Cara Mengawal Auto Peminat PC Anda untuk Operasi yang Senang dan Tenang

Satu set kipas yang baik dapat menjadikan komputer anda tidak terlalu panas, tetapi mereka juga dapat menjadikan komputer anda berbunyi seperti terowong angin. Inilah cara untuk mengawal kipas PC anda untuk penyejukan yang unggul ketika bekerja keras, dan diam ketika tidak.

Pasti, anda boleh menyambungkan pengawal kipas manual ke PC anda, dengan tombol yang menetapkan kipas pada kelajuan yang berbeza. Tetapi tidak ada yang serupa dengan kawalan kipas automatik, di mana PC anda menaikkan kipas apabila keadaan menjadi panas, dan mematikannya semasa perniagaan seperti biasa.

Cara anda mengawal peminat anda banyak bergantung pada komputer, peminat anda, dan bagaimana semuanya digabungkan, jadi mari kita mulakan dengan beberapa asas.

Adakah saya Perlu Ini?

Mari mulakan dengan soalan yang sangat mudah: Adakah anda benar-benar perlu menyesuaikan kawalan kipas anda?

Sekiranya anda menggunakan komputer riba atau komputer luar rak (seperti Dell), kemungkinan komputer anda secara automatik mengawal kipasnya hingga tahap tertentu. Sekiranya komputer anda menjadi lebih panas daripada yang anda mahukan, atau peminat anda lebih kuat daripada yang anda mahukan, anda harus melakukan beberapa perkara lain terlebih dahulu:

BERKAITAN: Cara Membersihkan Komputer Desktop Kotor Anda

  • Buka komputer anda dan periksa penumpukan habuk. Sekiranya berhabuk, bersihkan (terutamanya kipas) dengan sedikit udara termampat. Kami mempunyai keseluruhan panduan membersihkan komputer meja dan komputer riba.
  • Pastikan komputer anda berventilasi dengan baik. Sekiranya anda menggunakan desktop, pastikan ada beberapa ruang di sekitar casing, tidak ditarik ke dinding atau di almari tertutup. Sekiranya anda menggunakan komputer riba, cubalah menyimpannya di permukaan rata di mana kaki getah boleh membiarkan udara masuk ke bawah, daripada menggunakannya di atas selimut atau tilam. 

    BERKAITAN: Cara Menggunakan Pengurus Tugas Baru di Windows 8 atau 10

  • Periksa program anda yang sedang berjalan. Buka Pengurus Tugas Windows dan lihat apakah ada program yang bekerja keras yang tidak sepatutnya. Sekiranya komputer anda sentiasa bekerja keras kerana program pelarian, kipasnya akan lebih kerap berjalan.

Tetapi katakan anda masih tidak berpuas hati. Bergantung pada komputer anda, anda mungkin dapat mengubah seberapa keras dan seberapa kerap peminat berjalan untuk menyejukkan PC anda. Perkara ini sangat biasa (dan perlu!) Dengan komputer buatan rumah, tetapi kadangkala boleh berfungsi di desktop dan komputer riba yang telah dibina sebelumnya — walaupun jarak tempuh anda mungkin berbeza-beza.

Peminat Cara Berbeza Menyambungkan ke PC Anda

Kipas di komputer anda boleh mendapatkan kuasa dengan salah satu daripada dua cara: Dari papan induk, atau terus dari bekalan kuasa komputer anda. Sekiranya mereka disambungkan ke bekalan kuasa (biasanya melalui penyambung Molex), tidak ada cara untuk mengawalnya melalui perisian — anda harus menghubungkannya ke alat kawalan kipas perkakasan.

Sekiranya anda dapat menyambungkannya ke papan induk anda, anda mungkin mempunyai pilihan.

Kipas yang disambungkan pada papan induk terdapat dalam dua jenis: yang mempunyai kabel 3-pin, dan yang mempunyai kabel 4-pin. Di samping itu, papan induk anda boleh mempunyai soket 3-pin atau soket 4-pin (atau kedua-duanya!). Memasang kipas 4-pin ke soket 4-pin sangat sesuai, kerana sambungan 4-pin membolehkan kipas anda dikendalikan melalui modulasi lebar nadi, atau PWM.

