Apakah Perbezaan Antara Chromium dan Chrome?

Chromium adalah projek penyemak imbas sumber terbuka yang menjadi asas bagi penyemak imbas web Chrome. Tetapi mari kita lihat lebih mendalam apa maksudnya.

Ketika Google pertama kali memperkenalkan Chrome pada tahun 2008, mereka juga melancarkan kod sumber Chromium yang menjadi asas Chrome sebagai projek sumber terbuka. Kod sumber terbuka itu dikendalikan oleh Projek Chromium, sementara Chrome itu sendiri dikendalikan oleh Google.

BERKAITAN: Sekiranya Anda Membeli Chromebook?

Perbezaan terbesar antara kedua penyemak imbas adalah bahawa, sementara Chrome didasarkan pada Chromium, Google juga menambahkan sejumlah ciri proprietari ke Chrome seperti kemas kini automatik dan sokongan untuk format video tambahan. Google juga mengambil pendekatan serupa dengan Chromium OS, yang merupakan projek sumber terbuka yang menjadi asas untuk OS Chrome mereka sendiri — sistem operasi yang berjalan pada Chromebook.

Apa Chrome Tidak Mempunyai Chromium Itu

Chrome didasarkan pada Chromium, tetapi Google menambahkan sejumlah bit sumber tertutup milik ke penyemak imbas Chrome mereka yang tidak dimiliki Chromium. Secara khusus, Google mengambil Chromium dan kemudian menambahkan yang berikut:

  • Sokongan AAC, H.264, dan MP3.  Chrome menyertakan codec berlesen untuk format media proprietari ini, yang memberi anda akses ke pelbagai kandungan media yang lebih luas — terutamanya laman web yang menggunakan video HTML5 untuk menstrimkan video H.264. Kedua-dua penyemak imbas merangkumi codec asas percuma: Opus, Theora, Vorbis, VP8, VP9, ​​dan WAV.

BERKAITAN: Menggunakan Firefox di Linux? Pemain Kilat anda Tua dan Usang!

  • Adobe Flash (PPAPI).  Chrome menyertakan plug-in Flash lada API (PPAPI) kotak pasir yang Google kemas kini secara automatik bersama dengan Chrome. Ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan versi Flash paling moden di Linux. Walaupun pada Windows dan Mac, anda lebih baik menggunakan pemalam PPAPI Flash kotak pasir dari Chrome daripada pemalam NPAPI Flash lama yang tersedia dari laman web Adobe. (Anda sebenarnya boleh mendapatkan plug-in Pepper Flash dari Chrome dan kemudian memasangnya dan menggunakannya di Chromium, jika anda mahu.)
  • Kemas kini Google.  Pengguna Windows dan Mac Chrome mendapat aplikasi latar belakang tambahan yang secara automatik memperbaharui Chrome. Pengguna Linux menggunakan alat pengurusan perisian standard mereka.
  • Sekatan Pelanjutan . Untuk Chrome, Google melumpuhkan sambungan yang tidak dihoskan di Kedai Web Chrome.
  • Laporan Kerosakan dan Kesalahan . Pengguna Chrome dapat memilih untuk mengirim statistik kerosakan dan kesalahan ke Google untuk dianalisis.
  • Kotak Pasir Keselamatan (?).  Google juga menyatakan bahawa sebilangan pengedaran Linux mungkin menonaktifkan kotak pasir keselamatan Chromium, jadi anda ingin menavigasi ke sekitar: kotak pasir di Chromium untuk memastikan kotak pasir diaktifkan dan berfungsi secara lalai. Ini adalah salah satu ciri terbaik Chromium (dan Chrome).

Anda harus ingat bahawa walaupun bukan jenama Google, Chromium masih sangat berpusatkan Google. Sebagai contoh, Chromium mengandungi ciri penyegerakan yang sama yang terdapat di Chrome, yang membolehkan anda log masuk dengan akaun Google dan menyegerakkan data anda.

Mendapatkan Chromium

Mendapatkan Google Chrome di hampir semua platform hanya melibatkan mengunjungi halaman muat turun Google Chrome, jadi mari kita lihat bagaimana anda dapat menggunakan Chromium jika anda menginginkannya.

BERKAITAN: Bagaimana Pemasangan Perisian & Pengurus Pakej Berfungsi Di Linux

Di Linux, anda sering boleh memasang Chromium terus dari repositori perisian pengedaran Linux anda. Di Ubuntu Linux, misalnya, anda boleh memasangnya dengan membuka Pusat Perisian Ubuntu, mencari Chromium, dan kemudian mengklik Pasang. Chromium dikemas kini dengan kemas kini keselamatan melalui repositori perisian pengedaran Linux anda.

