Cara Menghantar Paparan Windows atau Android ke PC Windows 10

Kemas kini Ulang Tahun Windows 10 membawa ciri baru yang menarik: Setiap PC sekarang boleh berfungsi sebagai penerima tanpa wayar untuk Miracast, yang membolehkan anda melihat paparan dari PC Windows yang lain, telefon pintar atau tablet Android, atau telefon Windows.

Cara Mengubah PC Anda Menjadi Penerima Miracast

BERKAITAN: Apa itu Miracast dan Mengapa Saya Perlu Peduli?

Untuk menjadikan PC anda menjadi penerima Miracast, buka menu Mula Windows 10 dan buka aplikasi "Sambung". Sekiranya anda tidak melihat aplikasi ini, anda perlu meningkatkan ke Kemas kini Ulang Tahun.

Dengan aplikasi terbuka, anda akan melihat mesej bahawa PC anda kini siap untuk anda sambungkan secara wayarles. Itu sahaja. Anda tidak perlu mengacaukan tetapan firewall atau pelayan rangkaian. Cukup buka aplikasi setiap kali anda mahu menghantar.

Pada kebanyakan PC, anda mungkin akan melihat "Peranti ini mungkin menghadapi masalah dalam menampilkan kandungan anda kerana perkakasannya tidak dirancang khusus untuk unjuran tanpa wayar". Aplikasi ini masih akan berfungsi, tetapi kemungkinan akan berfungsi lebih baik jika pemacu perkakasan dan perkakasan PC dirancang khusus untuk berfungsi untuk unjuran tanpa wayar.

Cara Menghantar Dari PC Windows 10 Lain

Untuk menyambung dari PC lain yang menjalankan Windows 10, pergi ke Tetapan> Paparan pada PC itu dan pilih "Sambungkan ke paparan tanpa wayar". Tetapan ini harus berada di tempat yang sama pada telefon yang menjalankan Windows 10 Mobile.

PC yang menjalankan aplikasi Connect akan muncul dalam senarai. Klik atau ketik untuk menyambung.

Setelah tersambung, anda akan melihat beberapa tetapan lagi. Aktifkan "Benarkan input dari papan kekunci atau tetikus yang disambungkan ke paparan ini" dan PC berfungsi kerana penerima akan dapat berinteraksi dengan PC melalui aplikasi Connect.

Untuk menukar mod projek, pilih "Ubah mod unjuran". Secara lalai, ia berfungsi dalam mod "pendua" dan menduplikasi kandungan skrin anda. Anda sebaliknya dapat memilih untuk memperluas layar dan memperlakukan paparan jauh sebagai monitor kedua, atau hanya menggunakan layar kedua.

Apa sahaja pilihan yang anda pilih, anda dapat mengaktifkan mod skrin penuh dengan mengklik butang "skrin penuh" pada bar tajuk tetingkap.

Cara Menghantar Dari Peranti Android

BERKAITAN: Cara Menggunakan Miracast Screen Mirroring dari Windows atau Android

Untuk menyambung dari peranti Android, anda boleh menggunakan ciri Cast terbina dalam… selagi telefon anda menyokongnya. Ini adalah Android, jadi perkara tidak selalu mudah. Pengilang anda mungkin atau tidak termasuk sokongan Miracast pada telefon atau tablet anda. Malah, malah Google telah membuang sokongan Miracast dari peranti Nexus terbarunya. Tetapi, jika peranti anda menyokong Miracast, ini mesti berfungsi.

Untuk menghantar Android, pergi ke Tetapan> Paparan> Hantar. Ketuk butang menu dan aktifkan kotak centang "Aktifkan paparan tanpa wayar". Anda harus melihat PC anda muncul dalam senarai di sini jika anda membuka aplikasi Connect. Ketuk PC di paparan dan ia akan mula mengunjurkan.

Tidak melihat pilihan di sini? Pengilang telefon atau tablet anda mungkin meletakkannya di tempat lain. Cari cara menggunakan Miracast pada peranti khusus anda untuk maklumat lebih lanjut.

Aplikasi Tetapan dianggap "konten yang dilindungi" karena alasan keamanan, jadi Anda harus meninggalkan aplikasi Tetapan sebelum layar perangkat Android Anda muncul di aplikasi Sambungkan. Anda hanya akan melihat skrin hitam ke dalam aplikasi Connect sehingga saat itu.

Aplikasi Connect akan menghasilkan pemberitahuan bahawa anda akan menemui pusat tindakan. Sebagai contoh, ketika kami menyambungkan peranti Android, kami melihat pesan yang mengatakan bahawa kandungan yang dilindungi tidak dapat ditampilkan, dan kami tidak dapat menggunakan tetikus di PC kami untuk mengendalikan layar perangkat Android.

Untuk berhenti memproyeksikan, tutup saja tetingkap Connect pada PC yang menerima paparan jarak jauh atau akhiri sambungan paparan jarak jauh pada peranti yang memproyeksikannya.