Cara Membakar Mana-mana Fail Video ke DVD yang Boleh Main

Penstriman mungkin merupakan cara yang paling mudah untuk menonton kebanyakan filem, tetapi tidak ada salahnya untuk mempunyai salinan fizikal filem atau video rumah anda sebagai mundur. Sekiranya anda ingin membuat salinan cadangan koleksi filem anda, atau hanya membakar DVD video anda yang boleh dimainkan, cukup mudah — dan percuma. Inilah cara membakar video ke cakera yang boleh dimainkan pada Windows dan macOS.

Apa yang Anda Perlu

Untuk membakar video anda sendiri ke DVD, anda memerlukan beberapa perkara untuk memulakan:

  • Pemacu pembakar DVD:  Sebilangan besar komputer yang dilengkapi dengan pemacu optik apa pun mungkin boleh membakar DVD, tetapi jika anda belum memilikinya, anda perlu membeli pembakar DVD. Pemacu pembakar DVD dalaman boleh berharga hanya $ 20, dan pembakar luaran biasanya hanya $ 5-10 lebih.
  • DVD kosong: DVD kosong cukup murah, malah lebih murah per cakera dalam gelendong. Anda akan melihat dua jenis cakera kosong: DVD + R dan DVD-R. Kedua-dua format ini hampir sama dan hampir setiap pemacu yang dijual hari ini menyokong kedua-duanya, jadi mungkin tidak penting yang mana yang anda dapat. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pembakar DVD yang lebih lama, periksa untuk melihat sama ada ia menyokong DVD + R atau DVD-R. Sekiranya hanya menyokong satu, tetapi tidak yang lain, beli DVD yang serasi dengan pemacu anda. Selain itu, anda boleh membeli apa yang dikenali sebagai cakera dua lapisan jika filem anda sangat besar. Cakera lapisan tunggal boleh menyimpan 4.7GB, dan cakera dua lapisan boleh menyimpan 8.5GB. Sekiranya anda dapat menghilangkan lapisan tunggal, kami mengesyorkannya kerana cakera dua lapisan kadang-kadang boleh menimbulkan masalah semasa proses pembakaran, tetapi kedua-duanya harus berfungsi. Sekali lagi, pastikan pemacu DVD anda menyokong pembakaran lapisan dua sebelum membeli cakera tersebut.
  • Video untuk dibakar:  Sama ada filem rumah anda sendiri, atau filem yang anda buat dari koleksi anda sendiri, anda memerlukan fail video (atau beberapa video) untuk dibakar ke cakera anda. Ukuran keseluruhan semua video yang anda letakkan pada cakera mestilah tidak lebih tinggi daripada 4.7GB (untuk cakera lapisan tunggal) atau 8.5GB (untuk cakera dua lapisan).
  • DVD Flick dan ImgBurn (Windows):  Anda memerlukan dua alat untuk membakar cakera anda di Windows, tetapi untungnya kedua-duanya percuma. DVD Flick menukar video anda ke format yang betul dan membuat menu yang boleh dimainkan, kemudian meneruskan video yang ditukar ke ImgBurn untuk membakarnya ke cakera. Teruskan dan muat turun sekarang sebelum anda memulakan. ( Kemas kini : Pemasang ImgBurn di laman web rasminya kini nampaknya menyertakan perisian yang tidak diingini. Sebaiknya muat turun ImgBurn dari MajorGeeks. Versi ini tidak termasuk sampah.)
  • Burn (macOS):  Burn adalah aplikasi percuma lain untuk macOS yang boleh anda gunakan untuk membakar DVD anda. Ini dapat mengubah video anda ke format yang tepat, membuat menu sederhana, dan membakarnya ke disk semua dalam satu paket yang berguna. Muat turun aplikasi sekarang dan kemudian tatal ke bawah ke bahagian Mac untuk mendapatkan arahan mengenai cara menggunakannya.

Setelah anda mempunyai semua yang anda perlukan, lompat ke bahagian untuk platform anda mula terbakar.

Windows: Membakar Fail Video ke DVD Dengan DVD Flick

Pilihan paling mudah yang kami dapati di Windows adalah aplikasi percuma yang disebut DVD Flick. Aplikasi ini dapat menukar banyak fail video biasa ke format video yang dapat dimainkan, dan menambahkan menu asas. Anda bahkan boleh menambah beberapa trek ke satu cakera dan memilih lagu mana yang anda mahu mainkan dengan alat kawalan jauh DVD anda. Ia kemudian akan menyebarkan video yang ditukar ke ImgBurn untuk membakarnya ke cakera. Selagi anda memasang kedua-dua aplikasi, anda boleh memulakan DVD Flick dan ImgBurn akan dilancarkan secara automatik apabila diperlukan.

