Apakah Fail Halaman Windows, dan Sekiranya Anda Melumpuhkannya?

Windows menggunakan fail halaman untuk menyimpan data yang tidak dapat disimpan oleh memori akses rawak komputer anda ketika mengisi. Walaupun anda dapat mengubah tetapan fail halaman, Windows dapat menguruskan fail halaman dengan baik sendiri.

Fail halaman Windows agak salah difahami. Orang melihatnya sebagai penyebab kelambatan kerana lebih lambat menggunakan fail halaman daripada RAM komputer anda, tetapi memiliki fail halaman lebih baik daripada tidak memilikinya.

Kredit Gambar: Blake Patterson di Flickr

Bagaimana Fail Halaman Berfungsi

Fail halaman, juga dikenal sebagai swap file, pagefile, atau paging file, adalah file pada hard drive anda. Ia terletak di C: \ pagefile.sys secara lalai, tetapi anda tidak akan melihatnya kecuali anda memberitahu Windows Explorer untuk tidak menyembunyikan fail sistem operasi yang dilindungi.

Komputer anda menyimpan fail, program, dan data lain yang anda gunakan dalam RAM anda (memori akses rawak) kerana lebih cepat membaca dari RAM daripada membaca dari cakera keras. Contohnya, semasa anda membuka Firefox, fail program Firefox dibaca dari cakera keras anda dan dimasukkan ke dalam RAM anda. Komputer menggunakan salinan dalam RAM dan bukannya berulang kali membaca fail yang sama dari cakera keras anda.

Program menyimpan data yang mereka gunakan di sini. Apabila anda melihat halaman web, halaman web dimuat turun dan disimpan dalam RAM anda. Apabila anda menonton video YouTube, video tersebut disimpan dalam RAM anda.

Kredit Gambar: Glenn Batuyong di Flickr

Apabila RAM anda penuh, Windows mengalihkan sebahagian data dari RAM anda kembali ke cakera keras anda, memasukkannya ke dalam fail halaman. Fail ini adalah bentuk memori maya. Walaupun menulis data ini ke dalam cakera keras anda dan membacanya kemudian jauh lebih lambat daripada menggunakan RAM, ia adalah memori sandaran - daripada membuang data yang berpotensi penting atau mengalami kerusakan program, data tersebut disimpan di dalam cakera keras anda.

Windows akan cuba memindahkan data yang tidak anda gunakan ke file halaman. Sebagai contoh, jika anda sudah lama meminimumkan program dan tidak melakukan apa-apa, datanya mungkin dipindahkan dari RAM ke fail halaman anda. Sekiranya anda memaksimumkan program di kemudian hari dan menyedari bahawa memerlukan beberapa saat untuk kembali dan bukannya langsung hidup, ia akan ditukar dari fail halaman anda. Anda akan melihat lampu cakera keras komputer anda berkelip apabila ini berlaku.

Kredit Gambar: Honou di Flickr

Dengan RAM yang cukup di komputer moden, komputer pengguna rata-rata seharusnya tidak menggunakan fail halaman dalam penggunaan komputer biasa. Sekiranya anda melihat cakera keras anda mula merosot dan program mula perlahan apabila anda membuka banyak, itu adalah petunjuk bahawa komputer anda menggunakan fail halaman - anda dapat mempercepat dengan menambahkan lebih banyak RAM. Anda juga boleh mencuba membebaskan memori - misalnya, dengan menyingkirkan program yang tidak berguna yang berjalan di latar belakang.

Mitos: Melumpuhkan Fail Halaman Meningkatkan Prestasi

Beberapa orang akan memberitahu anda bahawa anda harus mematikan fail halaman untuk mempercepat komputer anda. Pemikiran berjalan seperti ini: fail halaman lebih lambat daripada RAM, dan jika anda mempunyai RAM yang mencukupi, Windows akan menggunakan fail halaman ketika seharusnya menggunakan RAM, memperlambat komputer anda.

Ini tidak benar. Orang telah menguji teori ini dan mendapati bahawa, sementara Windows boleh berjalan tanpa fail halaman jika anda mempunyai sejumlah besar RAM, tidak ada manfaat prestasi untuk mematikan fail halaman.

Namun, mematikan fail halaman boleh mengakibatkan beberapa perkara buruk. Sekiranya program mula menggunakan semua memori yang ada, mereka akan mula hancur dan bukan menukar RAM ke dalam fail halaman anda. Ini juga boleh menyebabkan masalah ketika menjalankan perisian yang memerlukan sejumlah besar memori, seperti mesin maya. Beberapa program bahkan mungkin enggan dijalankan.

Ringkasnya, tidak ada alasan yang baik untuk mematikan fail halaman - anda akan mendapat ruang ruang cakera keras kembali, tetapi ketidakstabilan sistem yang berpotensi tidak akan sepadan.

Menguruskan Fail Halaman

Windows secara automatik menguruskan tetapan fail halaman untuk anda. Namun, jika anda ingin menyesuaikan tetapan fail halaman anda, anda boleh melakukannya dari tetingkap Advanced System Settings. Klik Mula, ketik Tetapan Sistem Lanjutan ke dalam menu Mula dan tekan Enter untuk membukanya.

Klik butang Tetapan di bawah prestasi.

Klik ke tab Lanjutan dan klik butang Tukar di bahagian Memori maya.

Windows secara automatik menguruskan tetapan fail halaman anda secara lalai. Sebilangan besar pengguna harus meninggalkan tetapan ini sahaja dan membiarkan Windows membuat keputusan terbaik untuk anda.

Walau bagaimanapun, satu perubahan yang dapat membantu dalam beberapa keadaan adalah memindahkan fail halaman ke pemacu lain. Sekiranya anda mempunyai dua cakera keras yang berasingan di komputer anda, dengan anggapan satu ialah pemacu sistem dengan program anda terpasang di dalamnya dan satu lagi adalah pemacu data yang kurang digunakan, memindahkan fail halaman ke pemacu data berpotensi menawarkan peningkatan prestasi ketika halaman anda fail sedang digunakan. Dengan mengandaikan bahawa Windows sudah akan menggunakan pemacu sistem jika perlu menggunakan fail halaman, ini menyebarkan aktiviti pemacu keras dan bukannya menumpukannya pada satu pemacu.

Amaran: Pastikan menyimpan fail halaman pada pemacu terpantas anda! Sebagai contoh, banyak komputer kini mempunyai SSD yang pantas sebagai pemacu sistem dan pemacu keras mekanikal yang lebih perlahan sebagai pemacu data sekunder. Dalam kes ini, anda mesti meninggalkan fail halaman anda pada SSD pantas dan tidak memindahkannya ke cakera keras yang lebih perlahan.

Perhatikan bahawa ini hanya akan membantu jika anda mempunyai dua cakera keras yang berasingan di komputer anda. Sekiranya anda mempunyai satu cakera keras yang dipisahkan menjadi beberapa bahagian, masing-masing mempunyai huruf pemacu mereka sendiri, ini tidak akan berjaya. Sama ada dipartisi atau tidak, ia masih cakera keras fizikal yang sama.

Ringkasnya, fail halaman adalah bahagian penting Windows. Walaupun jarang digunakan, penting untuk menyediakannya untuk situasi di mana program menggunakan jumlah memori yang luar biasa besar.

Memiliki fail halaman tidak akan melambatkan komputer anda - tetapi jika komputer anda banyak menggunakan fail halamannya, anda mungkin akan mendapat lebih banyak RAM.