Cara Memulihkan Tab Chrome Anda Bila Tidak Ada Butang “Buka Semula Sesi Terakhir”

Chrome, atau komputer anda, rosak. Semua tab anda hilang, dan yang lebih teruk lagi, tidak ada tawaran butang untuk "Buka semula Sesi Terakhir" semasa anda memuat semula Chrome. Mungkin anda terlepas? Atau mungkin tidak pernah ada. Walau apa pun, anda betul-betul ingin mendapatkan kembali tab tersebut.

Dan anda boleh! Klik butang tiga titik menegak di sebelah kanan bar alamat anda.

Anda akan melihat item menu yang disebut "Sejarah", dengan anak panah di sebelahnya. Arahkan kursor ke sini dan anda akan melihat sejarah terkini anda.

Sekiranya penyemak imbas anda ditutup atau rosak baru-baru ini, anda akan melihat item yang disebut, misalnya, "7 tab". Klik ini dan keseluruhan koleksi tab anda akan dipulihkan.

Sekiranya ini tidak berjaya, anda boleh mencuba jalan pintas papan kekunci. Tekan Control + Shift + T (atau Command + Shift + T jika anda menggunakan Mac) dan tab atau tetingkap yang baru ditutup akan dibuka semula. Terus lakukan ini sehingga tetingkap anda dari awal muncul semula, atau jalan pintas berhenti berfungsi.

Ada kemungkinan tetingkap anda tidak akan kembali, bagaimanapun, terutamanya jika anda telah menggunakan penyemak imbas anda sedikit sejak kemalangan itu. Sekiranya demikian, klik pilihan "Sejarah" di bahagian atas menu itu, atau tekan Control + H pada papan kekunci anda (Mac: Command + Y).

Malangnya, anda tidak akan menemui "kumpulan" tab di sini, seperti yang anda lakukan dalam menu yang kami tunjukkan sebelumnya. Tetapi jika ada tab tertentu yang hilang, anda boleh mendapatkannya semula dengan menatal atau mencari. Itu tidak sempurna, tetapi sekurang-kurangnya ada beberapa catatan tab yang anda hilang.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Penyemakan Imbas Peribadi di Mana-mana Penyemak Imbas Web

Perhatikan bahawa setiap tab yang dibuka di tab Penyemakan Imbas Peribadi tidak dapat dipulihkan menggunakan riwayat penyemakan imbas anda. Mereka hilang selama-lamanya (yang merupakan titik penyemakan imbas peribadi.)