Cara Membuat dan Menggunakan Pemacu Pemulihan atau Cakera Pembaikan Sistem pada Windows 8 atau 10

Windows 8 dan 10 membolehkan anda membuat pemacu pemulihan (USB) atau cakera pembaikan sistem (CD atau DVD) yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan masalah dan memulihkan komputer anda. Setiap jenis media pemulihan memberi anda akses ke pilihan permulaan lanjutan Windows, tetapi terdapat perbezaan antara kedua pilihan tersebut.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pilihan Permulaan Lanjutan untuk Memperbaiki PC Windows 8 atau 10 Anda

Cakera pembaikan sistem telah wujud sejak Windows 7 hari. Ini adalah CD / DVD yang dapat di-boot yang mengandungi alat yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan masalah Windows apabila tidak dapat dijalankan dengan betul. Cakera pembaikan sistem juga memberi anda alat untuk memulihkan PC anda dari sandaran gambar yang telah anda buat. Pemacu pemulihan baru untuk Windows 8 dan 10. Ia adalah pemacu USB yang boleh di-boot yang memberi anda akses ke alat penyelesaian masalah yang sama dengan cakera pembaikan sistem, tetapi juga membolehkan anda memasang semula Windows jika diperlukan. Untuk mencapainya, pemacu pemulihan sebenarnya menyalin fail sistem yang diperlukan untuk pemasangan semula dari PC semasa anda.

Alat Pemulihan / Pembaikan Yang Perlu Anda Buat?

Walaupun anda boleh menggunakan kedua-dua alat untuk mengakses pilihan boot lanjutan Windows untuk menyelesaikan masalah permulaan, kami mengesyorkan menggunakan pemacu pemulihan berasaskan USB apabila mungkin, kerana ia mengandungi semua alat yang sama dengan cakera pembaikan sistem, dan kemudian beberapa. Yang mengatakan, tidak ada alasan untuk tidak terus maju dan membuat keduanya, dan sebenarnya, ada beberapa sebab anda mungkin ingin membuat cakera pembaikan sistem juga:

  • Sekiranya PC anda tidak dapat boot dari USB, anda memerlukan cakera pembaikan sistem berasaskan CD / DVD.
  • Pemacu pemulihan berasaskan USB terikat pada PC yang anda gunakan untuk membuatnya. Mempunyai cakera pembaikan sistem akan membolehkan anda menyelesaikan masalah permulaan pada PC yang berlainan yang menjalankan versi Windows yang sama.

Seperti yang kami katakan, kedua-dua alat ini akan membolehkan anda mengakses pilihan but lanjutan dan alat pemulihan lain jika anda tidak dapat mengaksesnya dengan cara lain. Juga, ketahui bahawa pemacu pemulihan menyandarkan fail sistem yang diperlukan untuk memasang semula Windows, tetapi anda tidak boleh menganggapnya sebagai sandaran. Ia tidak menyandarkan fail peribadi anda atau aplikasi yang dipasang. Oleh itu, pastikan komputer anda disandarkan juga.

BERKAITAN: Tiga Cara untuk mengakses Menu Pilihan Boot Windows 8 atau 10

Buat Pemacu Pemulihan (USB)

Untuk membuka alat penciptaan pemacu pemulihan, tekan Mula, ketik "pemacu pemulihan" ke dalam kotak carian, dan kemudian pilih hasil "Buat pemacu pemulihan".

Kemas kini : Sebelum meneruskan, pastikan pemacu USB yang akan anda gunakan diformat sebagai NTFS. Windows akan memformat pemacu sebagai FAT32 semasa prosesnya, tetapi alat penciptaan sepertinya memerlukan pemacu dalam format NTFS untuk dimulakan.

Di tetingkap "Pemulihan Pemulihan", anda mempunyai pilihan untuk membuat pemukul. Sekiranya anda memilih "Sandarkan fail sistem ke pemacu pemulihan", penciptaan pemacu pemulihan akan memakan masa lebih lama - sehingga satu jam dalam beberapa kes - tetapi pada akhirnya, anda akan mempunyai pemacu yang boleh anda gunakan untuk pasang semula Windows dengan secubit. Kami rasa layak untuk memilih pilihan ini, tetapi buat keputusan anda, dan kemudian klik butang "Seterusnya".

