Apa Perbezaan Antara Wi-Fi 2.4 dan 5-Ghz (dan Mana Yang Harus Saya Gunakan)?

Sekiranya anda ingin mengganti penghala lama anda — bahkan mungkin meningkatkan dari unit modem / penghala gabungan ISP anda — anda mungkin akan menemui istilah seperti “dual band”, yang merujuk kepada penghala yang menggunakan kedua-dua Wi-Fi 2,4 GHz dan 5 GHz . Ingin tahu apakah maksud nombor ini? Tidak hairanlah lagi.

Apakah Perbezaan Sebenar Antara 2.4 Ghz dan 5 GHz?

Angka-angka ini merujuk kepada dua "band" yang berbeza yang dapat digunakan oleh Wi-Fi untuk isyaratnya. Perbezaan terbesar antara keduanya adalah kelajuan. Dalam keadaan ideal, Wi-Fi 2,4 GHz akan mendukung hingga 450 Mbps atau 600 Mbps, bergantung pada kelas penghala. Wi-Fi 5 GHz akan menyokong sehingga 1300 Mbps.

Sudah tentu, terdapat beberapa peringatan di sini. Pertama, kelajuan maksimum yang mungkin anda lihat juga bergantung pada standard wayarles apa yang disokong oleh penghala — 802.11b, 802.11g, 802.11n, atau 802.11ac. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana piawaian tersebut mempengaruhi perkara dalam panduan kami mengenai sama ada anda memerlukan 802.11ac dan sama ada anda harus menaik taraf penghala wayarles anda.

BERKAITAN: Mengapa Anda Perlu Meningkatkan Penghala Anda (Walaupun Anda Mempunyai Alat Lebih Lama)

Peringatan besar kedua adalah ungkapan penting yang kami sebutkan: "keadaan ideal."

Jalur 2,4 GHz adalah tempat yang cukup ramai, kerana ia digunakan oleh lebih daripada sekadar Wi-Fi. Telefon tanpa wayar lama, pembuka pintu garaj, monitor bayi, dan peranti lain cenderung menggunakan jalur 2.4 GHz. Gelombang lebih panjang yang digunakan oleh jalur 2.4 GHz lebih sesuai untuk jarak dan penghantaran yang lebih panjang melalui dinding dan objek padat. Oleh itu, boleh dikatakan lebih baik jika anda memerlukan jangkauan yang lebih baik pada peranti anda atau anda mempunyai banyak dinding atau objek lain di kawasan di mana anda memerlukan liputan. Namun, kerana begitu banyak peranti menggunakan jalur 2,4 GHz, kesesakan yang dihasilkan dapat menyebabkan sambungan terputus dan kelajuan lebih lambat daripada yang diharapkan.

BERKAITAN: Apa itu Sistem Wi-Fi Mesh, dan Bagaimana Sistem Ini Berfungsi?

Jalur 5 GHz kurang sesak, yang bermaksud anda mungkin akan mendapat sambungan yang lebih stabil. Anda juga akan melihat kelajuan yang lebih tinggi. Sebaliknya, gelombang yang lebih pendek yang digunakan oleh jalur 5 GHz menjadikannya kurang mampu menembusi dinding dan objek padat. Ia juga mempunyai julat efektif yang lebih pendek daripada jalur 2.4 GHz. Sudah tentu, anda mungkin dapat mengurangkan jarak yang lebih pendek melalui penggunaan jangkauan jarak jauh atau sistem Wi-Fi mesh, tetapi itu akan bermaksud pelaburan yang lebih besar.

Apa itu Dual- dan Tri-Band Routers?

BERKAITAN: Apakah Penghala Dual-Band dan Tri-Band?

Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan router moden bertindak sebagai router dual-atau tri-band. Penghala dua jalur adalah penghala yang menyiarkan isyarat 2,4 GHz dan 5 GHz dari unit yang sama, yang pada asasnya memberi anda dua rangkaian Wi-Fi dan yang terbaik dari kedua-dua dunia. Penghala jalur dua terdapat dalam dua rasa:

  • Dwi-jalur yang boleh dipilih . Penghala dwi-jalur yang boleh dipilih menawarkan rangkaian Wi-Fi 2,4 GHz dan 5 GHz, tetapi Anda hanya dapat menggunakannya satu per satu. Anda sebenarnya mesti menggunakan suis untuk memberitahu band yang anda mahu gunakan.
  • Dwi-band serentak . Penghala dwi jenama serentak menyiarkan rangkaian Wi-Fi 2,4 GHz dan 5 GHz pada masa yang sama, memberikan anda dua rangkaian Wi-Fi yang dapat anda pilih ketika anda menyiapkan peranti. Beberapa jenama penghala juga membolehkan anda menetapkan SSID yang sama pada dua jalur sehingga peranti hanya melihat satu rangkaian — walaupun kedua-duanya masih beroperasi. Ini cenderung sedikit lebih mahal daripada router dual-band yang boleh dipilih, tetapi tidak banyak. Kelebihan kedua-dua band beroperasi secara serentak biasanya melebihi perbezaan kos.

