36 Permainan Carian Google Tersembunyi dan Telur Paskah

Google telah menyembunyikan banyak telur Paskah yang unik dan permainan yang menyeronokkan di enjin cariannya. Berikut adalah beberapa yang terbaik, jadi pergi ke Google dan taip salah satu carian berikut.

Carian: Anagram

Adakah anda bermaksud  mengomel ram ? Tidak tepat. Anagram adalah perkataan (atau frasa) yang dibentuk dengan menyusun semula huruf-huruf dari kata sumber. Beberapa contoh popular adalah:

  • Perduaan / Otak
  • Senyap / Dengar
  • Bilik asrama / kotor

Apabila anda mengetik "anagram" di bar Carian Google, Google bertanya adakah anda bermaksud "nag ram" kerana itu adalah anagram dari "anagram." Pandai betul Google.

Cari: Askew

Anda tidak perlu minum terlalu banyak koktail untuk teks agar kelihatan bengkok. Apabila anda mencari "askew" (yang secara harfiah berarti tidak lurus atau rata), halaman hasil carian Google akan sedikit condong.

Carian: Bletchley Park

Sekiranya anda biasa dengan Bletchley Park di England, anda akan tahu bahawa ia mempunyai sejarah yang cukup. Kini menjadi tarikan pelancong, harta tanah ini pernah menjadi rumah rahsia pemecah kod Perang Dunia II.

Google menghormati mercu tanda bersejarah ini dengan "menyahkod" Bletchley Park di panel pengetahuan di sebelah kanan hasil carian.

Cari: Blink HTML

Anda juga boleh menaip “” atau “blink tag” untuk yang satu ini.

Seperti namanya, tag HTML sekelip mata  , yang sekarang sudah usang, menyebabkan kandungan dalam tag berkedip. Nostalgia tahun 90-an, ada orang?

Carian: Latihan Pernafasan

Kita semua memerlukan masa untuk menarik nafas, kadang-kadang. Sekiranya anda mencari "Latihan Pernafasan" di Google, latihan satu minit akan muncul di bahagian atas. Klik butang Main untuk memulakannya.

Cari: Slaid Cha-Cha

Kembalikan sekarang, ya! Tidak ketinggalan klasik, Slaid Cha-Cha oleh DJ Casper adalah lagu yang terkenal dan tarian koreografi. Mahu belajar bagaimana melakukannya?

Cukup taip "slaid cha-cha" di bar Carian Google. Di sebelah tajuk video pertama, anda akan melihat anak panah; klik untuk dipandu melalui tarian.

Cari: Permainan Kehidupan Conway

Pada tahun 1970, ahli matematik Britain, John Horton Conway, mengembangkan  Game of Life.  Ini adalah permainan pemain sifar, di mana anda hanya duduk dan menonton sel hidup, mati, dan membiak.

Untuk memainkan (menonton) permainan automaton selular ini, cukup ketik " Game of Life Conway " di bar Carian Google dan lihat ke kanan untuk melihat bagaimana semua kehidupan bermula.

Permainan Dinosaur (Chrome sahaja)

Sekiranya anda tidak mempunyai sambungan internet dan cuba memuat halaman web di Google Chrome, anda akan mendapat mesej "Tanpa Internet", bersama dengan T-Rex. Anda boleh mengubah halaman yang ditakuti ini menjadi pelari yang menyeronokkan, tanpa henti (atau sekurang-kurangnya sehingga anda kembali dalam talian).

Cukup tekan Space bar dan dinosaur akan mula beroperasi. Semasa kaktus dan burung menghampiri anda, tekan bar Angkasa sekali lagi untuk melompati mereka. Apabila anda memukul sesuatu, permainan akan berakhir, dan skor tinggi anda direkodkan. Sekiranya anda ingin mendapatkan skor yang sangat tinggi, ada cara untuk menggodam permainan dan menjadikan dinosaur anda tidak terkalahkan.

Penyemak imbas lain juga mempunyai permainan tersembunyi — lihat permainan melayari Microsoft Edge yang rumit atau permainan Pong tersembunyi Mozilla Firefox.

BERKAITAN: Cara Meretas Permainan Dinosaur Google Chrome yang Tersembunyi

Cari: Lakukan Roll Barel

Juruterbang pejuang di antara kita (atau mereka yang pernah bermain Starfox ) tahu bahawa tong tong adalah manuver udara di mana kapal terbang berputar pada kedua paksi longitudinal dan lateral. Ringkasnya, ia melakukan gelung dan gulungan pada masa yang sama. Dan itu epik.

