC mana pun dengan kabel USB, Bluetooth standard, atau penyesuai USB tanpa wayar rasmi Sony. Ia juga akan berfungsi dalam pelbagai permainan, kerana Steam kini menawarkan sokongan rasmi untuk pengawal DualShock 4.

Setelah anda menyambungkan pengawal PS4 ke PC, anda juga dapat memanfaatkan Mainan Jauh PS4 untuk mengalirkan permainan dari konsol PS4 anda sendiri, atau perkhidmatan PlayStation Now Sony untuk menstrim permainan dari pelayan Sony.

BERKAITAN: Mengapa Anda Perlu Mendapatkan Pengawal Xbox untuk Permainan PC

Pengawal Xbox Microsoft boleh dikatakan masih berfungsi paling baik untuk permainan PC, kerana mereka secara rasmi disokong oleh Microsoft dan banyak permainan menyokong pengawal Xbox 360 dan Xbox One khususnya. Sekiranya anda membeli pengawal untuk permainan PC, anda mungkin harus mendapatkan pengawal Xbox. Tetapi jika anda sudah mempunyai pengawal PlayStation 4, inilah cara untuk menyiapkannya dengan PC anda.

Cara Menghubungkan Pengawal PS4 ke PC

Anda boleh menyambungkan pengawal ke komputer anda dengan kabel USB-ke-mikro-USB yang disertakan — yang sama dengan yang anda gunakan dengan PS4 anda — dan menggunakannya sebagai pengawal berwayar. Ia akan "berfungsi" tanpa persediaan tambahan.

Sekiranya anda ingin menyambungkan alat kawalan anda secara wayarles, Sony mengesyorkan anda membeli Penyesuai Tanpa Wayar DualShock 4 USB rasmi ($ 15).

Untuk menyambungkan pengawal PlayStation 4 anda secara wayarles dengan PC tanpa perkakasan tambahan, anda perlu memasukkannya ke mod pasangan Bluetooth. Ramai orang melaporkan sambungan Bluetooth pengawal mungkin agak tidak stabil pada PC, bergantung pada chipset dan pemacu Bluetooth anda, jadi anda mungkin ingin menggunakan sambungan berwayar atau penyesuai wayarles rasmi jika anda mengalami masalah.

BERKAITAN: Cara Memasangkan Peranti Bluetooth ke Komputer, Tablet, atau Telefon Anda

Inilah cara memasangkan pengawal anda secara wayarles melalui Bluetooth, jika anda mahu: Pertama, matikan alat kawalan jika sudah dihidupkan. Jika dihidupkan dan dipasangkan dengan PlayStation 4, tahan butang "PlayStation" dan kemudian pilih pilihan "Log Out of PS4" atau "Enter Rest Mode" di menu yang muncul di TV anda. Pengawal akan dimatikan.

Seterusnya, masukkan pengawal ke mod pasangan. Tekan butang "PlayStation" dan butang "Share" pada pengawal pada masa yang sama, dan tahan terus. Bar cahaya pada alat kawalan akan mula berkelip. Ini menunjukkan pengawal berada dalam mod pasangan Bluetooth.

Akhirnya, sambungkan alat kawalan ke komputer anda seperti anda memasangkan sebarang peranti Bluetooth. Pada Windows 10, anda dapat membuka aplikasi Tetapan dari menu Mula, pilih "Peranti", lalu pilih "Bluetooth." DualShock 4 akan muncul di sini sebagai "Wireless Controller" jika berada dalam mod berpasangan. Anda kemudian boleh memilihnya dan klik "Pasangkan" untuk memasangkannya dengan komputer anda.

Pada Windows 7, 8 dan 10, anda boleh membuka panel Peranti dan Pencetak di Panel Kawalan. Klik "Tambah peranti" dan pengawal akan muncul sebagai peranti Bluetooth yang berdekatan. Ini juga akan muncul dalam senarai peranti yang disambungkan di sini sebagai "Wireless Controller" setelah ia disambungkan.

Cara Meniru Pengawal Steam Dengan Pengawal PS4

Valve kini menawarkan sokongan rasmi untuk pengawal DualShock 4 PlayStation 4. Ia akan berfungsi sama dengan Steam Controller, dengan sokongan untuk touchpad pengawal dan ciri lain. Permainan yang menyokong Steam Controller akan berfungsi dengan pengawal PS4, dan anda juga dapat membuat profil untuk meniru acara papan kekunci dan tetikus dengan pengawal PS4 dalam pelbagai permainan yang tidak menawarkan sokongan rasmi untuk pengawal. Dengan kata lain, ia berfungsi sama seperti Steam Controller.

Untuk mengaktifkan fitur ini, buka Big Picture Mode di Steam dengan mengklik ikon "Big Picture Mode" berbentuk pengawal di sudut kanan atas tetingkap Steam.

Pergi ke Tetapan> Tetapan Pengawal dalam Mod Gambar Besar dan aktifkan pilihan "Sokongan Konfigurasi PS4".

