Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Nintendo Switch Modding

Nintendo Switch adalah perkakasan yang kemas, tetapi bagaimana jika ia dapat melakukan lebih banyak perkara? Sebilangan orang mengubah dan memasang firmware tersuai pada konsol Switch mereka untuk memasang perisian homebrew. Kami tidak mengesyorkannya, tetapi kami akan menerangkan prosesnya.

Sebelum anda bergegas menggodam Suis anda, anda harus berfikir panjang dan bersungguh-sungguh tentang apakah risikonya sepadan.

Mengapa Kami Mengesyorkan Melawan Modding

Sekali lagi, kami mengesyorkan agar tidak mengubah mod konsol Nintendo Switch anda. Berikut adalah beberapa masalah yang mungkin berlaku jika anda melakukannya:

 • Anda boleh membuat Nintendo Switch anda, menjadikannya tidak dapat digunakan.
 • Nintendo mungkin melarang akaun dalam talian anda, membuang akses ke semua pembelian sah anda.
 • Nintendo boleh melarang konsol Nintendo Switch anda daripada terus menyambung ke perkhidmatan dalam talian.

Sekiranya anda masih berminat untuk belajar mengenai proses modifikasi Nintendo Switch untuk menjalankan perisian homebrew, inilah cara orang melakukannya.

Mengapa Anda Menggodam Suis Anda?

Proses memasang firmware tersuai pada konsol, yang sering disebut sebagai penggodaman atau modding, sama seperti melakukan jailbreak pada iPhone. Matlamat utama adalah memasang firmware tersuai pada peranti yang menghilangkan sekatan pengeluar asal.

Dalam kes Apple, ini membolehkan anda mengubah dan mengubah sistem operasi iOS, memasang perisian dari sumber yang tidak diketahui, dan menggali bahagian sistem yang tidak pernah anda saksikan. Perkara yang sama berlaku dengan Nintendo Switch. Anda menjalankan versi khusus firmware Nintendo. Ini bermaksud, secara teori, ia harus mengekalkan keserasian dengan permainan dan perisian pihak pertama sambil membenarkan anda menggunakan perisian dari sumber selain eShop atau kartrij.

"Homebrew" adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan perisian yang disumbangkan oleh pengguna. Perisian ini membolehkan anda melakukan perkara yang tidak pernah disetujui oleh Nintendo. Yang paling jelas adalah memasang perisian dari sumber yang tidak bertanggungjawab, termasuk permainan cetak rompak.

Anda boleh memasang emulator pada Switch yang diubah suai dan bermain pelbagai jenis permainan klasik dari konsol awal rumah, pegang tangan, dan kabinet arked. Sudah tentu ada masalah dengan platform yang lebih moden dan menuntut (seperti Dreamcast). Walau bagaimanapun, platform yang lebih lama, seperti SNES dan Nintendo DS, berfungsi dengan baik. Malah terdapat port Switch PCSX yang boleh dipercayai, emulator PlayStation asli.

Switch modders telah mengalihkan keseluruhan sistem operasi ke platform, termasuk Ubuntu Linux, versi Linux yang disebut "Lakka," yang memfokuskan pada peniruan, dan versi Android.

Oleh kerana memodelkan konsol yang masih dalam pembangunan aktif adalah permainan kucing-dan-tetikus, banyak aplikasi homebrew memberi tumpuan untuk melindungi Switch dari lengan panjang Nintendo. Ini termasuk aplikasi untuk membuat sandaran dan memulihkan data yang disimpan, menyekat kemas kini automatik, mengemas kini konsol anda dengan selamat, dan mempermudah melakukan jailbreak yang sama pada masa akan datang.

Sebab lain yang mungkin anda fikirkan untuk mengubah suis anda terlalu menyeronokkan! Sekiranya anda tidak mengambil bahagian dan melihat bagaimana ia berfungsi, ini mungkin sesuai untuk anda. Mungkin anda menikmati cabaran atau berminat membuat aplikasi homebrew anda sendiri.

Firman Peringatan

Nintendo Switch modding bukan untuk semua orang. Sebilangan besar pemilik Switch yang hanya mahu bermain beberapa permainan harus mengelakkannya sepenuhnya. Sesiapa yang tidak memahami apa yang dia lakukan juga harus berfikir dua kali. Sekiranya anda tidak mempunyai alasan yang baik untuk melakukan jailbreak, jangan repot-repot.

Terdapat risiko kecil bahawa jika anda melakukannya, anda akan menukar Switch anda. Sekiranya anda hanya mempunyai satu konsol, ia tidak bernilai. Sekiranya anda mempunyai detik kedua, anda tidak akan keberatan untuk kalah, sekurang-kurangnya anda masih akan menukar "utama" anda sekiranya berlaku.

