Cara Menggunakan Pemulihan Sistem pada Windows 7, 8 dan 10

Pemulihan Sistem adalah ciri Windows yang dapat membantu memperbaiki jenis kemalangan tertentu dan masalah komputer lain. Begini cara kerjanya, cara menyiapkannya, dan cara menggunakannya ketika keadaan serba salah.

Kami akan menggunakan Windows 10 dalam artikel ini, tetapi Pemulihan Sistem sudah lama berlaku - dan berfungsi dengan cara yang hampir sama di setiap versi Windows. Arahan di sini sesuai untuk Windows 7, 8 dan 10, dan anda hanya akan mengalami perbezaan kecil sepanjang prosesnya.

Apakah Pemulihan Sistem?

Apabila ada yang tidak kena pada sistem anda disebabkan oleh perisian yang tidak betul - mungkin aplikasi yang anda pasang, atau pemacu yang melanggar sesuatu yang penting - sukar untuk diperbaiki. Pemulihan Sistem membolehkan anda memulihkan pemasangan Windows anda kembali ke keadaan kerjanya yang terakhir.

Ia melakukannya dengan membuat "titik pemulihan" setiap kali. Titik pemulihan adalah gambar fail sistem Windows anda, fail program tertentu, tetapan pendaftaran, dan pemacu perkakasan. Anda boleh membuat titik pemulihan pada bila-bila masa, walaupun Windows secara automatik membuat titik pemulihan sekali seminggu. Ini juga membuat titik pemulihan tepat sebelum peristiwa sistem utama, seperti memasang pemacu peranti baru, aplikasi, atau menjalankan kemas kini Windows.

Kemudian, jika ada yang tidak kena, anda boleh menjalankan Pemulihan Sistem dan mengarahkannya ke titik pemulihan baru-baru ini. Ini akan mengembalikan tetapan sistem, fail, dan pemacu, mengembalikan sistem Windows asas anda ke keadaan sebelumnya.

Ini sangat berguna semasa menyelesaikan masalah jenis tertentu. Contohnya, jika anda memasang pemacu peranti yang menjadikan komputer anda tidak stabil, anda boleh menyahpasang pemacu tersebut. Namun, dalam beberapa kes, pemacu mungkin tidak menyahpasang dengan betul, atau mungkin merosakkan fail sistem semasa anda mencopot pemasangannya. Sekiranya anda menggunakan Pemulihan Sistem dan memilih titik pemulihan yang dibuat sebelum anda memasang pemacu, ini dapat memulihkan fail sistem anda ke keadaan sebelumnya sebelum masalah berlaku.

Pemulihan Windows juga boleh sangat berguna untuk mengatasi kerosakan yang disebabkan oleh aplikasi yang tidak betul atau kemas kini Windows. Kadang-kadang, aplikasi dan kemas kini boleh menyebabkan masalah dengan aplikasi lain atau bahkan komponen sistem dan hanya mencopot pemasangan aplikasi mungkin tidak akan membalikkan kerosakan. Memulihkan ke titik sebelum aplikasi dipasang, bagaimanapun, sering dapat menyelesaikan masalahnya.

Bagaimana Menggunakan Pemulihan Sistem Mempengaruhi Fail Peribadi Saya?

BERKAITAN: Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Pemulihan Sistem berbeza daripada membuat sandaran - ia secara khusus berfungsi pada sistem Windows yang mendasari, dan bukannya semua yang ada pada cakera keras anda. Oleh itu, Pemulihan Sistem tidak menyimpan salinan lama fail peribadi anda sebagai sebahagian daripada gambarnya. Ini juga tidak akan menghapus atau mengganti mana-mana fail peribadi anda semasa anda melakukan pemulihan. Oleh itu, jangan mengandalkan Pemulihan Sistem berfungsi seperti sandaran. Bukan itu yang dimaksudkan. Anda semestinya mempunyai prosedur sandaran yang baik untuk semua fail peribadi anda.

Bagaimana Menggunakan Pemulihan Sistem Mempengaruhi Aplikasi Saya?

