Cara Mengesan IP Seseorang (dan Lokasi) Dengan Pautan

Di manakah orang yang anda ajak bercakap? Adakah mereka yang mereka katakan itu? Untuk memeriksa, anda boleh meminta orang itu mengklik pautan khas. Anda akan melihat alamat IP mereka, dan itu akan memberitahu anda lokasi kasar mereka.

Bagaimana Pautan Penjejakan IP Berfungsi

Kami baru-baru ini bermain dengan penipuan perekrut pekerjaan palsu. Kami tahu pada awalnya ini adalah penipuan, tetapi kami ingin mengesahkan lokasi penipu itu. Mereka mengatakan bahawa mereka berada di AS — tetapi adakah mereka? Kami memeriksa dengan menjejaki IP mereka dengan pautan.

Tidak ada yang istimewa mengenai ini — apabila seseorang mengakses sumber dalam talian, pelayan melihat alamat IP unik mereka. Dan alamat IP terikat dengan kawasan geografi yang kasar. Tetapi perkhidmatan web yang popular biasanya tidak menunjukkan kepada anda alamat IP orang itu, walaupun anda pasti dapat melihatnya sendiri sekiranya anda menghoskan pelayan web anda sendiri. Kaedah di sini menggunakan perkhidmatan dalam talian yang "membungkus" pautan nyata untuk anda, mengesan alamat IP yang mengaksesnya sebelum dengan cepat menghantar orang itu ke sasaran sebenar pautan tersebut.

Ini mempunyai hadnya. Sesiapa sahaja boleh menggunakan VPN untuk menutup lokasi sebenar mereka. Tetapi, walaupun ada, kemungkinan besar VPN akan menunjukkan lokasi yang berbeza dari tempat mereka mengaku berada. Dalam kes perekrut pekerjaan palsu kami, penipu itu mengaku berada di AS, tetapi mereka mengakses pautan kami dari alamat IP yang berpusat di Nigeria.

Sekiranya anda belum mengetahui lokasi seseorang yang mengaku berasal dan hanya ingin mengetahui sama ada ia asli, anda perlu meyakinkan orang itu untuk mengatakan di mana mereka berada sebelum menghantarnya pautan. Mengusahakan perbualan tidak boleh terlalu rumit, sifat internet menjadikan meminta lokasi menjadi rutin perbincangan dalam talian — adakah orang lain ingat A / S / L?

Setelah selesai, anda perlu menyediakan fail digital untuk menghantarnya. Gambar, dokumen Word, atau apa sahaja yang boleh anda lampirkan ke pautan penyimpanan awan akan dilakukan. Sekiranya anda menghadapi kemungkinan penipu, penipu itu mungkin meminta anda menghantar sesuatu sebagai sebahagian daripada penipuan. Sekiranya anda berpacaran dalam talian, anda mungkin mahu menghantar foto. Setelah siap menghantar fail, anda perlu membungkus pautan biasa dengan perkhidmatan penjejakan IP.

Malangnya, proses itu menghasilkan pautan yang jelas untuk dijejaki. Anda perlu menggunakan perkhidmatan lain untuk menyembunyikannya. Anda mungkin tidak mahu orang lain melihat tipu muslihat anda.

BERKAITAN: Makluman Penipuan: Perekrut Pekerjaan Palsu Mencuba Lele Kami, Inilah Yang Terjadi

Cara Membuat Pautan Penjejakan Tersembunyi

Anda boleh menggunakan pautan ke laman web mana pun dalam talian, tetapi proses ini akan memandu anda membuat pautan yang menuju ke salah satu fail atau foto anda.

Langkah pertama adalah memuat naik fail anda ke perkhidmatan cloud seperti Dropbox atau Google Drive. Sekiranya anda mengesyaki orang yang berinteraksi dengan anda tidak boleh dipercayai dan anda tidak mahu memberikan maklumat peribadi, adalah idea yang baik untuk tidak menggunakan akaun utama yang anda ada. Anda mungkin ingin membuat akaun "membuang" kedua jika anda belum memilikinya.

Dengan fail anda dimuat naik, gunakan laman web untuk membuat pautan yang boleh dikongsi. Di Google Drive, anda dapat mengklik kanan pada fail dan memilih "pautan yang boleh dikongsi." Di Dropbox, arahkan tetikus anda ke atas fail dan pilih kongsi.

Ini adalah pautan yang dicurigai oleh penipu anda pada akhir proses. Tetapi jangan berikan pautan ini kepada mereka. Dengan sendirinya, ia tidak memberitahu apa-apa.

Sebaliknya, pergi ke laman web logger IP dan tampal URL anda ke medan "URL dan Pemendek Imej". Klik butang "Dapatkan kod IPlogger" di bawahnya.

Skrin seterusnya akan memberi anda "pautan logger IP untuk mengumpulkan statistik" dan "pautan untuk melihat statistik." Salin pautan "melihat statistik" ke tempat yang selamat. Inilah yang akan anda gunakan untuk melihat alamat IP dan lokasi orang itu selepas itu.

Pautan untuk "mengumpulkan statistik" adalah yang mempunyai penjejakan IP di dalamnya. Sayangnya, pautan "iplogger.com" itu akan menjadi pemberian hadiah kepada penerima anda.

Untuk menyembunyikan apa yang anda lakukan, anda boleh menggunakan perkhidmatan pemendekan URL. Malangnya, perkhidmatan pemendekan tersebut tidak menyukai URL IP Loggers dan menghasilkan kesilapan. Untuk mengatasinya, klik menu drop-down iplogger.org di sebelah kanan "Pilih nama domain" dan pilih "2no.co" untuk domain anda. Pautan penjejakan di bahagian atas akan dikemas kini, salin pautan baru itu.

Seterusnya, pergi ke bit.ly — anda boleh mencuba perkhidmatan pemendekan lain jika anda mahu, tetapi kami menguji dengan Bitly. Sekiranya anda belum mempunyai akaun, buatlah.

Klik butang "Buat" di sudut kanan atas laman web Bitly.

Tampal pautan penjejakan 2no.co anda ke dalam kotak "Tampal URL panjang" dan klik butang "Buat".

Anda kini mempunyai pautan Bitly yang boleh anda berikan kepada penipu berpotensi anda. Anda boleh mengklik butang salin untuk mendapatkannya dengan cepat.

Cara Melihat Alamat IP Penerima

Hantarkan pautan itu kepada orang yang anda bercakap seperti yang anda mahukan pautan standard. Selepas anda melakukannya, kembali ke IP logger, salin pautan statistik tontonan, dan tampal ke penyemak imbas anda.

Anda akan melihat senarai alamat IP yang mengakses pautan, lokasi dari mana, dan mungkin penyemak imbas apa yang mereka gunakan.

Ingat, ini tidak akan memberitahu anda semua. Sekiranya orang tersebut menggunakan VPN atau teknologi serupa, anda tidak akan melihat lokasi sebenar mereka. Tetapi ia adalah satu lagi alat di gudang senjata anda untuk mengesan orang yang bukan mereka yang mengaku. Sekiranya hasil penjejakan anda menunjukkan negara yang berbeza dari yang anda harapkan, berhati-hatilah dan pertimbangkan untuk pergi.