Tidak menghairankan, Nintendo tidak gemar orang memasang homebrew pada konsol mereka. Bukan hanya membolehkan anda membajak permainan, tetapi juga memungkinkan untuk mengubah suai fail permainan untuk keuntungan yang tidak adil. Sebagai contoh, anda boleh mengubah suai fail untuk "memperbaiki" jadual skor tinggi, atau memasang perisian seperti emulator (yang diperjuangkan Nintendo selama bertahun-tahun). Ada juga kemungkinan anda dapat memasang perisian berbahaya kerana homebrew tidak diperiksa oleh Nintendo.

Sekiranya Nintendo mengesan firmware tersuai pada Switch yang diubah suai anda, anda mungkin dilarang secara kekal dari perkhidmatan dalam talian. Ini mempunyai akibat yang teruk. Anda tidak akan dapat mengakses perpustakaan permainan anda (yang dibeli secara sah) di eShop. Anda juga tidak akan dapat menggunakan Nintendo Switch Online lagi. Ini bererti anda akan terkeluar dari perjodohan dan komuniti dalam talian dalam permainan seperti Mario Maker 2.

Nintendo telah membuktikan bahawa ia bersedia untuk menerapkan larangan perkakasan (senarai hitam konsol), dan juga larangan peringkat akaun untuk pelbagai pelanggaran. Larangan peringkat akaun bermaksud anda boleh "memulakan semula" dan membuka akaun baru di konsol yang sama, tetapi anda akan kehilangan semua pembelian dan perkhidmatan yang berkaitan. Larangan perkakasan bermaksud anda tidak boleh menyambung lagi konsol Nintendo Switch ke perkhidmatan dalam talian.

Walaupun anda mempunyai Suis kedua yang anda bersedia untuk berkorban, adalah idea yang baik untuk membersihkannya dari penyataan akaun Nintendo utama anda sebelum anda memasukkan jari kaki ke dalam adegan homebrew.

Adakah Suis Anda Sesuai?

Tidak semua konsol Switch boleh diretas. Pada bulan April 2018, kerentanan ditemui di chipset Tegra X2 khusus yang digunakan oleh Nintendo. Masalahnya diakui oleh NVIDIA, yang membekalkan kerepek:

"Seseorang yang mempunyai akses fizikal ke pemproses berbasis Tegra yang lebih tua dapat menyambung ke port USB peranti, melewati boot yang selamat dan menjalankan kod yang tidak disahkan."

Eksploitasi itu berasaskan perkakasan, yang bermaksud versi Tegra X2 yang akan digunakan di Switch telah ditambal. Sekiranya anda mempunyai Nintendo Switch yang dihasilkan selepas April 2018, ada kemungkinan ia tidak dapat diubah.

Untuk mengetahui dengan pasti, anda boleh memeriksa nombor siri di pinggir bawah unit berhampiran port pengecasan. Kemudian, rujuk nombor siri anda dengan utas ini di GBATemp untuk melihat apakah ia dapat dimoded. Terdapat tiga kategori: tidak ditambal (dieksploitasi), ditambal (tidak dapat dieksploitasi), dan mungkin ditambal.

Sekiranya anda termasuk dalam kategori "mungkin ditambal", anda harus mencuba eksploitasi dan melihat apakah ia berjaya.

Nintendo Switch Lite dan konsol "Mariko" yang sedikit diperbaharui (dirilis pada bulan Ogos 2019) juga telah ditambal, dan oleh itu, tidak dapat digunakan dengan eksploitasi ini. Sekiranya anda mempunyai Suis yang tidak ditambal yang asli, anda bernasib baik! Oleh kerana ini adalah eksploitasi perkakasan (terikat pada cip khusus yang digunakan di konsol), Nintendo tidak dapat menambalnya.

Sudah tentu, anda juga boleh membeli Suis yang boleh diretas jika anda belum memilikinya. Cukup gunakan utas siri GBATemp untuk merujuk nombor siri dengan garis produk yang ditambal dan tidak ditambal. Anda juga boleh menguji kerentanan konsol tanpa membahayakannya.

Sekiranya Switch anda tidak dapat ditambal, tidak banyak yang dapat anda lakukan. Namun, perhatikan tempat kejadian — penggodam selalu muncul dengan eksploitasi baru. Ini termasuk modifikasi perkakasan, seperti SX Core dan SX Lite, untuk konsol yang tidak dapat diretas melalui kaedah lain.

