Cara Membuat Fail PDF di Windows

PDF sangat bagus untuk berkongsi karya anda. Terdapat pembaca PDF percuma yang tersedia untuk Windows, macOS, Linux, iOS, dan Android, dan fail PDF mengekalkan pemformatannya di mana sahaja ia dipaparkan. Yang terbaik, anda dapat membuat PDF dengan cepat dari dokumen lain di Windows menggunakan alat yang sudah anda miliki.

Membuat PDF di Windows sangat mudah, sama ada anda membuat dokumen yang tidak lengkap, halaman web, gambar, atau apa sahaja yang anda ada.

Buat PDF dari Apa sahaja Menggunakan Pencetak PDF Built-In Windows 10

Windows 10 mempunyai pemacu cetak terbina dalam yang menukar dokumen ke PDF. Ia juga sangat mudah digunakan. Yang harus anda lakukan ialah mencetak dokumen seperti yang biasa anda lakukan, dan kemudian memilih pilihan PDF sebagai pencetak anda. Kami mengatakan dokumen, tetapi sebenarnya, anda boleh menukar apa sahaja yang biasanya anda cetak ke PDF - fail teks, gambar, halaman web, dokumen Office, apa sahaja.

Sebagai contoh kami di sini, kami akan membuat PDF dari satu fail teks. Itu bukan sesuatu yang mungkin anda lakukan, tetapi cara mudah untuk menunjukkan proses menggunakan tetingkap Cetakan Windows lalai. Ini akan kelihatan sedikit berbeza bergantung pada aplikasi dari mana anda mencetak, tetapi prosesnya hampir sama tidak kira sumbernya.

Mulakan dengan memilih perintah "Cetak" di aplikasi apa pun yang anda gunakan.

Seterusnya, anda akan menukar pencetak. Sekali lagi, ini adalah bagaimana ia kelihatan di tetingkap Cetakan Windows lalai. Ia akan kelihatan berbeza di aplikasi yang berbeza, tetapi pilihannya tetap ada. Apabila anda memilih pencetak PDF, teruskan dan cetak dokumennya.

Semasa anda mencetak, Windows akan membuka tetingkap Simpan Sebagai standard untuk anda menamakan dan menyimpan PDF baru anda. Jadi, teruskan dan beri nama yang hebat, pilih lokasi simpan anda, dan kemudian tekan butang "Simpan".

Anda kini mempunyai PDF yang hebat untuk dikongsi.

Gabungkan Pelbagai Gambar ke dalam PDF Tunggal

Inilah petua cepat lain untuk anda. Sekiranya anda mempunyai banyak gambar (atau dokumen lain) yang ingin anda gabungkan menjadi satu dokumen PDF, anda boleh melakukannya dengan betul dari File Explorer.

Pilih semua fail yang ingin anda gabungkan, klik kanan salah satu dari mereka, dan kemudian pilih perintah "Cetak" dari menu konteks.

Catatan : Urutan gambar anda muncul di File Explorer adalah urutan yang akan dipaparkan dalam PDF anda. Sekiranya anda menginginkannya dalam urutan yang berbeza, ganti nama gambar sebelum menggabungkannya.

Seterusnya, pastikan "Microsoft Print To PDF" dipilih dari daftar pencetak yang tersedia, dan kemudian klik "Cetak" untuk menyimpan PDF ke cakera keras anda.

Buat PDF dari Dokumen Word yang Ada

Sekiranya anda mempunyai Microsoft Word dan anda ingin menukarnya menjadi PDF, lebih baik anda melakukannya daripada Word daripada menggunakan pencetak PDF bawaan Windows kerana Word melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk mengekalkan susun atur dan pemformatan dokumen anda semasa penukaran .

Dengan dokumen Word anda terbuka, klik menu "File" di Ribbon.

Di bar sisi yang terbuka, klik perintah "Simpan Sebagai".

Sekarang, yang harus Anda lakukan adalah memberi nama file Anda, pilih "PDF" dari menu dropdown, dan kemudian klik butang "Simpan".

BERKAITAN: Cara Menukar Dokumen Microsoft Word ke PDF

Foto Ciri: Esa Riutta / Pixabay