Cara Menghantar dan Menerima Faks Secara Dalam Talian Tanpa Mesin Faks atau Talian Telefon

Beberapa perniagaan dan agensi kerajaan yang bergerak lambat mungkin tidak menerima dokumen melalui e-mel, memaksa anda untuk menghantarnya melalui faks. Sekiranya anda terpaksa menghantar faks, anda boleh melakukannya dari komputer anda secara percuma.

Kami sebelum ini merangkumi cara untuk menandatangani dokumen secara elektronik tanpa mencetak dan mengimbasnya. Dengan proses ini, anda boleh menandatangani dokumen secara digital dan memfakskannya ke perniagaan - semuanya di komputer anda dan tanpa perlu mencetak.

Bagaimana Mesin Faks Berfungsi (dan Mengapa Mereka Tidak Menyusahkan)

Ini tidak semudah yang sepatutnya. Mesin faks semuanya disambungkan ke talian telefon lama biasa. Apabila anda menggunakan mesin faks standard, mesin faks tersebut membuat panggilan telefon ke nombor yang anda tentukan. Mesin faks di nombor destinasi menjawab dan dokumen dihantar melalui panggilan telefon.

Proses ini diciptakan sebelum Internet dan kelihatan kuno ketika ini. Untuk melakukan faks, seseorang boleh memasukkan dokumen, mencetaknya, dan mengimbasnya ke mesin faks yang menghantarnya melalui saluran telefon. Orang yang menerima faks kemudian boleh mengimbas dokumen yang difaks dan mengubahnya menjadi fail digital. Mereka datang penuh - dokumen itu dihantar dari satu komputer ke komputer lain dengan banyak kerja tambahan dan kehilangan kualiti gambar.

BERKAITAN: Cara Mendaftar Dokumen PDF Secara Elektronik Tanpa Mencetak dan Mengimbasnya

Sebaik-baiknya, anda dapat menghantar dokumen melalui e-mel atau kaedah dalam talian yang lebih selamat. Banyak perniagaan menganggap faks sebagai kaedah selamat untuk menghantar dokumen, tetapi sebenarnya tidak - jika seseorang mengintip talian telefon, mereka dapat memintas semua dokumen yang difaks dengan mudah.

Tidak ada cara untuk menyambung ke mesin faks secara langsung melalui Internet, kerana mesin faks hanya dihubungkan ke saluran telefon. Untuk melakukan faks secara dalam talian, kami memerlukan semacam pintu masuk yang menerima dokumen melalui Internet dan menghantar dokumen tersebut ke mesin faks. Di sinilah perkhidmatan di bawah masuk. Beri mereka dokumen dan mereka akan melakukan kerja menjengkelkan apabila menghubungi mesin faks dan menghantar dokumen anda melalui talian telefon.

Anda Boleh Faks Dengan Hanya Komputer Anda, Tetapiā€¦

Anda boleh melangkau perkhidmatan di bawah ini, tentu saja. Microsoft Windows bahkan mengandungi aplikasi Faks dan Imbas yang membolehkan anda menghantar faks. Tangkapannya adalah bahawa anda memerlukan komputer anda disambungkan ke talian telefon - ya, ini bermakna anda memerlukan modem faks dail-up. Anda juga memerlukan sambungan telefon darat dan anda harus memberitahu orang ramai agar tidak menggunakan telefon semasa menghantar faks, seperti pada masa Internet dial-up lama. Sudah tentu, jika anda banyak faks, anda boleh membayar untuk talian telefon faks khusus - ini mungkin diperlukan sekiranya anda menerima banyak faks.

Ini jelas tidak sesuai. Pasti, jika anda perlu menghantar beberapa faks, terus beli mesin faks atau modem dan sambungkan ke talian tetap anda. Tetapi anda mungkin tidak perlu kerap menghantar dan menerima faks - anda semestinya hanya perlu menghantar faks sesekali setiap kali anda terserempak dengan organisasi yang pernah mengalami kebelakangan.

Imbas Dokumen atau Gunakan Fail Digital yang Ada

BERKAITAN: Cara Memindai Dokumen ke PDF dengan Kamera Telefon Android Anda

Proses asasnya mudah. Pertama, anda perlu mengimbas dokumen yang ingin anda faks, seolah-olah anda akan menghantar dokumen itu melalui e-mel. jika anda tidak mempunyai pengimbas, anda mungkin ingin mencuba dengan menggunakan telefon pintar anda. Sekiranya dokumen itu sudah menjadi fail di komputer anda, selamat - anda tidak perlu mengimbas apa-apa.

Dengan dokumen ini dalam bentuk digital, anda boleh menghantarnya ke perkhidmatan yang akan membuat faks yang menjengkelkan untuk anda.

Hantar Faks Dalam Talian, Percuma

Terdapat begitu banyak perkhidmatan faks dalam talian di luar sana sehingga sukar untuk membuat keputusan yang tepat untuk memilih mana. Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah jenis pengguna anda, kekerapan anda membuat faks, dan ciri yang anda perlukan.

Pengguna Kuasa: RingCentral Fax

Sekiranya anda akan menghantar faks sensitif sepanjang masa, atau anda bekerja di sebuah syarikat dan anda cuba memilih perkhidmatan, RingCentral Fax, yang sebahagiannya dimiliki oleh Cisco dan AT&T, mungkin merupakan pilihan terbaik untuk keperluan anda, terutamanya kerana mereka mempunyai banyak ciri keselamatan dan sokongan yang baik untuk pelbagai pengguna dengan talian faks yang berasingan.

Ia memiliki semua fitur yang dapat anda bayangkan, termasuk integrasi dengan Outlook, Google Drive, Dropbox, Box, dan anda bahkan dapat memperoleh nombor bebas tol. Ia juga memiliki banyak fitur keamanan yang berguna untuk perniagaan atau orang yang menyebarkan maklumat yang selamat.

Sudah tentu, jika anda hanya mahu menghantar beberapa faks, anda boleh mendaftar salah satu rancangan murah mereka ... dan kemudian batalkan selepas satu atau dua bulan.

Pengguna sekali-sekala

Sekiranya anda perlu menghantar faks sekali-sekala, kami mengesyorkan mendaftar untuk percubaan percuma MyFax, yang akan membolehkan anda menghantar sehingga 100 halaman, yang lebih banyak halaman per bulan daripada kebanyakan orang harus faks setiap tahun. Sekiranya anda perlu kerap faks, anda boleh menaik taraf ke rancangan biasa.

Menerima Faks

Sekiranya anda perlu menerima faks, anda perlu mendaftar untuk perkhidmatan berbayar. Perkhidmatan ini perlu membuat nombor telefon khusus untuk talian faks anda, dan itu memerlukan wang. RingCentral, MyFax, dan banyak perkhidmatan lain akan melakukan ini jika anda membayar.

BERKAITAN: Cara Mendaftar Dokumen PDF Secara Elektronik Tanpa Mencetak dan Mengimbasnya

Nasib baik, anda sekurang-kurangnya dapat memperoleh percubaan percuma - RingCentral menawarkan 30 hari penerimaan faks percuma, misalnya.

Terdapat banyak perkhidmatan faks untuk digunakan, dan jika anda hanya perlu menghantar faks sekali-sekala, anda boleh melakukannya secara percuma, tetapi jika anda ingin menerima faks, anda akhirnya perlu mendaftar untuk akaun percubaan . Anda sentiasa boleh membatalkannya jika anda mahu.

Kredit Imej: Matt Jiggins di Flickr, David Voegtle di Flickr