BERKAITAN: Cara Memetakan Semula Xbox, PlayStation, dan Butang Pengawal Lain di Steam

Sambungkan semula pengawal PS4 yang disambungkan dan mereka akan muncul di sini. Anda boleh memilihnya dan mengkonfigurasinya dengan cara yang sama seperti anda mengkonfigurasi Steam Controller.

Sebagai contoh, anda boleh memilih permainan dalam mod Gambar Besar dan memilih Kelola Permainan> Konfigurasi Pengawal untuk mengkonfigurasi bagaimana pengawal PS4 anda berperilaku dalam permainan. Skrin ini memberikan banyak pilihan untuk memetakan kembali apa yang dilakukan oleh butang pengawal anda dalam permainan.

Cara Meniru Pengawal Xbox Dengan Pengawal PS4

BERKAITAN: Mengapa Anda Perlu Mendapatkan Pengawal Xbox untuk Permainan PC

Pengawal Xbox 360 - dan pengawal Xbox One, kini Microsoft akhirnya melepaskan pemacu yang diperlukan - biasanya terbaik untuk permainan PC. Banyak permainan PC yang dirancang khusus untuk berfungsi dengan pengawal Xbox. Banyak permainan juga memerlukan input "xinput", yang disediakan oleh pengawal Xbox, tetapi jenis pengawal lain tidak.

Sekiranya anda menggunakan pengawal PS4 dengan emulator untuk bermain permainan lama, anda boleh dengan mudah mengkonfigurasi emulator untuk menerima penekanan butang pengawal. Sekiranya anda menggunakannya dengan permainan PC, anda mungkin perlu membuka tetapan kawalan permainan PC dan mengkonfigurasi permainan untuk merespon input pengawal.

Tetapi untuk permainan yang mengharapkan pengawal Xbox, anda mungkin harus meniru xinput. Ini akan menukar input pengawal PS4 ke penekanan butang Xbox yang setara, dan permainan akan "berfungsi" dengan DualShock 4 seperti yang mereka lakukan dengan pengawal Xbox. Mereka hanya akan berfikir bahawa anda hanya menggunakan pengawal Xbox.

Sony belum mengeluarkan pemacu rasmi untuk pengawal PlayStation 4 di PC, jadi tidak ada cara rasmi untuk melakukan ini. Terdapat alat untuk meniru xinput dengan PS4, tetapi mereka adalah alat pihak ketiga tidak rasmi yang dikembangkan oleh komuniti.

Kami mengesyorkan program Input Mapper percuma. Alat ini juga akan menunjukkan tahap bateri pengawal anda, yang merupakan sesuatu yang biasanya tidak dapat anda lihat di Windows.

Muat turun dan pasang Input Mapper ke PC anda. Buka, dan klik ikon "Profil" berbentuk pengawal di sebelah kiri tetingkap Input Mapper, dan kemudian klik "Profil Baru." Pilihan "Emulator pengawal maya" akan diaktifkan secara lalai, dan pengawal PS4 anda kini harus berfungsi sebagai pengawal Xbox. Anda tidak perlu mengubah tetapan lain.

Buka permainan yang mengharapkan pengawal Xbox, dan ia semestinya berfungsi. Sebarang arahan dalam permainan masih akan memberitahu anda untuk menggunakan butang Y, B, A, dan X Xbox dan bukannya butang segitiga, bulatan, kotak, dan X, tetapi butang tersebut akan berfungsi sebagai yang sama dengan Xbox.

Emulasi xinput hanya berfungsi apabila InputMapper dibuka, jadi anda perlu membiarkan program ini terbuka semasa bermain permainan. Namun, jika Anda mengklik ikon "Tetapan" di sebelah kiri program, Anda dapat mengatakannya kepada "Mulai Dengan Windows" dan "Mula Dikecilkan". Ia akan bermula apabila anda boot PC anda dan berjalan di latar belakang, jadi anda akan sentiasa bersedia untuk pergi.

InputMapper juga melakukan hal-hal berguna lainnya, seperti mengaktifkan fitur "Trackpad as mouse", yang memungkinkan Anda menggunakan trackpad pengendali sebagai mouse pada Windows. Anda bahkan boleh menyesuaikan warna bar cahaya pengawal dan mengkonfigurasi makro.

Anda perlu memasangkan alat kawalan anda dengan PlayStation 4 anda sebelum dapat menggunakannya dengan konsol anda sekali lagi. Untuk melakukannya, pasangkan semula pengawal ke PS4 anda menggunakan kabel USBnya. Ia akan dipasangkan secara automatik dengan konsol anda. Untuk menjadikannya berfungsi dengan PC anda selepas itu, anda perlu memasangkannya dengan PC anda sekali lagi dari tetingkap Bluetooth. Ini adalah kerumitan kecil, tetapi berbaloi untuk menggunakan gamepad anda dengan mudah pada pelbagai peranti.

Kredit Gambar: Farley Santos di Flickr, Danny Willyrex di Wikipedia