DPI tetikus dan kadar pengundian dijelaskan: Adakah ia penting untuk permainan?

Tikus permainan diiklankan dengan DPI dan kadar undian yang tinggi. Tetapi apakah maksud spesifikasi ini, dan adakah nilai yang lebih tinggi benar-benar berguna?

BERKAITAN: Cara Memilih Tetikus Permainan yang Betul

Spesifikasi ini umumnya penting bagi para pemain, itulah sebabnya anda cenderung melihat nilai-nilai yang jelas ditunjukkan dalam iklan dan pada pembungkusan untuk tikus permainan. Anda tidak memerlukan ketepatan tinggi atau masa reaksi secepat mungkin semasa melayari laman web atau mengerjakan hamparan. Dan anda tidak perlu terlalu risau kecuali anda bermain jenis permainan di mana kelebihan persaingan. Boleh dikatakan, tetikus dengan ketepatan yang baik juga penting bagi seniman grafik dan pereka. Oleh itu, mari kita lihat apa maksud spesifikasi ini.

Asas Tikus Optik

Ada masanya tetikus komputer berisi bola karet yang bergulung (dan mengambil kotoran) ketika anda menggerakkannya melintasi alas tetikus. Pergerakan bola diambil oleh penggelek mekanikal yang menerjemahkan pergerakan tetikus menjadi sesuatu yang dapat difahami oleh komputer anda. Hari-hari itu sudah berakhir, dan hari ini kita mempunyai tikus optik dan laser.

Tikus optik moden mengandungi cahaya - biasanya berwarna merah - dan kamera kecil. Semasa anda menggerakkan tetikus, cahaya menyinari permukaan di bawah tetikus dan kamera mengambil ratusan gambar sesaat. Tetikus membandingkan gambar dan menentukan arah pergerakan tetikus. Tetikus kemudian menghantar data pergerakan ini ke komputer anda sebagai input tetikus, dan komputer menggerakkan kursor ke seluruh skrin anda. Tikus laser berfungsi sama, tetapi menggunakan cahaya inframerah dan bukannya cahaya yang dapat dilihat.

DPI Dijelaskan

Titik per inci (DPI) adalah ukuran betapa sensitifnya tetikus. Semakin tinggi DPI tetikus, semakin jauh kursor pada skrin anda akan bergerak ketika anda menggerakkan tetikus. Tetikus dengan tetapan DPI yang lebih tinggi mengesan dan bertindak balas terhadap pergerakan yang lebih kecil.

DPI yang lebih tinggi tidak selalu lebih baik. Anda tidak mahu kursor tetikus anda terbang melintasi skrin semasa anda menggerakkan tetikus anda sedikit. Sebaliknya, tetapan DPI yang lebih tinggi membantu tetikus anda mengesan dan bertindak balas terhadap pergerakan yang lebih kecil sehingga anda dapat menunjukkan sesuatu dengan lebih tepat. Sebagai contoh, katakan anda bermain permainan penembak orang pertama. Ketika memperbesar dengan senapang penembak tepat dan berusaha mengarahkan tepat pada sasaran kecil, DPI yang tinggi dapat menjadi berharga dengan memungkinkan anda mengarahkan dengan lancar dengan pergerakan tetikus kecil. Semasa bermain permainan secara normal tanpa senapang sniper yang diperbesar, DPI tinggi ini mungkin terlalu sensitif. Inilah sebabnya mengapa banyak tetikus permainan mewah mempunyai butang yang boleh anda putar untuk beralih antara tetapan DPI dengan cepat ketika bermain permainan.

Anda juga dapat melihat mengapa tikus yang lebih sensitif menarik bagi pereka yang perlu membuat penyesuaian minit dalam reka bentuknya.

DPI berbeza dengan tetapan sensitiviti tetikus biasa. DPI merujuk kepada kemampuan perkakasan tetikus, sedangkan kepekaan hanyalah pengaturan perisian. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai tetikus yang sangat murah dengan DPI rendah dan anda meningkatkan kepekaan. Sekiranya anda cuba mensasarkan sasaran kecil, anda akan melihat kursor tetikus melompat semasa anda menggerakkannya. Perkakasan tetikus tidak begitu sensitif, jadi tidak mengesan pergerakan yang lebih kecil. Sistem operasi anda hanya mengimbangi dengan menggerakkan kursor anda lebih jauh ketika mengesan pergerakan, jadi pergerakannya tidak lancar.

