Cara Menyembunyikan Permainan yang Anda Main di Steam

Steam berkongsi aktiviti permainan anda secara lalai. Sekiranya anda bermain  Hello Kitty: Island Adventure  atau Bad Rats , anda mungkin mahu merahsiakan permainan anda. Inilah cara untuk menyembunyikan aktiviti Steam anda dari rakan anda.

Sembunyikan Permainan Yang Dimainkan Dari Profil Steam Anda

Halaman profil Steam anda biasanya menyenaraikan semua permainan yang telah anda mainkan dan menunjukkan berapa jam yang anda habiskan dalam semua itu, dengan fokus pada apa yang telah anda mainkan dalam dua minggu terakhir.

Profil Steam dulunya bersifat umum, tetapi Valve menjadikannya peribadi secara lalai. Namun, anda mungkin telah membuat umum untuk bekerja dengan perkhidmatan pihak ketiga yang membaca maklumat dari profil Steam anda, seperti IsThereAnyDeal, yang mengimbas senarai keinginan anda untuk permainan dan memberitahu anda jika ia dijual di kedai permainan lain.

Untuk mengakses profil anda di Steam, arahkan kursor ke nama pengguna anda di bar atas dan klik "Profil."

Klik butang "Edit Profil" di sebelah kanan halaman untuk mengedit profil anda.

Klik "Tetapan Privasi Saya" di sebelah kanan halaman anda untuk mencari pilihan privasi profil Steam.

Laraskan tetapan privasi di sini untuk mengawal apa yang dapat dilihat oleh orang lain. Untuk menyembunyikan permainan, anda mempunyai dua pilihan.

Untuk menyembunyikan maklumat permainan, tetapkan "Perincian permainan" ke "Pribadi." Malah rakan anda tidak dapat melihat permainan yang anda mainkan, permainan yang anda miliki, atau permainan yang anda inginkan. Mereka masih dapat melihat senarai rakan anda, inventori, komen, dan maklumat lain, bergantung pada pilihan yang telah anda pilih di halaman ini.

Anda juga dapat menyembunyikan semuanya dengan menetapkan pilihan "Profil Saya" ke Peribadi. Sekiranya anda melakukannya, tidak ada yang dapat melihat keseluruhan halaman profil anda. Anda juga dapat memilih "Sahabat Sahaja", dan hanya rakan Steam anda yang dapat melihat profil anda.

Sembunyikan Aktiviti Permainan Dari Sembang Steam

Sekiranya anda agak malu dengan permainan yang sedang anda mainkan — mungkin anda tidak kisah jika ia disenaraikan di halaman profil anda tetapi anda tidak mahu semua rakan anda mendapat pemberitahuan bahawa anda sudah mula memainkan permainan atau melihat bahawa anda memainkannya dalam senarai rakan mereka — anda boleh pergi ke luar talian atau menjadi tidak kelihatan dalam sembang Steam.

Untuk melakukannya, klik pilihan "Rakan dan Sembang" di stim, klik nama pengguna anda, dan pilih "Luar talian" atau "Tidak kelihatan." Rakan anda tidak akan dapat melihat apa yang anda mainkan sekarang, walaupun maklumat ini masih akan muncul di halaman profil anda.

Perhatikan bahawa menetapkan "Perincian permainan" ke Pribadi akan mencegah rakan anda melihat permainan yang anda mainkan, walaupun anda sedang dalam talian di chat Steam.

Sembunyikan atau Buang Permainan Dari Pustaka Steam Anda

Sekiranya anda ingin menyembunyikan permainan dari pustaka Steam di PC anda, anda boleh menetapkannya ke "Tersembunyi" atau mengeluarkannya dari pustaka Steam anda.

Orang yang mempunyai akses ke perincian permainan di profil anda masih dapat melihat pencapaian dan waktu bermain yang anda miliki dalam permainan tersebut. Walau bagaimanapun, sesiapa yang mempunyai akses ke PC anda tidak akan melihat permainan di perpustakaan Steam biasa anda.

Dengan Steam yang kini menawarkan permainan khusus dewasa dan bahan lain yang tidak selamat untuk bekerja (NSFW), keupayaan untuk menyembunyikan permainan yang anda mainkan menjadi lebih penting. Tetapi berguna walaupun anda pernah bermain permainan lain, seperti  Bad Rats , anda tidak mahu orang lain tahu.

BERKAITAN: Cara Menyembunyikan atau Mengeluarkan Permainan Dari Perpustakaan Steam Anda