Apabila anda memulihkan PC anda ke titik pemulihan yang lebih awal, aplikasi yang anda pasang selepas itu akan dinyahpasang. Aplikasi yang dipasang semasa titik pemulihan dibuat akan tetap ada. Aplikasi yang anda nyahpasang setelah membuat titik pemulihan akan dipulihkan, tetapi dengan peringatan yang sangat besar. Oleh kerana Pemulihan Sistem hanya mengembalikan jenis fail tertentu, program yang sering dipulihkan tidak akan berfungsi – atau sekurang-kurangnya, berfungsi dengan baik sehingga anda menjalankan semula pemasang mereka.

Windows membolehkan anda melihat dengan tepat program apa yang akan terpengaruh semasa anda menjalani proses tersebut, tetapi adalah idea yang baik untuk memulihkan ke titik pemulihan paling baru yang mungkin untuk mengurangkan masalah dengan aplikasi. Adalah idea yang baik untuk membuat titik pemulihan manual sebelum anda melakukan pemasangan atau perubahan tetapan yang besar sehingga anda tahu bahawa anda boleh kembali ke titik pemulihan baru jika anda perlu.

Bolehkah Pemulihan Sistem Menghapus Virus atau Perisian Kerosakan Lain?

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Pemulihan Sistem bukanlah penyelesaian yang baik untuk membuang virus atau perisian hasad lain. Oleh kerana perisian berniat jahat biasanya dikuburkan di semua jenis tempat pada sistem, anda tidak boleh bergantung pada Pemulihan Sistem untuk membasmi semua bahagian perisian hasad. Sebagai gantinya, anda harus bergantung pada pengimbas virus yang berkualiti dan sentiasa dikemas kini.

Cara Mengaktifkan Pemulihan Sistem

Bagi kebanyakan orang, perlindungan Pemulihan Sistem dihidupkan secara lalai untuk pemacu sistem utama anda (C :) dan bukan pemacu lain di PC anda. Bagi yang lain, Pemulihan Sistem tidak diaktifkan secara lalai untuk sebarang pemacu. Buat masa ini, tidak ada kata sepakat mengapa ini berlaku. Nampaknya tidak berkaitan dengan sama ada Windows dipasang segar atau ditingkatkan, berapa banyak ruang cakera yang anda ada, jenis pemacu yang anda miliki, atau apa sahaja yang dapat kita fahami.

Sekiranya anda ingin dilindungi oleh Pemulihan Sistem, anda semestinya menghidupkannya sekurang-kurangnya untuk pemacu sistem anda. Dalam kebanyakan kes, itu sahaja yang anda perlukan, kerana semua perkara yang melindungi Pemulihan Sistem cenderung terletak pada pemacu sistem. Sekiranya anda mahu menghidupkan perlindungan Pemulihan Sistem untuk pemacu lain - katakan, sebagai contoh, anda memasang beberapa program ke pemacu yang berbeza - anda juga boleh melakukannya.

Untuk memastikan Pemulihan Sistem dihidupkan - dan untuk mengaktifkannya untuk pemacu tertentu - tekan Mula, ketik "pulihkan," dan kemudian klik "Buat titik pemulihan." Jangan risau. Ini sebenarnya tidak mewujudkan titik pemulihan; ia hanya membuka dialog di mana anda boleh mendapatkan semua pilihan Pemulihan Sistem.

Pada tab "Perlindungan Sistem", di bahagian "Tetapan Perlindungan", anda akan melihat pemacu yang tersedia di PC anda dan apakah perlindungan diaktifkan untuk setiap pemacu. Untuk menghidupkan perlindungan, pilih pemacu pada senarai dan klik butang "Konfigurasi".

(Dalam kes kami, Pemulihan Sistem sudah diaktifkan untuk pemacu C: kami. Sekiranya ia tidak berada di sistem anda, itulah pemacu pertama yang mungkin anda mahu aktifkan.)

