Cara Memuat turun Permainan Simpan Anda dari Steam Cloud

Steam menyegerakkan banyak menyimpan fail ke pelayannya. Mereka dimuat turun secara automatik melalui Steam semasa anda memasang permainan, tetapi bukan itu satu-satunya cara anda mendapatkannya. Anda juga boleh memuat turunnya terus dari laman web Valve di penyemak imbas anda.

Dayakan Steam Cloud Sync di Steam

Sekiranya Steam tidak memuat turun permainan simpan lama anda secara automatik setelah anda memasang permainan, pastikan Steam Cloud diaktifkan untuk permainan tersebut di Steam.

Untuk melakukannya, cari permainan di perpustakaan Steam anda, klik kanan, dan kemudian pilih "Properties." Klik tab "Kemas kini" dan pastikan pilihan "Aktifkan penyelarasan Steam Cloud" dicentang untuk permainan. Sekiranya pilihan ini tidak dicentang, Steam tidak akan memuat turun simpanan awan anda secara automatik — atau memuat naik yang baru.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan Steam Cloud untuk permainan di sini, permainan itu tidak menyokong Steam Cloud. Tidak semua permainan di Steam lakukan - terserah kepada setiap pembangun permainan.

Muat turun Fail di Penyemak Imbas Web Anda

Valve membolehkan anda memuat turun fail menyimpan awan Steam anda melalui penyemak imbas web juga. Anda boleh memuat turun fail simpanan anda tanpa memuat turun semula keseluruhan permainan.

Untuk mencari fail simpan anda, kunjungi halaman Valve's View Steam Cloud di penyemak imbas web anda dan log masuk dengan akaun Steam anda.

Anda akan melihat senarai permainan menggunakan storan Steam Cloud anda. Cari permainan dalam senarai (tekan Ctrl + F untuk menggunakan carian penyemak imbas) - dan klik "Tunjukkan Fail" untuk melihat semua fail untuk permainan.

Setiap permainan mempunyai halaman yang menunjukkan semua fail yang disimpannya di Steam Cloud, serta tanggal diubah. Untuk memuat turun fail, klik "Muat turun". Muat turun semua fail simpanan untuk permainan anda, dan anda akan mempunyai salinan permainan simpannya.

Ini sangat berguna untuk permainan berbilang platform yang tidak menyegerakkan fail simpan antara platform secara automatik.

Sebagai contoh, Borderlands 2 tersedia untuk PC dan Mac. Ia menyegerakkan fail simpannya dengan Steam Cloud, tetapi versi PC dan Mac menyegerakkan menyimpan fail secara berasingan. Anda boleh memuat turun versi Mac (atau PC) dari laman web Steam, dan kemudian mengimportnya secara manual ke dalam folder yang betul untuk memindahkan permainan simpan Borderlands 2 antara platform.

Tanpa menggunakan laman web, ini memerlukan memuat turun Borderlands 2 pada satu platform, mengekstrak permainan simpan anda, dan kemudian memuat turun permainan di platform kedua!

Ini adalah masalah yang diketahui untuk permainan lain juga - misalnya, sepertinya juga diperlukan ketika memindahkan permainan simpan dari Torchlight untuk Windows ke Torchlight untuk Linux.