Cara Membuang Kata Laluan Windows Anda

Tidak semua orang suka memasukkan kata laluan setiap kali mereka perlu masuk ke komputer mereka. Windows membolehkan anda membuang kata laluan tanpa terlalu banyak kerumitan. Ini caranya.

Mengapa Anda Mungkin Tidak Melakukan Ini

Terdapat beberapa peringatan yang harus anda perhatikan sebelum anda mempertimbangkan untuk menggunakan teknik yang kami bahas dalam artikel ini.

  • Anda mesti menggunakan akaun tempatan agar berjaya mengeluarkan kata laluan. Anda tidak dapat membuang kata laluan anda jika menggunakan akaun Microsoft. Sekiranya anda menggunakan akaun Microsoft dan masih mahu melakukan ini, anda perlu mengembalikan akaun anda ke akaun tempatan.
  • Mengeluarkan kata laluan dari komputer anda boleh menjadi risiko keselamatan. Sesiapa sahaja boleh mengaksesnya dengan berjalan ke sana. Walau bagaimanapun, orang masih perlu mempunyai akses fizikal untuk melakukan ini. Tidak mempunyai kata laluan pada akaun tempatan tidak menjadikan anda lebih rentan terhadap gangguan jauh.
  • Sekiranya anda membuat akaun pentadbir tidak mempunyai kata laluan, aplikasi jahat yang berjalan di PC anda secara teoritis dapat memperoleh akses yang tinggi ke Windows.
  • Sekiranya anda hanya mempunyai satu akaun di PC Windows anda, lebih baik anda menyiapkan Windows untuk log masuk anda secara automatik dan bukannya membuang kata laluan anda, tetapi ia tetap mempunyai masalah. Kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya kemudian dalam artikel ini dan perhatikan juga risiko keselamatan khusus yang ditanggungnya.

Ya, itu banyak peringatan penting. Sebenarnya, kami secara amnya menyarankan agar tidak menggunakan teknik ini, walaupun, dalam keadaan tertentu, mereka mungkin masuk akal. Pada akhirnya, kami menulis tentangnya kerana kami telah melihat nasihat yang disampaikan di laman web lain tanpa memperhatikan risiko penting yang ditanggungnya.

Cara Membuang Kata Laluan Windows untuk Akaun Pengguna Tempatan

Buka aplikasi Tetapan dengan mengklik menu Mula dan kemudian Seting cog.

Seterusnya, klik pada "Akaun".

Dari senarai tetapan di sebelah kiri, pilih "Pilihan Masuk" dan kemudian di bawah bahagian "Kata Laluan" di sebelah kanan, klik butang "Ubah".

Untuk menukar kata laluan anda, anda mesti mengesahkan kata laluan anda terlebih dahulu, atas sebab keselamatan. Setelah selesai, klik "Seterusnya."

Untuk bahagian seterusnya, kerana kami tidak mahu menggunakan kata laluan untuk log masuk, biarkan semua bidang kosong dan klik "Seterusnya." Dengan tidak memasukkan kata laluan dan membiarkannya kosong, Windows menggantikan kata laluan semasa anda dengan yang kosong.

Akhirnya, klik "Selesai."

Sebagai alternatif, jika anda merasa lebih selesa di baris perintah, jalankan Command Prompt yang tinggi dan masukkan perintah berikut, ganti  nama pengguna dengan nama akaun pengguna (pastikan untuk memasukkan tanda petik dalam perintah):

pengguna bersih "nama pengguna" ""

Kali berikutnya anda masuk, anda hanya perlu klik "Log masuk" untuk akaun yang baru anda ubah.

Cara Masuk ke Windows Secara Automatik

Sekiranya anda hanya mempunyai satu akaun pengguna di PC anda, secara automatik log masuk adalah pilihan yang lebih baik.

Perhatikan bahawa ada risiko keselamatan dengan kaedah ini juga. Pertama, perkara yang sama berlaku seperti yang kita sebutkan sebelumnya: Sesiapa sahaja boleh berjalan ke PC anda dan masuk sendiri. Lebih-lebih lagi apabila anda mengaktifkannya Windows menyimpan kata laluan akaun anda di PC anda di mana sesiapa sahaja yang mempunyai akses pentadbir dapat mencarinya. Sekali lagi, ini bukan masalah besar jika PC anda berada di lokasi selamat yang hanya dapat diakses oleh orang yang anda percayai (seperti mungkin di rumah anda), tetapi ini bukan idea yang baik pada komputer riba yang anda bawa bersama, dan sudah tentu bukan idea yang baik jika anda menggunakan akaun Microsoft dan bukannya akaun tempatan. Kami mempunyai artikel lengkap yang memperincikan risiko dengan menetapkan log masuk automatik yang mungkin anda ingin baca sebelum mengaktifkannya.

BERKAITAN: Mengapa Anda Tidak Perlu Log Masuk Secara Otomatis ke PC Windows Anda

Sekiranya anda mahu Windows masuk secara automatik, mudah disediakan.

Jalankan arahan   netplwiz dari Start Menu atau Command Prompt. Di tetingkap Akaun Pengguna yang terbuka, hapus centang pada kotak "Pengguna mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk menggunakan komputer ini" dan kemudian klik "OK."

Satu pilihan terakhir mesti dimatikan untuk memastikan anda tidak perlu menggunakan kata laluan untuk log masuk lagi. Di aplikasi Tetapan, pergi ke Tetapan> Akaun> Pilihan masuk, dan di bawah "Wajib Masuk" pilih "Jangan sekali-kali" dari daftar drop-down.

BERKAITAN: Mengapa Anda Tidak Perlu Log Masuk Secara Otomatis ke PC Windows Anda

Sekarang, bila-bila masa anda menjauhkan diri dari komputer dan mengaktifkannya kembali, anda tidak perlu memasukkan kata laluan untuk log masuk ke akaun anda.

BERKAITAN: Cara Membuat PC Windows 10, 8, atau 7 Anda Log Masuk Secara Automatik