Dalam dialog "Perlindungan Sistem" yang terbuka, klik pilihan "Hidupkan perlindungan sistem", sesuaikan gelangsar "Penggunaan Maksimum" ke jumlah ruang cakera keras yang anda inginkan agar Pemulihan Sistem dapat digunakan, dan kemudian klik "OK. "

Anda kemudian boleh mengklik "OK" sekali lagi untuk keluar dari dialog System Properties. Perlu diketahui bahawa apabila Windows membuat titik pemulihan (atau anda membuatnya secara manual), Pemulihan Sistem akan membuat titik pemulihan pada semua pemacu yang diaktifkan perlindungan sistem.

Cara Membuat Titik Pemulihan

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, Pemulihan Sistem secara automatik akan membuat titik pemulihan dalam seminggu, dan setiap kali peristiwa besar seperti aplikasi atau pemasangan pemandu berlaku. Anda juga boleh membuat titik pemulihan sendiri bila-bila masa yang anda mahukan. Tekan Mula, ketik "pulihkan", dan kemudian klik "Buat titik pemulihan." Pada tab "Perlindungan Sistem", klik butang "Buat".

Ketikkan keterangan untuk titik pemulihan anda yang akan membantu anda mengingat mengapa anda membuatnya dan kemudian klik "Buat".

Perlu waktu 30 saat atau lebih untuk membuat titik pemulihan, dan Pemulihan Sistem akan memberi tahu anda bila selesai. Klik "Tutup."

Cara Memulihkan Sistem Anda ke Titik Pemulihan Terdahulu

Baiklah, jadi anda telah mengaktifkan Pemulihan Sistem, dan anda telah rajin membuat titik pemulihan setiap kali anda mengacaukan sistem anda. Kemudian, pada suatu hari yang menentukan, sesuatu yang tidak dapat dielakkan berlaku - sesuatu berlaku dengan sistem anda dan anda ingin memulihkannya ke titik pemulihan yang lebih awal.

Anda akan memulakan proses pemulihan dari tab "Perlindungan Sistem" yang sama di mana anda mengkonfigurasi pilihan Pemulihan Sistem. Tekan Mula, ketik "pulihkan", dan kemudian klik "Buat titik pemulihan." Pada tab "Perlindungan Sistem", klik butang "Pemulihan Sistem".

Halaman selamat datang dari wizard Pemulihan Sistem hanya memberi anda penerangan ringkas mengenai prosesnya. Klik “Next” untuk meneruskan.

Halaman seterusnya menunjukkan titik pemulihan yang tersedia. Secara lalai, satu-satunya perkara yang ditunjukkan mungkin adalah titik pemulihan mingguan automatik dan mana-mana titik pemulihan manual yang anda buat. Pilih pilihan "Tunjukkan lebih banyak titik pemulihan" untuk melihat titik pemulihan automatik yang dibuat sebelum pemasangan aplikasi atau pemacu.

Pilih titik pemulihan yang anda mahukan - ingat, titik pemulihan yang paling baru adalah ideal - dan kemudian klik "Imbas program yang terjejas" agar Pemulihan Sistem mengesan sebarang program yang akan dinyahpasang semasa proses.

Pemulihan Sistem akan memberi anda dua senarai. Senarai teratas menunjukkan kepada anda program dan pemacu yang akan dihapuskan jika anda mengembalikan Windows ke titik pemulihan yang dipilih. Senarai bawah menunjukkan program dan pemacu yang mungkin dipulihkan oleh prosesnya. Sekali lagi, walaupun program dan pemacu yang dipulihkan mungkin tidak berfungsi dengan baik sehingga anda melakukan pemasangan semula sepenuhnya.

Apabila anda sudah bersedia untuk memulihkan, klik titik pemulihan yang ingin anda gunakan dan kemudian klik Seterusnya. Perhatikan bahawa anda boleh melangkau langkah pengimbasan dan klik Lagi pula, tetapi selalu bagus untuk melihat aplikasi apa yang akan dipengaruhi sebelum anda memulakan proses.

