Cara Menyimpan Imej WEBP Google Sebagai JPEG atau PNG

Format gambar WEBP baru Google cukup hebat: sistem pemampatannya yang unik dapat memaparkan gambar pada kira-kira dua pertiga ukuran gambar yang sama yang diberikan dalam format JPEG atau PNG.

Tetapi walaupun sudah enam tahun berkembang dan banyak ditampilkan dalam produk Google, ia masih tidak disokong oleh beberapa alat gambar yang paling biasa di sekitarnya, seperti paparan foto Windows lalai Microsoft. Inilah cara menyimpan gambar WEBP dalam format yang lebih biasa.

Menggunakan Pelayar Web yang berbeza

Beberapa penyemak imbas — Microsoft Internet Explorer dan Apple Safari — masih tidak menyokong WebP. Oleh itu, jika laman web menggunakan fail .webp, ia mesti menyajikan versi JPEG atau PNG gambar yang sama ke Safari atau Internet Explorer. Mendapatkan gambar versi JPEG atau PNG di laman web semudah hanya membukanya di Safari atau IE dan kemudian memuat turun gambar dari penyemak imbas itu.

Dari laman web yang mengandungi gambar WebP, sorot URL, klik kanan, kemudian klik "Salin."

Jalankan penyemak imbas lain yang tidak menyokong WebP, klik kanan bar alamat, kemudian klik "Tampal" dan tekan Enter

Sekiranya laman web melakukan penukaran sisi pelayan yang betul, halaman akan kelihatan sama, tetapi kali ini semua gambar akan dalam format JPEG atau PNG.

Klik kanan gambar, kemudian klik "Simpan Gambar Sebagai."

Navigasi ke folder tujuan, kemudian klik "Simpan," dan gambar anda akan dimuat ke folder itu.

Itu sahaja. Navigasi ke gambar dan buka atau edit seperti yang anda lakukan JPEG lain.

Menggunakan MS Paint

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, anda boleh memuat turun gambar WebP ke cakera keras anda dan menggunakan MS Paint untuk membukanya.

Mengapa tidak menggunakan perisian yang ada di PC anda untuk menukar gambar yang anda miliki? Paint menukar WebP menjadi JPEG, GIF, BMP, TIFF, dan beberapa format lain juga, tanpa perlu memuat turun perisian tambahan.

Klik kanan pada gambar, kemudian klik Buka Dengan> Cat jika tidak ditetapkan untuk membuka fail WebP secara lalai.

Sebaik sahaja anda membuka gambar dalam Cat, klik Fail> Simpan Sebagai, kemudian pilih format dari senarai yang tersedia.

Pilih tujuan untuk fail, kemudian klik "Simpan."

Setelah gambar anda selesai ditukar, gambar akan muncul di folder yang anda simpan.

Menggunakan Command Line

Sekiranya anda merasa lebih selesa di belakang baris arahan, Google menawarkan utiliti untuk menyandikan, menyahkod, dan melihat WebP di Linux, Windows, dan Mac OS X. Ini adalah sedikit kaedah lanjutan yang bagus untuk mengintegrasikan ke dalam program dan laman web, tetapi jika anda ingin belajar bagaimana menggunakan alat baris perintah, jangan ragu untuk mengikuti.

Bergantung pada OS anda, gunakan pautan yang sesuai di atas untuk memuat turun perpustakaan, kemudian ekstrak fail ke komputer anda. Kami akan menggunakan Windows Command Prompt, tetapi harus berfungsi sama pada semua sistem.

Buka Prompt Perintah ke folder dengan fail .webp untuk ditukar. Gunakan cdarahan untuk menukar direktori. Ia akan kelihatan seperti ini, menggantikan "NAME" dengan nama pengguna Windows anda:

cd C: \ pengguna \ NAMA \ Gambar

Sekiranya anda melihat di folder "bin", anda mungkin melihat beberapa fail dengan pelanjutan .exe. Untuk panduan ini, kami akan menggunakan  dwebp.exeperintah untuk menyahkod (menukar) gambar WebP. Sintaks untuk arahan kelihatan seperti ini:

C:\Path\To\dwebp.exe inputFile.webp -o outputFile

Perhatikan bagaimana kita tidak menentukan peluasan fail untuk gambar output? Ini kerana, secara lalai, penyahkodan menukar gambar menjadi format PNG tetapi dapat dihasilkan ke TIFF, BMP, dan beberapa yang lain ketika menggunakan suis lain. Dokumentasi lengkap boleh didapati di laman web Google WebP.