Untuk menatap, buka DVD Flick dan klik "Tambah tajuk".

Pilih fail video yang ingin anda bakar ke cakera. DVD Flick menyokong sebilangan besar format dan bekas video dan audio. Anda dapat melihat senarai lengkapnya di sini jika anda ingin memastikan fail anda serasi.

Sebelum DVD Flick dapat membakar video anda ke cakera, ia perlu menukarnya ke struktur folder VIDEO_TS dan AUDIO_TS yang digunakan DVD. Anda memerlukan ruang sehingga 8.5GB (bergantung pada saiz fail video anda dan cakera yang anda bakar) pada cakera keras anda untuk menyimpan fail yang ditukar. Di sudut kanan bawah tetingkap, klik Jelajah untuk memilih tempat untuk (sementara) menyimpan fail video yang ditukar.

Seterusnya, klik "Project Settings" untuk mengubah beberapa tetapan video penting.

Pada tab Umum, beri tajuk cakera anda. Seterusnya, klik menu drop-down di sebelah "Ukuran sasaran" dan pilih ukuran cakera yang akan anda bakar.

Pada tab Video, pastikan "Format sasaran" ditetapkan ke NTSC (untuk main balik pada pemain DVD yang diedarkan di Amerika Utara) atau PAL (untuk pemain DVD di Eropah dan Asia). Anda juga boleh menyesuaikan pilihan pengekodan atau kadar bit di sini jika anda ingin mengubah video anda, tetapi bagi kebanyakan pengguna ini tidak diperlukan.

Akhirnya, pada tab Pembakaran, tandakan kotak bertanda "Burn project to disc." Anda boleh memberikan label pada cakera anda, yang akan muncul jika anda memasukkan DVD ke komputer. Anda juga boleh memilih kepantasan untuk membakar DVD anda. Walaupun anda dapat menggunakan kelajuan yang lebih cepat jika pemacu anda mampu melakukannya, kelajuan 4-6x disyorkan, kerana mengurangkan kemungkinan anda akan mendapat ralat kritikal dan harus memulai dari awal. Sekiranya anda ingin berhati-hati, periksa "Sahkan cakera setelah dibakar." Ini akan menjalankan beberapa siri pemeriksaan untuk memastikan cakera anda berfungsi dengan baik setelah selesai membakar.

Setelah selesai, klik Terima.

Selepas ini, anda boleh mengubah menu DVD yang akan ditambahkan DVD Flick. Walaupun ini tidak begitu mustahak, langkah baik untuk menyesuaikan dan memberikan menu asas seperti DVD yang dibeli di kedai. Untuk mengubahnya, klik Tetapan Menu.

Pada skrin ini, anda akan melihat sedikit pilihan menu DVD untuk dipilih. Mereka bukan perkara paling menarik di dunia, tetapi lalai tidak ada menu sama sekali, yang akan mula memainkan video pada cakera anda dengan segera. Sekiranya anda lebih suka mempunyai pilihan untuk menekan main — atau jika anda membakar banyak fail video ke satu cakera dan ingin memilih mana yang akan dimainkan — pilih gaya menu yang anda suka dan klik Terima.

Setelah anda bersedia, klik Buat DVD untuk memulakan proses penukaran. Tetingkap akan muncul memberitahu anda bahawa projek akan dibakar ke cakera setelah penukaran selesai. Klik Ok. Proses ini akan memakan masa sedikit, jadi anda boleh berehat sebentar, tetapi pastikan anda mengawasi komputer anda, kerana anda perlu mengesahkan beberapa kotak setelah ImgBurn dilancarkan.

Setelah DVD Flick selesai menukar video anda dan menambahkan menu, ImgBurn akan dibuka secara automatik. Ia akan meminta anda mengesahkan beberapa pilihan. Pertama, ImgBurn akan meminta anda mengesahkan label DVD anda. Sekiranya anda tidak menjawab kotak ini dalam masa 30 saat, ImgBurn akan menggunakan label lalai.

