Cara Mencari Kod Rakan Steam (dan Tambah Kod Rakan)

Kerana Steam membolehkan anda menetapkan nama pengguna anda kepada hampir semua perkara, sukar untuk mencari rakan apabila mereka berkongsi nama dengan orang lain. Sebaliknya, hantar Kod Rakan yang selalu unik.

Setiap Kod Rakan panjangnya lapan digit dan boleh didapati di pelanggan Steam.

Untuk mengakses halaman "Tambah Teman" dan Kod Rakan Anda di program desktop Steam untuk Windows, Mac, dan Linux, klik butang "Rakan & Sembang" di kanan bawah.

Klik butang "Tambah Teman" di kanan atas Senarai Rakan anda Ia menyerupai orang dengan tanda tambah di sebelah kanan.

Ini akan memuatkan tab "Tambah Rakan" di klien Steam anda. Di sini, anda dapat melihat Kod Rakan lapan digit anda. Klik "Salin" untuk meletakkan angka tersebut di papan keratan anda supaya anda dapat menampalnya dalam mesej atau e-mel kepada rakan anda.

Anda boleh menambah rakan dengan memasukkan kod mereka ke dalam kotak "Masukkan Kod Rakan" di bawah kod rakan anda. Sebaik sahaja anda memasukkan lapan digitnya, anda akan melihat profil mereka muncul di samping butang "Hantar Jemputan" yang akan membolehkan anda menambahkannya ke Senarai Rakan anda.

Seperti kebanyakan halaman Steam, anda juga dapat mengakses halaman Steam "Tambah Teman" anda melalui penyemak imbas web mana pun. Navigasi penyemak imbas anda ke //steamcommunity.com/id/USERNAME/friends/add, di mana "USERNAME" diganti dengan nama pengguna anda. Anda mungkin diminta untuk log masuk.