Walaupun tidak ada pilihan untuk mengubah menjadi JPEG, jika Anda ingin mengubah gambar menjadi JPEG, yang harus Anda lakukan adalah meletakkan ".jpeg" di akhir fail output ketika anda menggunakan -osuis.

Petua Pro:  Sekiranya anda kerap menggunakan alat ini, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menambahkan pengekod, penyahkod, dan penampil yang dapat dilaksanakan ke jalan sistem anda, untuk akses yang lebih mudah di jalan. Ini membuatnya jadi anda tidak perlu berada di direktori yang sama dengan yang dapat dieksekusi ketika anda ingin menjalankannya dari baris perintah dari folder mana pun.

BERKAITAN: Cara Mengedit PATH Sistem Anda untuk Akses Baris Perintah Mudah di Windows

Setelah alat menukar dan menyimpan gambar, anda boleh menavigasi ke lokasi fail output, dan membukanya dengan program yang anda mahukan.

Menggunakan Alat Penukaran Dalam Talian

Sekiranya anda lebih suka menggunakan laman web untuk menukar gambar WebP ke format lain, terdapat banyak laman web yang menawarkan alat penukaran dalam talian percuma untuk melakukan ini. Mereka menangani semua bahagian pelayan, yang bermaksud anda tidak perlu memuat turun dan memasang perisian atau belajar alat baris perintah.

Seperti mana-mana alat penukaran fail dalam talian, anda tidak boleh memuat naik fail sensitif atau rahsia apa pun. jika anda bimbang orang lain mungkin melihatnya - contohnya, jika itu adalah gambar dokumen sulit - lebih baik hanya bekerja dengan fail di komputer anda sendiri.

Untuk tujuan panduan ini, kami akan menggunakan alat penukaran fail dalam talian Zamzar. Percuma untuk menggunakan dan memuat naik fail yang dihapus dari pelayan dalam masa 24 jam. Sekiranya anda ingin menukar lebih daripada lima penukaran serentak percuma, ia juga menawarkan langganan berbayar.

Pergi ke laman web Zamzar, klik "Muat naik", pilih fail yang ingin anda ubah, kemudian klik "Buka." Sebagai alternatif, seret dan lepaskan fail ke tab penyemak imbas dari komputer anda.

Selanjutnya, klik "Pilih Format, dan dari menu lungsur turun, pilih format yang disokong untuk ditukar menjadi.

Klik "Tukar Sekarang."

Bergantung pada ukuran fail, penukaran hanya memerlukan beberapa saat. Selepas penukaran, anda akan diarahkan ke halaman muat turun, kemudian klik butang "Muat turun" untuk memulakan muat turun.

Pilih folder tujuan untuk gambar, kemudian klik "Simpan."

Untuk melihat gambar, pergi ke folder tempat anda menyimpannya dan buka dengan penampil gambar kegemaran anda.

Menggunakan Trik URL Khas

Seperti yang anda jangkakan, Google menggunakan gambar WebPnya untuk semua produk dan perkhidmatan di Google Play Store. Dalam beberapa keadaan, anda boleh mengubah URL gambar untuk dipaparkan dalam format lain. Walaupun kaedah ini tidak berfungsi di semua laman web, jika anda perlu memaksa Google Play Store dengan cepat untuk menukar gambar untuk anda, trik kecil yang kemas ini dapat menjimatkan masa.

Buka Chrome, Firefox, Microsoft Edge, atau Opera — mana-mana penyemak imbas yang menyokong paparan gambar WEBP. Pergi ke laman web yang menggunakan gambar WEBP untuk penjimatan lebar jalur, seperti mana-mana senarai aplikasi di play.google.com.

Klik kanan atau tekan lama salah satu gambar, dan kemudian klik pilihan "buka gambar di tab baru". Gambar WEBP kemudian mendapatkan tab sendiri untuk dirinya sendiri, dan URL di bahagian atas tab itu adalah pautan terus ke aset gambar — tanpa memberikan apa-apa yang lain di halaman.

Klik bar URL, hapus tiga watak terakhir di alamat ("-rw"), dan kemudian tekan "Enter." Gambar yang sama akan dipaparkan lagi, tetapi kali ini ia diberikan dalam format asalnya, biasanya JPEG atau PNG.

Klik kanan atau tekan lama gambar, dan kemudian pilih pilihan "Simpan gambar sebagai". Itu memuat turunnya dalam format asal - sama seperti fail lain.