Penghala jalur tiga menyiarkan tiga rangkaian secara serentak — dua isyarat 5 GHz dan satu isyarat 2.4 GHz. Sebabnya adalah untuk membantu mengurangkan kesesakan rangkaian. Sekiranya anda mempunyai banyak peranti yang benar-benar menggunakan sambungan 5 GHz — seperti streaming resolusi tinggi atau bahkan video 4K — anda mungkin mendapat keuntungan dengan menghabiskan sedikit lebih banyak pada penghala tri-band.

Sekiranya Saya Memilih 2.4 atau 5 Ghz untuk Peranti Saya?

BERKAITAN: Wi-Fi lwn Ethernet: Berapa Jauh Lebih Baik Adakah Sambungan Berwayar?

Perkara pertama didahulukan. Sekiranya anda mempunyai peranti yang menyokong sambungan Ethernet berwayar dan tidak memerlukan kabel ke peranti dengan canggung, kami sangat mengesyorkan menggunakan sambungan berwayar melalui kabel tanpa wayar. Sambungan berwayar menawarkan latensi yang lebih rendah, tidak ada sambungan yang terputus kerana gangguan, dan hanya lebih pantas daripada sambungan tanpa wayar.

Yang mengatakan, kami di sini untuk bercakap mengenai tanpa wayar. Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi 2,4 GHz dan bertanya-tanya adakah anda perlu menaik taraf menjadi 5 GHz, ini benar-benar berkaitan dengan apa yang perlu anda lakukan dengannya. Sekiranya anda mengalami sambungan yang terputus atau jika anda memerlukan lebih banyak kelajuan untuk menonton video atau bermain permainan, maka anda mungkin perlu beralih ke 5 GHz. Hanya ada begitu banyak kelajuan yang anda dapat keluar dari rangkaian 2.4 GHz, walaupun dalam keadaan ideal. Sekiranya anda tinggal di kompleks pangsapuri yang padat dengan berpuluh-puluh penghala wayarles, monitor bayi, dan peranti jalur 2.4Ghz yang lain, maka anda pasti harus mempertimbangkan untuk beralih ke jalur 5Ghz jika anda belum melakukannya.

Sekiranya anda sudah menggunakan penghala dual-atau tri-band dan kedua-dua jalur 2,4 GHz dan 5 GHz tersedia, anda harus membuat keputusan untuk menyambungkan peranti anda. Sangat menggoda untuk terus maju dan menggunakan Wi-Fi 5 GHz untuk mana-mana peranti yang menyokongnya dan menggunakan 2,4 GHz untuk selebihnya — dan anda pasti dapat melakukannya — tetapi itu bukan strategi terbaik selalu.

Sebaliknya, fikirkan bagaimana anda menggunakan setiap peranti. Sekiranya peranti hanya menyokong 2.4 GHz, maka keputusan anda sudah dibuat untuk peranti tersebut. Sekiranya peranti menyokong kedua-duanya, fikirkan sama ada anda benar-benar perlu menggunakan 5 GHz. Adakah peranti itu memerlukan kelajuan yang lebih tinggi atau kebanyakan anda memeriksa e-mel dan melayari web? Adakah peranti mengalami sambungan terputus di rangkaian 2,4 GHz dan adakah anda memerlukannya agar lebih dipercayai? Adakah anda baik-baik saja dengan peranti yang mempunyai julat efektif yang lebih pendek yang disertakan dengan menggunakan jalur 5 GHz?

Ringkasnya, kami mengesyorkan menggunakan 2,4 GHz melainkan jika peranti mempunyai keperluan khusus untuk jalur 5 GHz. Ini akan membantu peranti yang menggunakan rendah daripada bersaing pada jalur 5 GHz dan, seterusnya, mengurangkan kesesakan.

BERKAITAN: Tukar Saluran Penghala Wi-Fi Anda untuk Mengoptimumkan Isyarat Tanpa Wayar Anda

Mudah-mudahan, ini memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk membuat keputusan sama ada anda memerlukan 5 GHz Wi-Fi dalam hidup anda dan cara terbaik menggunakannya jika anda melakukannya. Ingat juga bahawa tidak kira apa yang anda pilih, anda juga harus meluangkan masa untuk mengoptimumkan isyarat tanpa wayar anda dengan memilih saluran yang sesuai pada penghala anda. Anda mungkin terkejut dengan perbezaan yang dapat dilakukan oleh perubahan kecil. Dan jika anda mempunyai pertanyaan atau komen, sila sertai perbincangan!