Seterusnya, ImgBurn akan menunjukkan kepada anda ringkasan dari apa yang akan dibakar ke cakera dan sebilangan besar butiran teknikal. Tidak ada apa-apa keputusan di sini, jadi ImgBurn yang sedikit menjengkelkan juga tidak menggunakan pemasa untuk ini, tetapi seperti sekarang, anda masih perlu mengklik OK untuk mengesahkan. Pastikan anda berada di sekitar komputer anda untuk mengesahkan kotak kecil ini apabila ia muncul untuk memulakan langkah pembakaran.

ImgBurn akan mengambil sedikit masa untuk menyelesaikan video anda, kemudian akan muncul kotak yang berbunyi "Operasi Selesai Berjaya!" Pemacu DVD anda juga mungkin mengeluarkan cakera apabila selesai, jadi pastikan pemacu tidak ada halangan.

Masukkan cakera anda ke mana-mana pemain DVD dan anda akan melihat menu yang anda pilih di skrin. Klik "Main / sambung semula" untuk memulakan filem anda.

DVD Flick membuat menu yang sangat asas, tetapi video anda harus dimainkan pada mana-mana pemain DVD NTSC-kompatibel (atau PAL-kompatibel, jika anda memilihnya).

Mac: Membakar Fail Video ke DVD dengan Burn

Membakar DVD video pada Mac sedikit lebih mudah daripada Windows. Anda hanya memerlukan satu aplikasi, bernama Burn yang sesuai, yang boleh anda muat turun di sini.

Setelah dipasang, buka aplikasi dan klik tab Video di bahagian atas.

Di bahagian atas tetingkap, beri nama cakera anda dan pilih "DVD-Video" dari menu lungsur di sebelah kanan.

Di bahagian bawah tetingkap, klik butang tambah untuk menambahkan fail video ke projek anda.

Di tetingkap yang muncul, pilih filem yang ingin anda bakar dan klik Buka. Burn dibina berdasarkan beberapa alat penukaran sumber terbuka seperti ffmpeg, lame, dan spumux, jadi ia harus menangani format video yang paling biasa.

Secara teknikal, DVD mestilah dalam format folder VIDEO_TS dan AUDIO_TS. Video anda mungkin belum dalam format ini, jadi Burn akan menawarkan untuk menukarnya untuk anda. Klik Tukar untuk memulakan proses ini. Anda akan diminta untuk memilih tempat dalam cakera keras anda untuk (sementara) menyimpan fail video. Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup di komputer anda dan pilih lokasi di mana anda boleh mencarinya dengan mudah kemudian.

Burn akan menunjukkan bar kemajuan semasa menukar. Dapatkan makanan ringan, ini mungkin memerlukan sedikit masa. Setelah selesai, anda boleh membakar video anda ke cakera.

Setelah penukaran selesai, filem anda akan muncul dalam senarai fail yang akan dibakar. Anda juga dapat melihat seberapa besar fail di sini, yang akan menunjukkan jenis cakera yang anda perlukan. Ingat, DVD lapisan tunggal maksimum pada 4.7GB, tetapi DVD dua lapisan boleh menyimpan sehingga 8.5GB. Apabila anda sudah bersedia, letakkan cakera kosong di pemacu dan klik Bakar.

Di tetingkap yang muncul, anda boleh memilih pemacu cakera mana yang hendak dibakar dan kelajuan berapa anda mahu membakarnya. Walaupun anda dapat menyesuaikan kelajuan, mungkin yang terbaik adalah mengikut tetapan yang disyorkan. Dengan andaian bahawa pemacu anda dapat mengendalikannya, anda mungkin dapat membakarnya dengan lebih cepat, tetapi ini dapat meningkatkan peluang anda untuk mengalami kegagalan kritikal, memaksa anda memulakan semula keseluruhan proses pembakaran. Agar selamat, ikuti peraturan yang disyorkan dan klik Bakar.

Setelah pembakaran selesai, masukkan cakera ke dalam mana-mana pemain DVD, dan anda akan melihat menu yang sangat mudah. Klik pada trek yang ingin anda tonton untuk memainkan filem.

Seperti yang anda lihat, menu tidak sempurna. Kedua-dua kali saya mengujinya, sorotan butang tidak sesuai dengan tepat, tetapi cukup mudah untuk mengetahui cara mengklik Mula untuk memainkan filem. Jika tidak, filem ini dimainkan sama seperti DVD lain yang anda beli dari kedai.