Apakah Fail EPUB (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .epub adalah format fail popular yang digunakan untuk menyimpan e-book dan jenis kandungan lain. EPUB, kependekan dari penerbitan elektronik, dinobatkan sebagai standard rasmi Forum Penerbitan Digital Antarabangsa (IDPF) pada bulan September 2007.

Apakah Fail EPUB?

Fail EPUB dapat menyimpan kata, gambar, lembaran gaya, fon, perincian metadata, dan daftar isi. Mereka dianggap tata letak agnostik, yang bermaksud bahawa ukuran layar tidak mempengaruhi pemformatan — fail EPUB dapat menampilkan kandungan pada layar sekecil 3,5 ″. Ini dan hakikat bahawa standard yang tersedia secara bebas adalah mengapa sebilangan besar eReaders menyokong fail EPUB.

Bagaimana Saya Membuka Satu?

Kerana penggunaannya yang meluas, lebih banyak eReader perkakasan menyokong fail EPUB daripada format fail eBook yang lain. Anda boleh membuka fail EPUB sama ada anda menggunakan Kobo, Barnes & Noble Nook, atau bahkan di desktop anda menggunakan salah satu daripada banyak program percuma, seperti Calibre atau Stanza Desktop. Pengecualian yang ketara di sini adalah Kindle. Anda tidak dapat membaca fail EPUB secara langsung di Kindle, tetapi ada cara untuk menukarnya menjadi sesuatu yang dapat digunakan oleh Kindle.

BERKAITAN: Cara Menyusun Koleksi Ebook Anda dengan Kaliber

Peranti iPhone dan Android dilengkapi dengan aplikasi mereka sendiri untuk membuka e-buku — iBooks dan Google Play. Sekiranya anda cuba membukanya di desktop, anda mungkin menginginkan aplikasi pihak ketiga.

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, Microsoft Edge dapat memaparkan fail EPUB secara semula jadi. Jika Edge belum disiapkan sebagai program default untuk menangani file EPUB, klik kanan pada file, arahkan ke menu "Open With", dan kemudian klik pilihan "Microsoft Edge".

Kemas kini : Microsoft Edge versi berasaskan Chromium yang baru tidak menyokong fail EPUB. Sekiranya anda mengemas kini, anda memerlukan program baru untuk membuka fail EPUB pada Windows 10.

Edge kemudian akan membuka tab baru dengan buku anda dipaparkan dalam format yang sama dengan yang digunakan untuk Reader View .

Sudah tentu, Edge tidak akan memberi anda pengalaman membaca yang terbaik. Kami tetap mengesyorkan menggunakan sesuatu seperti Caliber, yang dapat membuka sebilangan besar format eBook.

BERKAITAN: Cara Membuka Fail EPUB pada Windows 10 (Tanpa Microsoft Edge)

Bagaimana Saya Menukar Satu?

Sama seperti format fail lain, anda memerlukan perisian khusus untuk menangani penukaran EPUB menjadi format yang berbeza. Sekiranya anda cuba menukar peluasan, anda boleh menggunakan fail yang rosak dan tidak dapat digunakan.

Kecuali anda menggunakan Kindle, yang menggunakan format fail proprietari, eReader anda mungkin sudah menyokong EPUB, dan yang harus anda lakukan hanyalah membuka fail pada eReader atau peranti telefon pintar anda. Tetapi anda boleh menggunakan fail EPUB pada Kindle anda; anda hanya perlu menukarnya terlebih dahulu.

Untuk ini, kami sekali lagi mengesyorkan Caliber. Ini bukan sahaja membolehkan anda membuka dan melihat e-book, tetapi juga memiliki alat yang kuat yang dapat mengubah fail anda menjadi salah satu dari 16 format yang berbeza, termasuk format MOBI yang dapat dibuka oleh Kindle anda.

Sekiranya anda tidak terlalu berminat untuk memuat turun perisian pihak ketiga, atau anda hanya mempunyai satu atau dua buku untuk menukar dan tidak mahu mengganggu, beberapa laman web dapat melakukan penukaran untuk anda.

Beberapa laman penukaran fail dalam talian percuma termasuk DocsPal, Convertio, ConvertFiles, dan Zamzar. Semua ini berfungsi dengan baik, walaupun DocsPal mungkin yang paling mudah digunakan.

Cukup pergi ke mana-mana laman web tersebut, muat naik fail anda, pilih format yang ingin anda ubah, dan laman web mengendalikan yang lain! Sebilangan meminta anda memasukkan alamat e-mel yang sah sehingga mereka dapat menghantar e-mel kepada anda fail setelah selesai menukar.

BERKAITAN: Tempat Terbaik untuk Mencari Buku Audio Percuma (Secara sah)