Bolehkah Anda Menggunakan FaceTime pada Android?

Panggilan video FaceTime Apple mungkin merupakan salah satu ciri mereka yang paling banyak digunakan. Ini membolehkan orang yang mempunyai iPhone, iPad, dan Mac membuat panggilan video mudah antara satu sama lain. Anda tidak dapat membuat panggilan FaceTime dari Android, tetapi ada beberapa cara lain untuk membuat panggilan video — bahkan untuk pengguna iPhone dan Mac.

Tidak, tidak ada FaceTime di Android, dan tidak mungkin ada dalam waktu dekat. FaceTime adalah standard eksklusif, dan tidak tersedia di luar ekosistem Apple. Oleh itu, jika anda berharap dapat menggunakan FaceTime untuk memanggil iPhone ibu anda dari telefon Android anda, anda tidak bernasib baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa alternatif panggilan video hebat yang berfungsi pada Android.

Satu nasihat. Sekiranya anda membuat carian di Google Play Store untuk FaceTime dan mencari aplikasi dengan "FaceTime" dalam nama mereka, anda harus tahu bahawa itu bukan aplikasi rasmi, dan tidak menyokong Apple FaceTime. Sebaik-baiknya, anda mungkin dapat membuat panggilan video dengan mereka, tetapi yang paling teruk anda akan memasang sendiri beberapa aplikasi samar atau malware

Daripada mencuba nasib dengan aplikasi tersebut, ada beberapa aplikasi panggilan video yang kukuh yang tersedia untuk Android. Tidak, mereka tidak membiarkan anda berhubungan dengan pengguna Facetime. Tetapi, anda dapat menggunakannya untuk membuat panggilan video kepada orang yang menggunakan iPhone, telefon Android, dan bahkan platform lain. Mereka hanya perlu memasang aplikasi yang sama pada peranti mereka.

  • Skype:  Dimiliki oleh Microsoft, Skype adalah salah satu aplikasi panggilan video pertama yang menjadi arus perdana. Sejak itu, ia menjadi semakin baik. Skype tersedia untuk Windows, macOS, iOS, Linux, dan Android.
  • Google Hangouts : Google Hangouts bukan sahaja membolehkan anda membuat panggilan video, anda juga dapat mengadakan persidangan video penuh dengan banyak orang. Terdapat aplikasi Hangout khusus untuk iOS dan Android, dan tersedia untuk semua pengguna desktop melalui penyemak imbas web mereka.
  • Google Duo: Google Duo hanya tersedia untuk Android dan iOS. Ia hanya menyokong panggilan video satu-ke-satu, tetapi anda boleh membuatnya melalui Wi-Fi atau sambungan data selular. Google Duo juga menawarkan beberapa ciri yang kemas. Knock Knock membolehkan anda melihat video orang yang memanggil anda, bahkan sebelum anda menjawab panggilan tersebut. Anda juga boleh meninggalkan mesej video (seperti mel suara) apabila seseorang tidak dapat menjawab panggilan anda.
  • Facebook Messenger:  Tahukah anda bahawa anda boleh membuat panggilan video menggunakan Facebook Messenger? Anda boleh, dan anda boleh menggunakan ciri ini pada hampir semua sistem operasi. Terdapat aplikasi Messenger khusus untuk iOS dan Android, tetapi Anda juga dapat menggunakan Messenger langsung di penyemak imbas web desktop anda untuk membuat panggilan video dari Windows, macOS, atau Linux.
  • Viber:  Viber adalah aplikasi kaya ciri yang boleh anda gunakan untuk panggilan video dan pelbagai tujuan lain. Ia mempunyai berjuta-juta pengguna di seluruh dunia dan tersedia untuk pelbagai platform seperti iOS, Android, Windows, macOS, dan Linux.

Dan ya, anda perlu mengambil langkah tambahan untuk memastikan bahawa orang yang ingin anda hubungi mempunyai aplikasi yang betul. Tetapi setelah selesai, anda akan dapat membuat panggilan video kepada hampir semua orang, tidak kira platform apa yang mereka gunakan.

BERKAITAN: Kaedah Terbaik untuk Membuat Panggilan Persidangan Percuma

Kredit Imej: LDProd / Shutterstock