Ketik "Lakukan Barel Gulung" di bar Carian Google untuk melihatnya dalam semua kemuliaan.

Cari: Dreidel

Dreidel adalah bahagian atas berputar yang terdiri dari empat sisi, masing-masing berisi huruf abjad Ibrani. Kanak-kanak biasanya bermain dengan mereka semasa Hanukkah.

Sekiranya anda mencari kata (atau "spin dreidel") di Google, dreidel yang berputar akan muncul di panel atas hasil carian. Klik "Putar Lagi" jika anda mahu dreidel melakukan begitu sahaja.

Cari: Festivus

Anda pernah mendengar mengenai pokok Krismas, tetapi bagaimana dengan tinjauan pendapat Festivus? Festivus, yang disambut pada 23 Disember, adalah percutian sekular yang menjadi terkenal setelah ia ditayangkan di  episod Seinfeld .

Untuk melihat tinjauan pendapat Festivus, ketik Festivus di bar Carian Google, dan ia akan muncul di sebelah kiri hasil carian. "Keajaiban Festivus!" juga muncul di sebelah bilangan hasil carian di bawah bar carian.

Cari: Fidget Spinner

Rasa cemas? Anda boleh menggunakan fidget spinner untuk menenangkan anda atau anda boleh mengetik "Spinner" atau "Fidget Spinner" dalam Carian Google. Pemutar fidget akan muncul di panel atas hasil carian. Cukup klik "Putar" untuk memberikan pusingan.

Anda juga boleh mengubahnya menjadi pemintal bernombor dengan menggeser gelangsar di kanan atas ke "Nombor."

Cari: Balikkan Duit Syiling

Kita semua perlu membuat keputusan pada satu ketika. Sudah tentu, satu-satunya cara yang logik untuk melakukannya adalah dengan membalikkan duit syiling!

Sekiranya anda tidak memilikinya, cukup ketik "Flip a Coin" di Carian Google, dan perisian membalikkan duit syiling akan muncul di bahagian atas hasil. Duit syiling akan terbalik secara automatik sekali. Untuk membalikkannya lagi (terbaik, dua dari tiga?), Klik "Balik Lagi."

Cari: Fakta Menyeronokkan

Apa tempat yang lebih baik untuk mencari fakta rawak daripada di internet? Sekiranya anda mengetik "Fakta Menarik" atau "Saya Rasa Penasaran" di Carian Google, fakta rawak akan muncul di panel teratas hasil. Anda boleh meneruskan lubang cacing dengan mengklik "Tanya Soalan Lain."

Sekiranya anda bukan sahaja berminat untuk belajar fakta-fakta secara rawak, tetapi juga ingin ditanyakan kepada mereka, pastikan untuk melihat laman web kakak kami, Mindbounce.

Carian: Google pada tahun 1998

Google ditubuhkan pada 4 September 1998. Sekiranya anda berada di sekitar, tetapi tidak ingat seperti apa rupanya, atau jika anda belum dilahirkan, anda masih boleh memeriksanya!

Cukup ketik "Google pada tahun 1998" di bar Carian untuk melihat Google yang asli.

BERKAITAN: Lihat Lawatan Maya Garasi Di mana Google Bermula

Carian: Sejarah Logo Google

Sekarang setelah anda melihat bagaimana penampilan Google pada tahun 1998, tidakkah anda penasaran dengan semua perubahan yang dibuat pada logo selama 22 tahun terakhir?

Sekiranya demikian, ketik "Sejarah Logo Google" dalam Carian dan tayangan slaid dari semua logo Google yang berbeza akan muncul.

Cari: Adakah Google Turun?

Sama ada kerana masalah pelayan, kesalahan operasi dalaman, atau bahkan pelanggaran keselamatan, gangguan berlaku. Apabila laman web atau perkhidmatan tidak berfungsi dengan baik, orang sering mencari untuk mengetahui sama ada laman web atau perkhidmatan tersebut tidak berfungsi.

Bila-bila masa anda ingin mengetahui sama ada Google tidak berfungsi, ketik "Adakah Google Turun" di bar Carian. Sekiranya tidak, Google akan membalas dengan "Tidak".

BERKAITAN: Cara Mengakses Halaman Web Ketika Tidak Berguna

Carian: Kerning

Kerning adalah proses menyesuaikan jarak antara huruf atau watak dalam teks. Ia sering digunakan untuk membuat huruf kecil sedikit lebih dekat dengan huruf besar.

Ketika anda mencari "kerning" di Carian Google, huruf-huruf dalam kata tersebut terpisah dalam hasil pencarian.