Sekiranya papan induk anda hanya mempunyai sambungan 3-pin, anda kadang-kadang dapat mengawal kipas dengan menukar voltan yang dibekalkan ke kipas. Tidak semua motherboard menyokong ini, jadi anda mungkin perlu menyemak manual motherboard anda atau mencari jawapan di web. Di samping itu, kawalan voltan tidak semudah PWM - tetapi ia akan menyelesaikannya.

Dan, untuk menjadikan perkara lebih membingungkan, anda boleh menyambungkan kipas 3-pin ke soket 4-pin dan sebaliknya, seperti yang ditunjukkan di atas-anda tidak akan dapat menggunakan kawalan PWM.

Mengalami masalah memahami semua itu? Ini dalam bentuk carta alir:

Faham? Baiklah, dengan itu, mari kita bincangkan pelbagai cara untuk mengawal peminat tersebut.

Untuk Kawalan Sederhana dan Terbina Dalam: Periksa BIOS Anda

BERKAITAN: Apa yang Dilakukan BIOS PC, dan Bilakah Saya Perlu Menggunakannya?

Banyak komputer moden mempunyai kawalan kipas yang terpasang di dalamnya - anda hanya perlu menggali BIOS. Untuk mengakses BIOS, anda perlu menghidupkan semula komputer anda, dan kemudian tekan kekunci tertentu semasa but - biasanya Hapus atau F12. Skrin but anda akan memberitahu anda mana, dengan garis seperti "Tekan DEL untuk memasuki persediaan".

Setelah berada di BIOS, anda mungkin perlu mencari-cari kawalan kipas anda. Saya menjumpainya di bawah Tetapan> Monitor Perkakasan pada papan induk MSI saya, tetapi lokasi anda mungkin berbeza. (Sekiranya anda tidak menjumpainya, ada kemungkinan ia tidak tersedia di PC anda.)

Setiap kawalan kipas motherboard berbeza, tetapi kebanyakannya akan mengikuti corak yang agak serupa. Anda akan mendapat pilihan untuk mengaktifkan kawalan kipas automatik untuk kipas CPU anda (yang terpasang pada pemproses anda) dan kipas SYS (atau kipas sistem, yang biasanya tersebar di casing anda).

Kipas CPU anda mungkin akan mempunyai pilihan untuk suhu sasaran, dalam darjah Celsius, dan kecepatan minimum, baik dalam peratusan atau RPM. Pada dasarnya, ini membolehkan anda mengatakan "Kekalkan kipas saya pada kelajuan X sehingga CPU mencapai darjah Y — kemudian jalankan kipas dengan bijak untuk menyejukkannya." Semakin panas CPU anda, semakin cepat kipas anda berputar. Tidak semua papan induk akan mempunyai semua pilihan ini - ada yang mempermudahnya daripada yang lain - tetapi kebanyakan akan mengikuti corak umum ini.

CATATAN: Sekiranya salah satu daripada nilai ini terlalu rendah, anda akan mengalami sedikit kegusaran. Kipas anda akan meningkat untuk menyejukkan PC, dan melambatkan ketika mencapai suhu sasaran anda. Tetapi suhu anda akan meningkat, kerana kipas telah melambat, mewujudkan keadaan di mana kipas terus naik, melambatkan, kemudian naik lagi setiap satu atau dua minit. Sekiranya anda mendapati perkara itu berlaku, anda boleh menaikkan suhu sasaran dan / atau menaikkan kelajuan kipas minimum anda. Anda mungkin perlu bermain dengan nilai-nilai ini sedikit demi sedikit.

Peminat SYS anda mungkin mempunyai pilihan yang serupa, atau anda hanya dapat menetapkannya pada kelajuan tetap tertentu. Cari seting BIOS dan manual motherboard anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai PC khusus anda.

Sebagai contoh, di BIOS komputer saya, saya hanya dapat mengawal kipas secara automatik berdasarkan suhu CPU. Sekiranya anda ingin mengawal peminat anda berdasarkan nilai lain, seperti suhu cakera keras anda, anda perlu melihat bahagian seterusnya dalam artikel ini, "Dapatkan Kawalan Lebih Lanjut dengan SpeedFan".