Meretas Suis Anda

Untuk menggodam Switch anda, anda memerlukan item berikut:

 • Suatu Nintendo Switch yang tidak dapat ditandingi terbuka untuk eksploitasi
 • Kad microSD 64 GB atau lebih besar (4 GB akan berfungsi, tetapi 64 GB lebih selamat)
 • Jig RCM atau cara lain untuk meletakkan pin 10 di JoyCon kanan (lebih lanjut mengenai ini di bawah)
 • Kabel untuk menghubungkan Switch anda (USB-C) dengan komputer anda (USB-A atau USB-C) atau peranti Android, jika anda menggunakannya.

Eksploitasi terbaik untuk digunakan dikenali sebagai "fusee-gelee," yang berfungsi dengan semua versi firmware Switch dengan syarat Switch anda dapat dieksploitasi. Eksploitasi lain, Nereba dan Kafein, terhad pada versi firmware tertentu.

Anda boleh mengikuti panduan lengkap cara menggodam Switch anda melalui NH Switch Guide, dengan arahan terperinci untuk kebanyakan sistem operasi. Walau bagaimanapun, kami akan memberikan gambaran ringkas mengenai proses di bawah.

Eksploitasi ini menggunakan mod pemulihan yang dapat dieksploitasi (RCM) yang disertakan dengan Tegra X2. Untuk mengakses mod ini, tahan butang Naikkan Kelantangan, Kuasa, dan Laman Utama. Ini bukan butang Utama di JoyCon, tetapi butang Utama perkakasan "tersembunyi".

Untuk melakukan ini, anda perlu meletakkan pin 10 di rel JoyCon kanan dengan jig RCM. Terdapat beberapa cara untuk membuat jig RCM, dan ada yang lebih kekal daripada yang lain. Sekiranya anda melakukan ini dengan tidak betul, ia berpotensi merosakkan atau merosakkan Suis anda secara kekal.

Selepas memasukkan RCM, anda boleh memuat turun Hekate (pemuat but khusus) ke akar kad MicroSD anda dan memasukkannya ke dalam Suis anda. Gunakan peranti pilihan anda untuk memasukkan muatan, bahagikan kad MicroSD, kemudian muat turun dan salin firmware tersuai anda.

Seterusnya, anda ingin membuat sandaran NAND dan mengambil kunci unik konsol anda. Perkara ini mungkin berguna sekiranya ada yang tidak kena dan anda harus memulihkan Suis anda.

Akhirnya, anda boleh masuk ke RCM dengan jig RCM anda, memasukkan muatan anda, dan kemudian menggunakan Hekate untuk melancarkan firmware tersuai pilihan anda.

Sekiranya anda mengikuti Panduan Beralih NH, anda akan berakhir dengan Suasana firmware tersuai. Anda akan melihat menu Homebrew dan beberapa aplikasi tersuai, termasuk yang berikut:

 • hbappstore: Ini adalah kedai aplikasi homebrew, seperti Cydia untuk iPhone jailbroken.
 • Pusat Pemeriksaan: Pengurus permainan yang selamat.
 • NX-Shell: Penjelajah fail.
 • NXThemeInstaller: Aplikasi ini membolehkan anda memasang tema tersuai.
 • atmosfer-updater: Aplikasi ini memastikan firmware tersuai anda sentiasa terkini.

Gunakan folder “switch” pada kad microSD anda untuk memindahkan aplikasi homebrew .NRO yang ingin anda gunakan pada Switch anda.

Ingat, ini adalah jailbreak yang tidak terikat, yang bermaksud memulakan semula Tukar anda kerana anda biasanya akan mengembalikannya ke keadaan yang sebelumnya tidak disambung. Anda kemudian perlu boot ke RCM, memasukkan muatan, dan kemudian melancarkan firmware tersuai anda untuk kembali ke mod homebrew.

Mendekati dengan berhati-hati

Nintendo Switch memasuki era keemasan. Kami sekarang berada di tengah-tengah apa yang diharapkan menjadi kitaran hidup konsol, dan Switch masih dalam permintaan tinggi.

Walaupun Nintendo mempunyai tiga tahun pertama yang meletup, masih ada beberapa eksklusif pihak pertama di cakrawala, termasuk sekuel Breath of the Wild , Metroid Prime baru , dan Paper Mario: The Origami King yang baru diumumkan .

Sekali lagi, mempertaruhkan Switch anda pada waktu yang sangat penting dalam kitaran hidup konsol nampaknya tidak berbaloi melainkan anda mempunyai unit ganti untuk dikorbankan. Walaupun begitu, anda mungkin lebih baik menggunakan Switch-clone yang murah. Sekiranya anda terdesak untuk mengubah sesuatu, bagaimana dengan Switch Switch, sebagai gantinya?