Cari: Marquee HTML

Tanda HTML marquee , kini sudah usang, tetapi menyebabkan kandungan dalam tag tersebut bergulir dari kanan ke kiri.

Sekiranya anda mengetik "", "marquee HTML", atau "marquee tag" dalam Carian Google, teks yang menunjukkan jumlah hasil akan bergulir dari kanan ke kiri.

Carian: Metronome

Terlupa metronom anda di rumah? Tidak risau! Walaupun tentunya tidak ada kekurangan aplikasi metronom untuk iPhone dan Android, Google juga mempunyai penyelesaian.

Untuk mengaksesnya, cari "metronome" di Carian Google. Satu akan muncul di panel atas hasil carian. Anda boleh menyesuaikannya dari 40 hingga 218 BPM.

BERKAITAN: 4 Aplikasi Penalaan Instrumen Terbaik

Carian: Pac-Man

Pac-Man adalah permainan arcade di mana pemain menavigasi labirin dan memakan titik-titik dan buah-buahan - sambil mengelakkan hantu. Ia dilancarkan pada tahun 1980, tetapi anda masih boleh memainkannya hari ini.

Cukup cari "pacman" di Carian Google, dan kemudian klik "Main" di panel atas hasil carian. Munculan akan muncul, mendorong anda untuk mula bermain.

Cari: Main Ular

Masih ingat permainan ular yang menyeronokkan yang anda mainkan pada telefon bimbit Nokia anda? Anda masih boleh memainkannya!

Cukup ketik "Main Ular" di Carian Google, dan kemudian klik "Main" di panel atas hasil carian. Munculan akan muncul, mendorong anda bermain. Ia lebih berwarna daripada yang asli dan masih merupakan cara yang menyeronokkan untuk membunuh masa.

Cari: Pluto

Pada tahun 2006, Pluto diturunkan dari planet ke "planet kerdil" oleh International Astronomical Union (IAU). Pluto gagal membersihkan kawasan sekitar orbitnya, yang merupakan salah satu syarat yang diputuskan oleh IAU untuk badannya untuk dianggap sebagai planet.

Apabila anda mengetik "Pluto" dalam Carian Google, "Planet kerdil kegemaran kami sejak 2006" muncul di panel pengetahuan.

Cari: Penjana Nombor Rawak

Perlu cepat menghasilkan nombor rawak? Cukup ketik "Penjana Nombor Rawak" dalam Carian Google. Penjana nombor rawak akan muncul di panel atas hasil carian.

Secara lalai, julat ditetapkan dari satu hingga 10, tetapi anda boleh menyesuaikannya. Sekiranya anda menukar nombor minimum dan  maksimum menjadi 100, emoji "100" akan muncul. Sekiranya anda menetapkan nombor maksimum ke angka 10 digit atau lebih, emoji pusing akan muncul.

Cari: Rekursi

Oxford mendefinisikan rekursi sebagai "Penerapan berulang prosedur atau definisi rekursif." Apabila anda mengetik "rekursi" dalam Carian Google, anda akan melihat "Maksud anda: pengulangan" di bawah bar carian.

Sekiranya anda mengklik pautan ini, ia hanya memuatkan semula hasil carian.

Cari: Roll a Die

Perlukan mati? Apabila anda menaip "roll a die" dalam Carian Google, die enam sisi akan muncul di panel atas hasil carian; klik untuk menggulung.

Anda juga boleh menambah dadu tambahan. Cukup pilih dadu yang ingin anda tambahkan berdasarkan jumlah sisi yang terdapat di dalamnya.

Carian: Solitaire

Solitaire (juga dikenali sebagai Kesabaran) adalah permainan kad pemain tunggal di mana pemain cuba menyusun setiap kad yang sesuai. Setelah keempat-empat pakaian disusun, permainan dimenangi.

Untuk bermain, ketik "Solitaire" dalam Carian Google, dan kemudian klik "Main" di panel atas hasil carian. Pilih tahap kesukaran dan mula bermain!

Cari: Zon Bukit Hijau

Pada tahun 1991, Sega Genesis mengeluarkan apa yang akan menjadi permainan terkenal di dunia,  Sonic the Hedgehog . Green Hill Zone adalah tahap pertama di Sonic . Semasa anda mencari "Green Hill Zone" di Google, Sonic muncul di panel pengetahuan, dan nampaknya sedang menunggu.

Sekiranya anda mengkliknya, Sonic melompat, dan jika anda melakukannya 25 kali, Sonic menjadi Super Sonic.

Carian: Super Mario Bros

Super Mario Bros adalah permainan klasik yang lain. Dikeluarkan pada tahun 1985, pemain memukul blok untuk mendapatkan duit syiling atau cendawan dari mereka.

