Cara Membuka Semula Tab Tertutup di Google Chrome

Seperti penyemak imbas web moden yang lain, Chrome membolehkan anda membuka semula tab dan tetingkap dengan cepat yang baru anda tutup. Google memindahkan pilihan ini sedikit di Chrome 78, tetapi masih mudah dicari jika anda tahu di mana mencarinya.

Ini tidak akan membolehkan anda membuka semula tingkap dan tab yang dibuka dalam Mode Penyamaran Chrome. Chrome akan melupakan tab tersebut sebaik sahaja anda menutupnya.

Di mana Pilihan "Buka semula Tab Tertutup" di Chrome?

Untuk membuka semula tab tertutup di Chrome, klik kanan pada ruang kosong di bar tab dan pilih "Buka semula Tab Tertutup." Sekiranya anda baru-baru ini menutup tetingkap dan bukannya tab, anda akan melihat pilihan "Buka semula Tetingkap Tertutup" di sini.

Ini akan membuka tab yang baru ditutup. Ulangi proses ini untuk membuka semula tab mengikut urutan ditutup, mengulang sejarah anda.

Pada Mac dengan satu butang tetikus, tahan kekunci Ctrl dan klik dan bukannya klik kanan.

Sebelumnya, anda cukup mengklik kanan tab pada bar tab Chrome dan memilih "Buka semula Tab Tertutup." Pilihan itu tidak lagi muncul di menu konteks klik kanan tab. Anda mesti klik kanan pada tempat kosong untuk mencarinya.

Cara Membuka Semula Tab Tertutup Dengan Pintasan Papan Kekunci

Anda juga boleh menekan Ctrl + Shift + T untuk membuka semula tab tertutup dengan pintasan papan kekunci. Sekiranya anda baru-baru ini menutup tingkap, ini akan membuka semula tetingkap yang ditutup.

Pintasan papan kekunci ini sama seperti mengklik "Buka semula Tab Tertutup." Tekan jalan pintas berulang kali untuk membuka semula tab tertutup mengikut urutan ditutup.

Cara Membuka Semula Tab Tertutup Khusus

Chrome juga menawarkan menu yang menyenaraikan semua tetingkap dan tab yang baru ditutup yang dilacaknya. Untuk mengaksesnya, klik menu Chrome dan arahkan ke Sejarah.

Di bawah Baru Ditutup, anda akan melihat senarai tetingkap dan tab yang baru ditutup. Klik satu untuk membukanya semula.

Sekiranya anda menutup tetingkap atau tab beberapa ketika yang lalu, anda perlu mengklik pilihan "Sejarah" di sini dan menggali sejarah penyemakan imbas anda untuk mencarinya.