Catatan: Daripada membuat sandaran fail sistem, Windows 8 menyertakan pilihan bernama "Salin partisi pemulihan ke pemacu pemulihan" sebagai gantinya. Pilihan ini menyalin partisi pemulihan tersembunyi yang dibuat semasa anda memasang Windows, dan juga memberi anda pilihan untuk menghapus partisi tersebut ketika prosesnya selesai.

Pilih pemacu USB yang ingin anda gunakan untuk pemacu pemulihan, ingat bahawa pemacu akan dipadamkan dan diformat semula. Setelah membuat pilihan, klik butang "Seterusnya".

Apabila anda sudah bersedia, klik "Buat" untuk membiarkan Windows memformat semula pemacu USB anda dan menyalin fail yang diperlukan. Sekali lagi, langkah ini memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan — terutamanya jika anda membuat sandaran fail sistem.

Setelah proses selesai, anda boleh menutup tetingkap "Pemulihan Pemulihan". Perhatikan bahawa jika anda menggunakan Windows 8, anda juga akan ditanya sama ada anda ingin menghapus partisi pemulihan. Sekiranya anda menghapus partisi pemulihan, anda memerlukan pemacu pemulihan untuk Refresh dan Reset PC anda pada masa akan datang.

Buat Cakera Pembaikan Sistem (CD / DVD)

Untuk membuat cakera pembaikan sistem berasaskan CD / DVD, pergi ke Panel Kawalan> Sandaran dan Pulihkan (Windows 7), dan kemudian klik pautan "Buat cakera pembaikan sistem" di sebelah kiri.

Di tetingkap "Buat cakera pembaikan sistem", pilih pemacu cakera pembakar dengan CD atau DVD yang boleh ditulis yang dimasukkan ke dalamnya, dan kemudian klik butang "Buat cakera" untuk membuat cakera pembaikan sistem anda.

Windows mula menulis cakera dengan segera. Tidak seperti membuat pemacu pemulihan, membakar cakera pembaikan sistem hanya memerlukan beberapa minit kerana tidak juga membuat sandaran fail sistem ke cakera. Apabila selesai, ini memberi anda sedikit nasihat mengenai penggunaan cakera. Perhatikan bahawa cakera pembaikan terikat pada versi Windows anda. Sekiranya anda memasang Windows 10 64-bit, itulah jenis PC yang boleh anda gunakan untuk membaiki cakera. Klik butang "Tutup", dan kemudian klik "OK" untuk menutup tetingkap "Buat cakera pembaikan sistem".

Menggunakan Pemacu Pemulihan atau Cakera Pembaikan Sistem

Selalunya, anda tidak memerlukan pemacu pemulihan atau cakera pembaikan sistem. Sekiranya Windows gagal dimulakan secara normal dua kali berturut-turut, secara automatik boot dari partition pemulihan anda pada restart ketiga, dan kemudian memuatkan pilihan permulaan lanjutan. Ini memberi anda akses ke alat yang sama seperti pemacu pemulihan.

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Sekiranya Windows tidak dapat memunculkan alat ini secara automatik, ketika itulah anda memerlukan pemacu pemulihan, cakera pembaikan sistem, atau cakera pemasangan Windows 8 atau 10. Masukkan media pemulihan ke dalam PC anda dan mulakan. Komputer anda harus boot dari media pemulihan secara automatik. Sekiranya tidak, anda mungkin perlu mengubah urutan boot pemacu anda.

Apabila PC boot dari media pemulihan, anda akan melihat pilihan untuk menyelesaikan masalah dan memperbaiki PC anda. Anda boleh memuat semula dan menetapkan semula PC anda atau mengakses pilihan lanjutan untuk menggunakan pemulihan sistem, pulih dari imej sistem, atau memperbaiki komputer anda secara automatik. Anda bahkan boleh mendapatkan arahan arahan yang membolehkan anda menyelesaikan masalah dengan tangan.

Sekiranya Windows tidak bermula seperti biasa, anda harus mencuba pilihan "Pembaikan Automatik" terlebih dahulu, dan kemudian mungkin memilih pilihan "Pemulihan Sistem". Memasang semula Windows - sama ada dengan memulihkan dari sandaran gambar atau menetapkan semula PC anda sepenuhnya - harus menjadi pilihan terakhir.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Masalah Permulaan dengan Alat Pembaikan Permulaan Windows