Panduan Lengkap untuk Membuat Pautan Simbolik (aka Symlinks) di Windows

Windows 10, 8, 7, dan Vista semuanya menyokong pautan simbolik - juga dikenal sebagai symlink - yang menunjuk ke fail atau folder pada sistem anda. Anda boleh membuatnya menggunakan Command Prompt atau alat pihak ketiga yang disebut Link Shell Extension.

Apakah Pautan Simbolik?

Pautan simbolik pada dasarnya adalah jalan pintas lanjutan. Buat pautan simbolik ke file atau folder individu, dan pautan itu akan kelihatan sama dengan fail atau folder ke Windows — walaupun itu hanya pautan yang menunjuk ke fail atau folder.

Sebagai contoh, katakan anda mempunyai program yang memerlukan failnya di C: \ Program. Anda benar-benar ingin menyimpan direktori ini di D: \ Stuff, tetapi program ini memerlukan  failnya berada di C: \ Program. Anda boleh memindahkan direktori asal dari C: \ Program ke D: \ Stuff, dan kemudian membuat pautan simbolik di C: \ Program yang menunjuk ke D: \ Stuff. Apabila anda melancarkan semula program, program akan cuba mengakses direktori di C: \ Program. Windows akan mengalihkannya secara automatik ke D: \ Stuff, dan semuanya akan berfungsi seolah-olah seperti di C: \ Program.

Silap mata ini boleh digunakan untuk segala macam perkara, termasuk menyegerakkan folder dengan program seperti Dropbox, Google Drive, dan OneDrive.

Terdapat dua jenis pautan simbolik: Keras dan lembut. Pautan simbolik lembut berfungsi sama dengan jalan pintas standard. Apabila anda membuka pautan lembut ke folder, anda akan diarahkan ke folder tempat fail disimpan. Namun, pautan keras membuatnya kelihatan seolah-olah fail atau folder sebenarnya ada di lokasi pautan simbolik, dan aplikasi anda tidak akan tahu lebih baik. Itu menjadikan pautan simbolik keras lebih berguna dalam kebanyakan keadaan.

Perhatikan bahawa Windows sebenarnya tidak menggunakan istilah "pautan keras" dan "pautan lembut". Sebaliknya, ia menggunakan istilah "pautan keras" dan "pautan simbolik". Dalam dokumentasi Windows, "pautan simbolik" sama dengan "pautan lembut". Walau bagaimanapun, mklinkperintah itu boleh membuat pautan keras (dikenali sebagai "pautan keras" di Windows) dan pautan lembut (dikenali sebagai "pautan simbolik" di Windows).

Cara Membuat Pautan Simbolik dengan mklink

Anda boleh membuat pautan simbolik menggunakan perintah mklink di tetingkap Prompt Perintah sebagai Pentadbir. Untuk membukanya, cari jalan pintas "Command Prompt" di menu Mula anda, klik kanan, dan pilih "Jalankan sebagai Pentadbir".

Pada Pembaruan Pencipta Windows 10, anda boleh menggunakan tetingkap Prompt Perintah biasa, tanpa menjalankannya sebagai Pentadbir. Namun, untuk melakukan ini tanpa tetingkap Prompt Perintah Pentadbir, anda mesti mengaktifkan Mod Pembangun terlebih dahulu dari Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Untuk Pembangun.

Tanpa pilihan tambahan, mklinkbuat pautan simbolik ke fail. Perintah di bawah ini membuat pautan simbolik, atau "lembut" ketika Linkmenunjuk ke fail Target:

Sasaran pautan mklink

Gunakan / D semasa anda ingin membuat pautan lembut yang menunjuk ke direktori. seperti:

Sasaran pautan mklink / D

Gunakan / H semasa anda ingin membuat pautan keras yang menunjuk ke fail:

mklink / H Link Sasaran

Gunakan / J untuk membuat pautan keras yang menunjuk ke direktori, juga dikenal sebagai persimpangan direktori:

mklink / J Link Target

Jadi, sebagai contoh, jika anda ingin membuat persimpangan direktori (pautan keras ke folder) di C: \ LinkToFolder yang menunjuk ke C: \ Users \ Name \ OriginalFolder, anda akan menjalankan arahan berikut:

mklink / J C: \ LinkToFolder C: \ Users \ Name \ OriginalFolder

Anda perlu meletakkan tanda petikan di sekitar jalan dengan spasi. Sebagai contoh, jika folder tersebut dinamakan C: \ Link To Folder dan C: \ Users \ Name \ Original Folder, anda akan menggunakan arahan berikut:

mklink / J "C: \ Link ke Folder" "C: \ Users \ Name \ Original Folder"

Sekiranya anda melihat pesan "Anda tidak mempunyai hak istimewa yang cukup untuk melakukan operasi ini.", Anda perlu melancarkan Prompt Perintah sebagai Pentadbir sebelum menjalankan perintah.

Cara Membuat Pautan Simbolik dengan Alat Grafik

Sekiranya anda ingin melakukan ini dengan alat grafik, muat turun Link Shell Extension. Pastikan memuat turun pakej prasyarat yang sesuai sebelum alat itu sendiri - kedua-duanya dipautkan di halaman muat turun alat.

Setelah dipasang, cari fail atau folder yang ingin anda buat pautan, klik kanan, dan pilih "Pick Link Source" di menu.

Anda kemudian dapat mengklik kanan di dalam folder yang berbeda, arahkan ke menu "Drop As" dan pilih "Hardlink" untuk membuat link keras ke file, "Junction" untuk membuat link keras ke direktori, atau "Link Simbolik" untuk membuat pautan lembut ke fail atau direktori.

Cara Memadamkan Pautan Simbolik

Untuk menyingkirkan pautan simbolik, anda boleh menghapusnya seperti fail atau direktori lain. Berhati-hatilah untuk memadam pautan itu sendiri daripada fail atau direktori yang dihubungkan dengannya.