Apakah Fail 7Z (Dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Anda pasti menemui fail yang diarkibkan pada satu ketika — ZIP, RAR, dan sebagainya. Mereka kelihatan seperti satu fail, tetapi bertindak lebih seperti pakej, membiarkan orang menyatukan dan memampatkan beberapa fail dan folder menjadi satu fail yang lebih kecil. Fail 7Z berfungsi dengan cara yang sama, dan khusus untuk alat pemampatan 7-Zip yang popular.

Apakah fail 7Z?

7Z adalah peluasan fail yang digunakan untuk fail yang diarkibkan yang dibuat menggunakan 7-Zip, alat pemampatan fail sumber terbuka percuma. 7Z serupa dengan format yang diarkibkan yang lain, seperti ZIP, RAR, dan ISO, tetapi menggunakan nisbah mampatan yang lebih tinggi, bersama dengan enkripsi AES-256.

BERKAITAN: Cara Melindungi Kata Laluan Fail dan Folder Dengan Penyulitan

Fail 7Z memudahkan menghantar dan memuat turun fail dari internet dan membantu mengosongkan ruang pada cakera keras anda dengan kadar pemampatan tinggi yang digunakan semasa mengarkibkan. Mereka juga menyokong saiz fail yang tidak masuk akal — secara teori hingga 16 bilion GB!

7-Zip adalah salah satu alat pemampatan yang lebih popular di luar sana, tetapi kebanyakan orang menggunakannya untuk membuka atau membuat fail ZIP daripada menggunakan fail 7Z yang lebih proprietari. Sebab utama untuk ini adalah keserasian. Hampir setiap sistem di luar sana mempunyai cara untuk membuka fail ZIP, dan menggunakan fail 7Z bermaksud orang sebenarnya perlu memasang 7-Zip atau aplikasi pihak ketiga lain yang menyokong mereka untuk bekerja dengan fail tersebut.

Namun, ia adalah format pemampatan yang mantap.

BERKAITAN: Apakah Sambungan Fail?

Bagaimana Saya Membuka Fail 7Z?

Walaupun kebanyakan sistem operasi mempunyai cara terpasang untuk bekerja dengan fail ZIP (dan beberapa format pemampatan lain, seperti ISO), mereka tidak mempunyai pilihan terbina dalam untuk fail 7Z.

Sekiranya anda menggunakan Windows, cara terbaik untuk membukanya adalah dengan menggunakan alat 7-Zip sumber terbuka percuma. Ia juga merupakan alat pemampatan kegemaran kami di Windows, walaupun anda menggunakannya untuk ZIP, ISO, RAR, atau format pemampatan lain.

Pada macOS, The Unarchiver adalah alat hebat (juga percuma) yang mengendalikan banyak format mampatan, termasuk 7Z.

BERKAITAN: Cara Membuka 7z dan Fail Arkib Lain pada OS X

Di Linux, anda boleh menemui pelbagai pakej 7-Zip untuk pelbagai distro di bahagian bawah halaman muat turun 7-Zip utama.

Dan jika alat ini tidak sesuai dengan anda, terdapat banyak aplikasi pihak ketiga lain yang dapat menangani fail 7Z untuk macOS dan Windows.

Membuka Fail 7Z Menggunakan 7-Zip di Windows

Kami akan melihat pembukaan fail 7Z di Windows di sini, tetapi jika anda menjalankan macOS, anda boleh melihat panduan penuh kami mengenai membuka 7Z dan fail arkib lain di macOS.

Membuka fail menggunakan 7-Zip sangat mudah dan dapat diselesaikan hanya dalam dua langkah.

Setelah memuat turun dan memasang 7-Zip, arahkan ke fail yang ingin anda buka. Klik kanan fail, arahkan ke submenu "7-Zip", dan kemudian klik perintah "Buka Arkib".

Ini membuka 7-zip dan memaparkan kandungan arkib. Dari sini, anda boleh mengekstrak kandungan ke lokasi lain di cakera keras anda menggunakan butang "Ekstrak" di bahagian atas. Atau, jika hanya ada beberapa fail yang anda perlukan dari arkib, anda boleh menyeret dan melepaskannya ke tetingkap File Explorer.

Pilih lokasi baru untuk pergi ke fail dan klik "OK".

Ekstrak Fail 7Z Menggunakan Aplikasi Web

Sekiranya anda hanya mempunyai beberapa arkib untuk mengekstrak, memuat turun perisian mungkin bukan untuk anda. Nasib baik, ada perkhidmatan dalam talian yang baik yang boleh anda gunakan. Mereka tidak menyimpan fail anda, dan menghapusnya dalam beberapa minit selepas mengekstraknya.

Pergi ke B1 Archiver Percuma, dan di laman utama, klik butang besar "Klik Di Sini".

Di tetingkap pop timbul, arahkan ke fail 7Z di komputer anda, dan kemudian klik butang "Buka".

Laman web memulakan pengekstrakan.

Setelah pengekstrakan selesai, anda akan melihat senarai semua fail dan folder di dalam fail 7Z. Anda boleh memuat turun mana-mana fail ke komputer anda dan melihat gambar dari laman web menggunakan ikon di sebelah kanan.

Apa sahaja OS yang anda gunakan, fail 7Z dapat diekstrak dengan banyak pilihan perisian pihak ketiga atau menggunakan aplikasi dalam talian.