Aplikasi Pembersihan PC adalah Penipuan: Inilah Sebabnya (dan Cara Mempercepat PC Anda)

Aplikasi pembersih PC adalah minyak ular digital. Web penuh dengan iklan untuk aplikasi yang ingin "membersihkan PC Anda" dan "membuatnya terasa seperti baru." Jangan mengeluarkan kad kredit anda - aplikasi ini sangat mengerikan dan anda tidak memerlukannya.

Sekiranya anda ingin "membersihkan PC anda", anda boleh melakukannya secara percuma. Windows merangkumi alat pembersih PC terbina dalam yang dapat melakukan hampir semua apa yang akan dilakukan oleh aplikasi pembersihan PC rata-rata untuk anda.

Mari Selidiki Aplikasi Pembersihan PC

Oleh itu, apa yang dilakukan oleh aplikasi ini? Untuk menyiasat, kami menjalankan MyCleanPC - jangan mencuba ini di rumah; kami memasang perisian buruk ini supaya anda tidak perlu. MyCleanPC adalah salah satu aplikasi pembersih PC yang paling terkenal - malah mengiklankan dirinya dengan iklan televisyen.

Pertama, mari kita lihat Soalan Lazimnya untuk melihat apa yang dijanjikan:

"Versi penuh, perisian MyCleanPC berbayar akan berusaha untuk menghilangkan masalah yang terdapat pada pendaftaran dan cakera keras PC anda, termasuk penghapusan fail sampah, entri pendaftaran yang tidak diperlukan, jejak pelayaran Internet, dan beberapa bahagian cakera keras anda yang terpecah-pecah."

Kami sudah berada di sini. Windows boleh mengeluarkan fail sampah, membersihkan jejak pelayaran Internet, dan menyusun semula cakera keras anda tanpa memasang perisian tambahan.

MyCleanPC menawarkan "diagnosis percuma," yang lebih dari sekadar usaha menakut-nakuti orang agar menganggap komputer mereka mempunyai ribuan "masalah" yang dapat diperbaiki untuk pembayaran $ 39,99 yang mudah.

Setelah menjalankan imbasan, anda akan melihat jumlah masalah yang membimbangkan di komputer anda. Ia menemui 26267 masalah di komputer kita. Itu nombor yang sangat membimbangkan - tetapi apa sebenarnya masalahnya?

 • Setiap kuki penyemak imbas dan catatan sejarah dikira sebagai satu masalah.
 • Setiap fail sementara dikira sebagai satu masalah, tidak kira sekecil mana pun.
 • Entri pendaftaran yang tidak sah dianggap sebagai masalah, walaupun tidak semestinya memperlambat komputer anda.
 • Pendaftaran kami dapat dipadatkan sedikit, tetapi ini semestinya tidak menunjukkan perbezaan dalam prestasi
 • Setiap fail terpecah dikira sebagai satu masalah. MyCleanPC mengukur fragmentasi berdasarkan jumlah file yang terfragmentasi, yang mengarah ke statistik pemisahan data yang kelihatan menakutkan 21,33%. Sebagai perbandingan, Windows Disk Defragmenter memberitahu bahawa kita mempunyai 2% fragmentasi.

Sekarang mereka telah menakutkan anda, inilah bahagian di mana anda akan mengeluarkan kad kredit anda dan memberi mereka $ 39,99 untuk membersihkan PC anda.

Jangan Percaya Hype

Fail sementara tidak melambatkan komputer anda, dan juga entri atau kuki sejarah penyemak imbas. Entri pendaftaran biasanya tidak menjadi masalah - ada sebab Microsoft pernah membuat pembersih pendaftaran sendiri sebelum menghentikannya dan menasihati orang untuk tidak menggunakan pembersih pendaftaran.

Ya, komputer anda mungkin lambat kerana sistem failnya terpecah-pecah. Anda boleh memperbaikinya dengan menjalankan alat Disk Defragmenter yang disertakan dengan Windows - Disk Defragmenter berjalan secara automatik mengikut jadual. Sebilangan besar orang tidak perlu bimbang untuk menyusun semula cakera keras mereka lagi.

Cara Bersihkan PC Anda Sebenarnya

Katakan anda mahu membersihkan PC anda seperti pembersih PC. Inilah yang boleh anda lakukan:

 • Jalankan alat Pembersih Cakera yang disertakan dengan Windows. Ia difokuskan untuk mengosongkan ruang pada cakera keras anda, tetapi ia juga akan memadamkan fail sementara lama dan perkara lain yang tidak berguna. Cukup ketik kekunci Windows, ketik Disk Cleanup, dan tekan Enter untuk melancarkannya. Anda bahkan boleh menjadualkan Pembersihan Cakera untuk membersihkan komputer anda secara automatik.
 • Kosongkan sejarah penyemak imbas anda atau - lebih baik lagi - tetapkan penyemak imbas anda untuk menghapus sejarahnya secara automatik apabila anda menutupnya jika anda tidak mahu menyimpan sejarah.
 • Jalankan Disk Defragmenter yang disertakan dengan Windows. Ini tidak diperlukan jika anda menggunakan pemacu keadaan pepejal.
 • Jangan repot-repot dengan pembersih pendaftaran. Sekiranya anda mesti, gunakan CCleaner percuma, yang mempunyai pembersih pendaftaran terbaik di luar sana. Ia juga akan menghapus fail sementara untuk program lain - CCleaner sahaja yang melakukan lebih banyak daripada aplikasi pembersihan PC ini.

Ujian yang dilakukan pada tahun 2011 oleh Windows Secrets mendapati bahawa alat Pembersih Cakera yang disertakan dengan Windows sama baiknya dengan aplikasi pembersihan PC berbayar. Perhatikan bahawa ini benar walaupun aplikasi pembersihan PC memperbaiki "kesalahan pendaftaran" sementara aplikasi Pembersih Cakera tidak, yang menunjukkan betapa pembersih pendaftaran tidak perlu.

Jadi ya, ini telah diuji - aplikasi pembersihan PC tidak bernilai.

Mempercepat Komputer Anda

Alat terbaik untuk mempercepat komputer anda adalah perkara yang tidak dilakukan oleh aplikasi pembersihan PC untuk anda:

 • Nyahpasang perisian yang tidak lagi anda gunakan, terutamanya program yang dijalankan semasa pemula dan pemalam penyemak imbas.
 • Lumpuhkan aplikasi permulaan yang tidak perlu untuk meningkatkan masa boot Windows.

Sekiranya anda kerap melihat ralat di komputer anda:

 • Jalankan program antivirus dan program antimalware untuk mengimbas komputer anda untuk mendapatkan mesej ralat penghasil perisian hasad.
 • Mesej ralat Google yang sering anda lihat untuk mencari pembetulannya.

Jangan lupa pilihan nuklear:

 • Pasang semula Windows untuk memulakan semula dari papan tulis yang bersih. Sekiranya anda menggunakan Windows 8, gunakan ciri Refresh PC anda
 • Periksa masalah perkakasan jika anda terus mengalami layar biru atau masalah PC lain setelah memasang semula Windows.

Paling teruk, aplikasi pembersih PC adalah minyak ular digital. Paling baik, mereka melakukan beberapa perkara berguna yang boleh anda lakukan dengan alat yang disertakan dengan Windows. Jangan percaya hype - langkau aplikasi pembersihan PC.