Seterusnya, anda diminta untuk mengesahkan pemulihan. Pastikan anda memilih titik pemulihan yang betul dan klik "Selesai."

Pemulihan Sistem memberitahu anda bahawa setelah dimulakan, proses pemulihan tidak dapat terganggu. Klik "Ya" untuk memulakan.

Windows akan memulakan semula PC anda dan memulakan proses pemulihan. Pemulihan Sistem memerlukan sedikit masa untuk mengembalikan semua fail tersebut - merancang sekurang-kurangnya 15 minit, mungkin lebih banyak lagi - tetapi apabila PC anda kembali, anda akan berjalan di titik pemulihan yang anda pilih. Sekarang masanya untuk menguji apakah ia menyelesaikan masalah yang anda hadapi. Dan ingat bahawa Pemulihan Sistem membuat titik pemulihan tambahan tepat sebelum melakukan proses pemulihan, jadi anda selalu dapat mengurungkan tindakan anda dengan melakukan proses yang sama dan memilih titik pemulihan yang baru.

Cara Lain Anda Boleh Memperbaiki Masalah Sistem

Sekiranya Pemulihan Sistem tidak menyelesaikan masalah anda, ada cara lain untuk menyelesaikan beberapa masalah Pemulihan Sistem yang dirancang untuk diselesaikan.

Sekiranya masalah itu disebabkan oleh kemas kini baru-baru ini, anda dapat melihat uninstall Windows Update atau kembali ke "build" Windows 10. sebelumnya. Ini akan menyelesaikan masalah yang mungkin berlaku kerana Windows Update dan masalah dengan perkakasan dan perisian khusus anda.

BERKAITAN: Cara Menggulung Bina dan Nyahpasang Kemas kini pada Windows 10

Sekiranya anda yakin fail sistem anda rosak - atau hanya ingin memeriksa - anda boleh mencuba menggunakan Pemeriksa Fail Sistem untuk mengimbas dan memperbaiki fail sistem yang rosak.

Sekiranya anda memasang kemas kini atau pemacu perkakasan dan masalahnya bermula selepas itu, anda boleh menyahpasang pemacu atau mengemas kini dan menyekatnya daripada dipasang semula secara automatik.

BERKAITAN: Cara Boot Ke Safe Mode pada Windows 10 atau 8 (Cara Mudah)

Sekiranya Windows tidak dapat boot dengan betul sehingga anda tidak dapat melakukan semua ini, anda boleh boot ke Safe Mode. Anda juga dapat mengunjungi layar "pilihan permulaan lanjutan" - ini akan muncul secara automatik jika Windows 10 tidak dapat boot secara normal - dan menggunakan pilihan di sana.

Safe Mode juga berguna jika untuk sebab tertentu Pemulihan Sistem tidak dapat memulihkan PC anda ke titik pemulihan yang dipilih. Anda boleh boot ke Safe Mode dan cuba jalankan System Restore sekali lagi dari sana. Satu peringatan besar, sebagai pembaca Straspey cukup baik untuk ditunjukkan. Apabila anda kembali ke titik pemulihan dari Safe Mode, Pemulihan Sistem tidak membuat titik pemulihan baru semasa proses, yang bermaksud bahawa anda tidak mempunyai cara untuk membatalkan pemulihan.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai "Tetapkan Semula PC Ini" pada Windows 8 dan 10

Windows 10 juga mempunyai dua alat pemulihan yang boleh anda gunakan jika semuanya gagal. Ciri "Reset PC Anda" dapat mengembalikan Windows ke keadaan lalai dari kilang, atau melakukan pemasangan Windows yang bersih sambil menjaga fail peribadi anda tetap utuh.

Pemulihan Sistem bukan penyembuh-semua, tetapi ia dapat menyelesaikan sejumlah masalah yang mengejutkan dan sayangnya telah diturunkan agaknya dalam beberapa tahun kebelakangan ini di tengah-tengah semua alat pemulihan Windows yang lain. Pemulihan Sistem hampir selalu patut dicuba sebelum anda menghasilkan langkah yang lebih drastik.