Apakah Ralat Gerbang Buruk 502 (Dan Bagaimana Saya Boleh Memperbaikinya)?

Ralat Bad Gateway 502 berlaku semasa anda cuba mengunjungi laman web, tetapi satu pelayan web mendapat respons yang tidak sah dari pelayan web lain. Selalunya, masalahnya ada di laman web itu sendiri, dan tidak banyak yang boleh anda lakukan. Tetapi kadang-kadang, kesalahan ini boleh berlaku kerana masalah pada komputer atau peralatan rangkaian anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Apakah Kesalahan 502 Bad Gateway?

Ralat 502 Bad Gateway bermaksud pelayan web yang anda sambungkan berfungsi sebagai proksi untuk menyampaikan maklumat dari pelayan lain, tetapi ia mendapat sambutan buruk dari pelayan lain itu. Ia dipanggil ralat 502 kerana itulah kod status HTTP yang digunakan pelayan web untuk menggambarkan kesalahan seperti itu. Tanggapan buruk ini mungkin disebabkan oleh beberapa sebab yang berbeza. Ada kemungkinan pelayan terlalu banyak memuat atau ada masalah rangkaian antara kedua pelayan itu, dan itu hanya masalah sementara. Ada kemungkinan ada firewall yang tidak dikonfigurasi dengan betul atau bahkan kesalahan pengekodan, dan masalahnya tidak akan dapat diselesaikan sehingga masalah tersebut ditangani.

Sama seperti ralat 404, pereka laman web dapat menyesuaikan rupa ralat 502. Jadi, anda mungkin melihat 502 halaman yang berbeza di laman web yang berbeza. Laman web mungkin juga menggunakan nama yang sedikit berbeza untuk ralat ini. Contohnya, anda mungkin melihat perkara seperti:

  • Ralat HTTP 502 Bad Gateway
  • HTTP 502
  • 502 Perkhidmatan Terlalu Terlampau Sementara
  • Ralat Sementara (502)
  • Ralat Pelayan 502: Pelayan mengalami ralat sementara dan tidak dapat menyelesaikan permintaan anda
  • 502 Bad Gateway Nginx

Sebilangan besar masa, ini hanyalah kesilapan di sisi pelayan perkara yang anda tidak akan dapat melakukan apa-apa. Kadang kala, ini adalah kesalahan sementara; kadang-kadang tidak. Masih ada beberapa perkara yang boleh anda cuba pada akhir anda.

Muat semula Halaman

Menyegarkan halaman sentiasa bernilai. Berkali-kali ralat 502 bersifat sementara, dan penyegaran sederhana mungkin dapat dilakukan. Sebilangan besar penyemak imbas menggunakan kunci F5 untuk memuat semula, dan juga menyediakan butang Refresh di suatu tempat di bar alamat. Masalahnya tidak selalu menyelesaikan masalah, tetapi hanya perlu beberapa saat untuk mencuba.

Periksa sama ada Laman Web Ini Tidak Diketahui Untuk Orang Lain

Setiap kali anda gagal menjangkau laman web (atas alasan apa pun), anda juga dapat memeriksa sama ada anda yang menghadapi masalah ketika menyambung, atau jika orang lain mengalami masalah yang sama. Terdapat banyak alat di luar sana untuk ini, tetapi kegemaran kami adalah isitdownrightnow.com dan downforeveryoneorjustme.com. Kedua-duanya berfungsi sama. Masukkan URL yang ingin anda periksa, dan anda akan mendapat hasil seperti ini.

Sekiranya anda mendapat laporan yang mengatakan bahawa laman web ini tidak berfungsi untuk semua orang, tidak banyak yang boleh anda lakukan tetapi cuba lagi kemudian. Sekiranya laporan menunjukkan bahawa laman web ini sudah habis, maka masalahnya mungkin akan berlaku. Sangat jarang berlaku seperti kesalahan 502, tetapi mungkin, dan anda boleh mencuba beberapa perkara yang kami jelaskan dalam beberapa bahagian seterusnya.

Cuba Penyemak Imbas Lain

Ada kemungkinan masalah dengan penyemak imbas anda mungkin menyebabkan kesalahan 502 Bad Gateway. Salah satu cara mudah untuk memeriksa ini adalah dengan menggunakan penyemak imbas yang berbeza dan melihat apakah ia berfungsi. Anda boleh menggunakan Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, atau Microsoft Edge. Sekiranya anda dapat melihat ralat pada penyemak imbas baru juga, anda tahu itu bukan masalah penyemak imbas, dan anda harus mencuba penyelesaian lain.

Kosongkan Cache dan Kuki Penyemak Imbas Anda

Sekiranya mencuba penyemak imbas yang lain berfungsi, penyemak imbas utama anda mungkin menyimpan cache fail usang atau rosak yang mungkin menyebabkan kesalahan 502. Mengeluarkan fail yang di-cache ini dan cuba membuka laman web dapat menyelesaikan masalahnya.

Ia semestinya patut dicuba, dan kami mempunyai panduan berguna untuk anda bagaimana membersihkan sejarah anda di mana-mana penyemak imbas.

BERKAITAN: Cara Menghapus Sejarah Anda di Penyemak Imbas Mana-mana

Periksa Pemalam dan peluasan anda

Sekiranya anda menggunakan pelanjutan pada penyemak imbas anda, kemungkinan satu atau lebih pelanjutan menyebabkan masalah. Cuba lumpuhkan semua sambungan anda dan kemudian akses ke laman web. Sekiranya ralat hilang selepas itu, kemungkinan pemalam menyebabkan masalah. Aktifkan pemalam anda satu persatu untuk mencari pelakunya.

BERKAITAN: Cara Menyahpasang Sambungan di Chrome, Firefox, dan Penyemak Imbas Lain

Mulakan Semula Peranti Anda

Oleh itu, anda telah menggunakan alat pemeriksaan laman web dan menentukan bahawa laman web ini sesuai untuk anda. Dan, anda telah menguji penyemak imbas lain dan menghadapi masalah yang sama. Oleh itu, anda tahu masalahnya mungkin ada di pihak anda, tetapi bukan penyemak imbas anda.

Ada kemungkinan terdapat beberapa masalah sementara yang aneh dengan komputer atau peralatan rangkaian anda (Wi-Fi, penghala, modem, dll.). Memulakan semula komputer dan peranti rangkaian anda dengan mudah mungkin dapat mengatasi masalah tersebut.

Tukar Pelayan DNS anda

Kadang kala, masalah DNS boleh menyebabkan 502 kesalahan. Mengubah pelayan DNS anda bukanlah satu kemungkinan yang mungkin diperbaiki, tetapi mungkin adalah satu yang mungkin. Dan tidak terlalu sukar untuk dilakukan. Kecuali anda mengubahnya sendiri, pelayan DNS anda mungkin akan ditetapkan oleh ISP anda. Anda boleh mengubahnya menjadi pelayan DNS pihak ketiga seperti OpenDNS atau Google DNS, dan itu mungkin untuk menyelesaikan masalahnya. Dan ada sebab lain yang mungkin anda mahu menukar pelayan DNS juga - seperti kelajuan dan kebolehpercayaan yang lebih baik.

Ikuti panduan kami untuk arahan langkah demi langkah.

BERKAITAN: Panduan Muktamad untuk Mengubah Pelayan DNS Anda

Kredit Imej: Micha / Shutterstock