Tetikus DPI yang tinggi juga dapat dipasangkan dengan pengaturan kepekaan rendah, sehingga kursor tidak akan terbang melintasi layar ketika Anda menggerakkannya tetapi gerakannya akan tetap lancar.

Tikus DPI tinggi lebih berguna jika anda mempunyai monitor dengan resolusi lebih tinggi. Sekiranya anda bermain permainan di skrin komputer riba 1366 × 768 dengan resolusi rendah, anda tidak semestinya memerlukan DPI yang tinggi itu. Sebaliknya, jika anda bermain permainan pada monitor 4K 3840 × 2160, DPI yang lebih tinggi membolehkan anda menggerakkan kursor tetikus ke skrin dengan lancar tanpa perlu menyeret tetikus ke seluruh meja anda.

Penjelasan Kadar Pengundian

Kadar pengundian tetikus adalah seberapa kerap ia melaporkan kedudukannya ke komputer. Kadar pengundian diukur dalam Hz. Sekiranya tetikus mempunyai kadar pengundian 125 Hz, ia melaporkan kedudukannya ke komputer 125 kali setiap saat — atau setiap 8 milisaat. Kadar 500 Hz bermaksud bahawa tetikus melaporkan kedudukannya ke komputer setiap 2 milisaat.

Kadar pengundian yang lebih tinggi dapat mengurangkan jeda yang berlaku antara saat anda menggerakkan tetikus dan ketika gerakan muncul di layar anda. Sebaliknya, kadar pengundian yang lebih tinggi akan menggunakan lebih banyak sumber daya CPU kerana CPU harus meminta tetikus untuk kedudukannya lebih kerap.

Tetikus yang secara rasmi menyokong kadar pengundian yang lebih tinggi biasanya akan membolehkan anda memilih kadar pengundian di panel kawalannya. Beberapa tikus mungkin mempunyai suis perkakasan untuk menyesuaikan kecepatan pengundian mereka juga.

Adakah Kadar DPI dan Pengundian Lebih Tinggi Lebih Baik?

DPI dan kadar pengundian menjadi topik perbahasan yang hebat. Setiap orang mempunyai pendapat, dan bahkan beberapa pengeluar tetikus permainan mengatakan bahawa DPI adalah spesifikasi yang agak tidak relevan untuk dibincangkan. DPI yang sangat tinggi akan menyebabkan kursor tetikus melayang ke seluruh skrin anda semasa anda menekan tetikus. Atas sebab ini, DPI yang lebih tinggi tidak semestinya perkara yang baik. DPI yang ideal bergantung pada permainan yang anda mainkan, resolusi skrin anda, dan bagaimana anda lebih suka menggunakan tetikus anda.

Kadar pengundian yang lebih tinggi mungkin berguna, tetapi perbezaan antara 500 Hz dan 1000 Hz akan sukar diperhatikan. Kadar pengundian yang lebih tinggi juga menggunakan lebih banyak sumber daya CPU, jadi menetapkan kadar pengundian terlalu tinggi hanya akan membuang sumber daya CPU tanpa faedah. Ini tidak semestinya masalah dengan perkakasan moden, tetapi tidak ada gunanya pengeluar melepaskan tikus dengan kadar undian lebih dari 1000 Hz.

DPI dan pengundian yang lebih tinggi mungkin berguna, tetapi itu bukan segalanya. Ada kemungkinan anda akan menurunkan DPI di bawah nilai maksimum setelah membeli tetikus permainan yang mahal. Anda pasti tidak memerlukan tetikus dengan tetapan DPI dan kadar undian tertinggi. Spesifikasi ini bukan pengukuran prestasi yang sederhana seperti kelajuan CPU — mereka lebih rumit daripada itu. Dan, ada banyak faktor lain yang penting dalam memilih tetikus permainan yang baik, termasuk perkara seperti ukuran, berat, gaya cengkaman, dan penempatan butang.

Kredit Gambar: Sam DeLong di Flickr, Andy Melton di Flickr, 世 書 名 付 di Flickr