Cara Mendekripsi dan Merobek DVD Dengan Brek Tangan

Anda mempunyai sekumpulan DVD yang duduk di sekitar rumah anda, tetapi anda bahkan tidak ingat ketika kali terakhir anda melihat pemain DVD anda, dan komputer riba anda tidak lagi mempunyai pemacu cakera. Inilah masanya untuk memodenkan koleksi anda. Di sini, kami akan menunjukkan kepada anda cara merobek DVD ke komputer anda menggunakan pisau tentera swiss alat penukaran video: Handbrake.

Langkah Sifar: Pasang Handbrake dan libdvdcss Supaya Anda Boleh Mendekripsi DVD

Alat utama yang akan kami gunakan untuk merobek DVD dipanggil Handbrake, yang boleh anda muat turun di sini. Keluar dari kotak, Handbrake boleh merobek mana-mana DVD yang tidak dilindungi daripada disalin ... tetapi hampir semua DVD anda membeli di kedai adalah salinan dilindungi. Mengatasi ini adalah kawasan kelabu yang pelik secara sah, jadi aplikasi seperti Handbrake tidak dapat menyertakan perisian yang diperlukan untuk menyahsulitkan DVD yang dilindungi. Anda boleh memuat turunnya secara berasingan — selagi anda hanya menggunakannya untuk menonton filem di komputer anda dan tidak memulakan perniagaan bootlegging, kami berjanji tidak akan memberitahu anda.

Kami akan menggunakan perpustakaan main balik DVD percuma yang disebut libdvdcss. Ini akan membolehkan Handbrake membaca DVD anda yang disulitkan dan merobeknya ke komputer anda. Prosesnya sedikit berbeza untuk pengguna Windows dan Mac, jadi kami akan melalui setiap proses secara individu. Perhatikan bahawa anda tidak perlu melakukan ini setiap kali anda merobek DVD — setelah libdvdcss dipasang, anda boleh melangkah ke Langkah Pertama setiap kali anda merobek cakera baru.

Cara Memasang libdvdcss pada Windows

Pertama, anda perlu memuat turun libdvdcss ke komputer anda. Untuk versi Windows 32-bit, muat turun versi ini. Pengguna 64-bit harus memuat turun versi ini. Sekiranya anda tidak pasti versi Windows yang anda miliki, baca artikel ini.

Salin fail .dll ke folder program Handbrake anda. Sekiranya anda menggunakan tetapan pemasangan lalai, ini harus berada di C: \ Program Files \ Handbrake.

Selepas ini, Handbrake akan dapat membaca DVD anda yang disulitkan.

Cara Memasang libdvdcss pada macOS

Memasang libdvdcss sedikit lebih rumit di macOS, kerana El Capitan memperkenalkan ciri keselamatan yang disebut Perlindungan Integriti Sistem yang tidak akan membiarkan anda memasang libdvdcss tanpa sedikit bantuan. Sekiranya anda menggunakan Yosemite atau lebih tua, anda boleh memuat turun fail pakej libdvdcss di sini dan klik dua kali untuk memasangnya.

BERKAITAN: Cara Memasang Pakej dengan Homebrew untuk OS X

Namun, jika anda menggunakan El Capitan atau yang lebih baru, kami akan menggunakan alat baris perintah yang dipanggil Homebrew untuk mendapatkannya. Sekiranya anda tidak biasa dengan Homebrew, lihat panduan kami mengenai cara memasangnya di sini. Nasib baik, hanya memerlukan beberapa perintah Terminal untuk memasang Homebrew jika anda belum melakukannya. Setelah selesai, kembali ke sini.

Untuk memasang libdvdcss, tekan Command + Space dan cari Terminal untuk melancarkan tetingkap baris perintah. Kemudian, taip brew install libdvdcssdan tekan enter.

Homebrew akan memuat turun dan memasang perpustakaan libdvdcss. Sebaik sahaja anda kembali di command prompt, perpustakaan akan dipasang.

Setelah ini selesai, Handbrake seharusnya dapat membaca semua DVD yang disulitkan.

Langkah Pertama: Buka DVD anda di Handbrake

Setelah anda memasang libdvdcss, sudah tiba masanya untuk merobek. Buka Handbrake dan pilih pemacu DVD anda dari bar sisi yang muncul.

Handbrake akan mengambil masa untuk mengimbas tajuk pada DVD anda. Tunggu sehingga proses ini selesai. Hanya perlu seketika. Sekiranya libdvdcss tidak dipasang dengan betul, anda akan melihat ralat yang mengatakan bahawa cakera tidak dapat dibaca di sini.

Jangan takut dengan tetingkap rumit Handbrake - kebanyakannya mestilah sederhana. Setelah DVD anda dibuka, pergi ke kotak lungsur "Judul" dan pilih tajuk mana yang ingin anda robek. Secara lalai, Handbrake akan memilih filem itu, tetapi jika anda ingin merobek mana-mana ciri khas atau adegan yang dihapuskan, anda boleh mengubah sasaran yang ingin anda rip di sini. Anda juga boleh menukar bab mana yang ingin anda rip, jika anda hanya mahukan sebahagian daripada filem.

Di bawah Destinasi, klik Browse untuk memilih tempat anda mahu meletakkan filem setelah anda merobeknya.

Langkah Kedua: Pilih Preset Kualiti Anda

Seterusnya, anda perlu menentukan kualiti fail output anda. Semakin tinggi kualiti filemnya, semakin banyak ruang yang diperlukan untuk cakera keras anda. Sekiranya anda teknikal, anda boleh menggunakan tab Gambar, Video, dan Audio untuk menyesuaikan tetapan ini, tetapi kebanyakan orang hanya perlu mengklik satu perkara: Pratetap.

Di sebelah kanan tetingkap Handbrake, anda akan melihat pilihan Preset (jika anda tidak melihatnya, seret sudut tetingkap Handbrake dan kembangkan sehingga anda melakukannya). Terdapat pratetap untuk hampir semua perkara yang anda perlukan: Apple TV, telefon Android, PlayStation, dan banyak lagi. Sekiranya anda menonton di komputer, gunakan salah satu pratetap "Umum" - "Cepat" dan "Sangat Cepat" akan berkualiti rendah tetapi ukurannya kecil, sementara "HQ" dan "Super HQ" akan mempunyai kualiti yang lebih tinggi tetapi mengambil lebih banyak ruang.

Sekiranya anda merobek DVD yang dijual di AS, pilih pratetap 480p. DVD Eropah biasanya berukuran 576 p. Jangan memilih pratetap yang lebih besar seperti 720p atau 1080p untuk DVD — video tersebut tidak akan menjadikan video anda kelihatan lebih baik, malah akan menjadikan failnya lebih besar.

Langkah Ketiga: Mula Ripping!

Setelah memilih Tajuk dan Pratetap anda, klik Mula Encode di bahagian atas tetingkap. Kemudian, ambil makanan ringan.

Anda akan melihat bar kemajuan di bahagian bawah yang akan memberitahu anda berapa banyak masa yang anda tinggalkan. Rip berkualiti tinggi akan memakan masa lebih lama, jadi anda mahu membiarkan komputer anda berjalan sebentar.

Setelah selesai, anda mesti boleh mengklik dua kali untuk menontonnya! Atau, jika anda menggunakan program perpustakaan filem seperti Plex, teruskan dan tambahkan filem ke perpustakaan anda.