Apabila anda mengetik "Super Mario Bros" dalam Carian Google, blok muncul di panel pengetahuan. Klik untuk mencetuskan kesan bunyi semasa menerima duit syiling. Sekiranya anda mengklik blok 100 kali, anda akan mendengar bunyi satu-satu.

Cari: Pengembaraan Teks

Pengembaraan teks (seperti namanya) adalah permainan berasaskan teks. Anda memainkannya dengan menaip perintah untuk berinteraksi dengan perkataan. Google mempunyai petualangan teks di Developers Console.

Untuk bermain, ketik "Text Adventure" dalam Carian Google. Apabila hasilnya muncul, buka Developers Console (Klik kanan> Inspect> Console). Anda akan disambut oleh mesej yang bertanya sama ada anda ingin bermain permainan. Ketik "Ya" dan kemudian tekan Enter untuk memulakan.

Jika anda mengetik "Tidak" ketika ditanya apakah Anda ingin bermain, pesan, "Satu-satunya gerakan yang menang adalah tidak bermain," akan muncul.

Cari: Tic-Tac-Toe

Satu lagi permainan tersembunyi Google adalah tic-tac-toe. Apabila anda mencari "tic-tac-toe" di Carian Google, papan 3 x 3 akan muncul di panel atas hasil. Anda boleh menyesuaikan kesukaran permainan dengan mengklik menu lungsur di sudut kiri atas.

Klik di mana anda mahu meletakkan tanda pertama anda, dan permainan akan bermula.

Cari: Pemasa

Perlukan pemasa? Sekiranya anda mengetik "pemasa" dalam Carian Google, satu akan muncul di panel atas hasil carian. Secara lalai, pemasa ditetapkan kepada lima minit, tetapi ini dapat disesuaikan.

Anda juga boleh menukar pemasa ke jam randik dengan mengklik tab "Jam randik".

Cari: Perang di Ba Sing Se

Sebagai anggukan kepada Avatar: The Last Airbender , ketika anda mengetik "perang di Ba Sing Se" di Carian Google, ia akan menanyakan apakah anda bermaksud "tidak ada perang di Ba Sing Se." Frasa terkenal ini (dan meme) berasal dari episod 14: City of Walls and Secrets .

Carian: Webdriver Torso

Webdriver Torso adalah saluran YouTube automatik yang dibuat oleh Google. Ia digunakan untuk menguji prestasi YouTube. Sekiranya anda mengetik "Webdriver Torso" dalam Carian Google, ia menjadikan logo Google sebagai blok bergerak.

Walau bagaimanapun, telur Paskah ini tidak tersedia pada hari-hari ketika terdapat Google Doodle.

Cari: Apa Suara Anjing?

Semua orang tahu jawapannya, tetapi Google tidak mengambil peluang. Apabila anda menaip "bunyi apa yang dibuat oleh anjing?" dalam Carian Google, panel "Suara Haiwan" akan muncul di bahagian atas hasil carian.

Klik ikon Pembesar suara dan suara akan dimainkan untuk anda. Anda boleh mengganti "anjing" dengan hampir semua haiwan, dan ia akan muncul di awal panel.

Carian: The Wizard of Oz

The Wizard of Oz adalah filem tahun 1939 yang dibintangi oleh Judy Garland. Dalam filem asal, sandal ruby ​​terkenal Dorothy adalah perak.

Semasa anda mengetik "Wizard of Oz" dalam Carian Google, sepasang sandal ruby ​​muncul di panel pengetahuan. Sekiranya anda mengkliknya, anda akan mendengar Dorothy berkata, "Tidak ada tempat seperti rumah." Halaman akan berputar seperti puting beliung, dan warna di halaman akan bertukar menjadi hitam putih.

Di panel pengetahuan, puting beliung akan menggantikan selipar. Sekiranya anda mengkliknya, anda akan mendengar kesan bunyi, halaman akan berputar lagi, dan warnanya akan dipulihkan.

Cari: Wubba Lubba Dub Dub

Peminat Rick dan Morty , bergembira! Terdapat telur Paskah Google hanya untuk anda. Apabila anda menaip "wubba lubba dub dub" dalam Carian Google, ia akan menanyakan apakah anda bermaksud "Saya sangat kesakitan tolong bantu saya."

Ini adalah rujukan untuk episod 11,  Ricksy Business , di mana Birdperson menjelaskan bahawa "wubba lubba dub dub" bermaksud, "Saya sangat kesakitan, tolong bantu saya," dalam bahasanya.