Pada Windows dan Mac, penggunaan Chromium agak sukar. Anda boleh mendapatkan binaan Chromium rasmi, tetapi hanya boleh dibuat secara automatik dan tidak akan dikemas kini secara automatik. Pengemas kini adalah bahagian sumber tertutup dari Google Chrome. Anda boleh mendapatkan binaan pihak ketiga dari seseorang, tetapi mereka juga tidak akan mengemas kini secara automatik dan anda harus mempercayai pengedar pihak ketiga. Anda juga boleh menyusun Chromium dari kod sumber sendiri, tetapi adakah anda benar-benar mahu melakukannya setiap kali kemas kini tersedia? Mungkin tidak.

Bagaimana dengan "Spyware?" (Ini Bukan Sebenarnya Spyware)

Google Chrome menyertakan ciri pelaporan kerosakan yang tidak terdapat di Chromium. Sekiranya anda memilih untuk mengaktifkan pelanggaran kerosakan di Chrome, maklumat mengenai kerosakan akan dihantar ke Google. Sekiranya anda menggunakan Chromium, wartawan kerosakan ini tidak ada dan anda perlu mendapatkan bug mengesan cara lama. Pengedaran Linux juga boleh mengubah kod Chromium sebelum memberikannya kepada anda. Sekiranya anda cuba memasukkan beberapa bug Chrome, anda mungkin lebih baik menggunakan Chrome dan bukan Chromium.

BERKAITAN: Haruskah Saya Membiarkan Aplikasi Menghantar "Statistik Penggunaan" dan "Laporan Ralat"?

Chromium juga tidak memiliki fitur pelacakan penggunaan atau "metrik pengguna" yang terdapat di Chrome. Ini adalah ciri pilihan yang menghantar maklumat tentang cara anda menggunakan pelbagai bahagian penyemak imbas ke Google, memberikan mereka data yang dapat mereka gunakan untuk mendasarkan keputusan. (Ini adalah jenis data yang dituntut oleh Microsoft ketika mereka mengatakan bahawa mereka membuang menu Mula kerana tidak ada yang menggunakannya, jadi mungkin para geeks harus mulai meninggalkan fitur tersebut.)

Pada masa lalu, pengguna bimbang bahawa setiap penyemak imbas Chrome dihantar dengan "ID pelanggan" yang unik dan menyatakan bahawa Chromium tidak. Google berhenti melakukannya pada tahun 2010.

Walau bagaimanapun, Chromium memang merangkumi banyak ciri yang bergantung pada pelayan Google, dan ciri tersebut diaktifkan secara lalai. Anda akan melihat ciri-ciri ini disenaraikan di halaman Tetapan Chromium. Mereka termasuk perkhidmatan web yang membantu memperbaiki alamat web yang tersalah taip, perkhidmatan ramalan, ciri anti-pancingan data Google, dan banyak lagi.

Jadi, Mana Yang Harus Anda Gunakan?

BERKAITAN: Apakah Perisian Sumber Terbuka, dan Mengapa Perisiannya Penting?

Chromium bagus kerana membolehkan pengedaran Linux yang memerlukan perisian sumber terbuka untuk mengemas kini penyemak imbas web yang hampir sama dengan Chrome dan menghantarnya kepada pengguna mereka. Pengedaran Linux seperti itu bahkan boleh menggunakan Chromium sebagai penyemak imbas web lalai mereka dan bukannya Firefox — dan ada juga yang melakukannya. Sekiranya anda menggunakan perisian sumber terbuka dan cuba mengelakkan bit sumber tertutup, Chromium adalah pilihan yang baik untuk anda.

Namun, banyak pengguna Linux yang tidak begitu meminati perisian sumber terbuka mungkin mahu memasang Chrome daripada Chromium. Memasang Chrome menjadikan anda pemain Flash yang lebih baik jika anda menggunakan Flash dan membuka lebih banyak kandungan media dalam talian. Sebagai contoh, Google Chrome di Linux kini dapat mengalirkan video Netflix. Ini memerlukan sokongan H.264 untuk video HTML5, sesuatu yang tidak disertakan Chromium.

Jadi, Chrome atau Chromium? Sekiranya anda menggunakan Windows dan Mac, pilihannya cukup jelas. Chromium terlalu rumit untuk digunakan — kebanyakannya kerana anda tidak dapat memperoleh binaan stabil rasmi yang akan dikemas kini secara automatik. Pilihan sebenar di sini harus dibuat oleh pengguna Linux.