Beberapa motherboard mungkin juga dilengkapi dengan aplikasi mereka sendiri untuk mengawal kipas, selain pilihan BIOS yang ada. Kami tidak akan menyelesaikannya hari ini, kerana mereka bergantung pada papan induk anda dan akan berbeza untuk semua orang — dan pilihan BIOS biasanya merupakan pilihan yang lebih baik.

Dapatkan Kawalan Lebih Lanjut dengan SpeedFan

Sekiranya BIOS komputer anda tidak mempunyai pilihan yang mencukupi untuk anda, anda boleh mendapatkan lebih banyak kawalan dengan program Windows yang disebut SpeedFan. Ini sedikit lebih rumit, dan agak lama pada ketika ini, tetapi ia membolehkan anda mengawal peminat berdasarkan suhu komponen apa pun (bukan hanya CPU anda), dan membolehkan anda memantau semuanya dari satu tetingkap. Oleh kerana kerumitannya, kami hanya mengesyorkan anda memuat turun aplikasi ini jika anda pengguna yang lebih maju. Anda bermain-main dengan sistem penyejukan komputer anda, dan jika anda tidak berhati-hati, anda boleh merosakkan perkakasan anda.

Juga, ingat bahawa SpeedFan tidak akan menyokong setiap komputer, jadi tidak semua orang dapat mengawal peminat mereka dengan program ini. Tetapi, apabila ia berfungsi, ia cukup berguna. Anda boleh menyemak senarai chipset SpeedFan yang disokong di sini, atau mencuba sendiri. Walaupun papan induk saya tidak disenaraikan, ia tetap berfungsi dengan baik pada PC buatan rumah saya. Sekiranya pada bila-bila masa anda mendapati arahan ini tidak sesuai untuk anda, mungkin kerana penyediaan papan induk atau kipas anda tidak sesuai dengan SpeedFan. Jangan merasa tidak enak - anda bukan satu-satunya.

CATATAN: Matikan sebarang tetapan kipas di BIOS anda sebelum menggunakan SpeedFan, kerana keduanya dapat bertentangan. Sekiranya anda mengubah sebarang tetapan menggunakan arahan di atas, kembalilah ke BIOS anda dan tetapkan fungsi kipas pintar ke "Dinonaktifkan", dan semua peminat anda menjadi 100% sebelum meneruskan.

Langkah Pertama: Muat turun SpeedFan dan Ketahui

Muat turun SpeedFan dari halaman utama dan pasangkannya (berhati-hati untuk iklan di halaman muat turun — pautan muat turun sebenarnya jauh lebih kecil, di mana tertera “versi terbaru adalah ___”). Mulakan, dan — setelah memberikan beberapa saat untuk mengimbas mesin anda — anda akan melihat tetingkap utama.

Di sebelah kiri, anda akan melihat lajur yang menunjukkan seberapa pantas peminat anda bergerak secara bergilir per minit (PPS). Di sebelah kanan, anda akan melihat senarai suhu untuk kad grafik, chipset motherboard, cakera keras, pemproses dan banyak lagi.

SpeedFan, sayangnya, tidak selalu melabelkan sesuatu yang sangat deskriptif. Sebagai contoh, dalam tangkapan skrin saya, anda akan melihat bahawa beberapa sensor hanya disebut "Temp1", "Temp2", dan "Temp3" - dalam kes saya, ini adalah suhu motherboard dan sistem. HD berlaku untuk cakera keras saya, dan "Inti" 0-5 berlaku untuk enam teras pada CPU saya. (Catatan: Beberapa mesin AMD mungkin memiliki "CPU Temp" dan "Core Temp" - Core adalah yang ingin Anda pantau.)

BERKAITAN: Cara Memantau Suhu CPU Komputer Anda

Selain itu, tidak semua sensor anda dapat dilihat di tetingkap utama SpeedFan, bergantung pada berapa banyak yang anda ada. Sekiranya anda mengklik butang "Konfigurasi" dan pergi ke tab "Suhu", anda akan melihat senarai lengkap. Sekiranya anda tidak pasti apa sensor ini, anda boleh mencuba memuat turun alat seperti HWMonitor dan memadankan nilainya dengan SpeedFan supaya anda tahu apa itu.

Anda boleh menamakan semula mana-mana sensor dari tetingkap ini, yang berguna jika sesuatu tidak sesuai dengan yang anda lihat di HWMonitor. Anda juga boleh menyeretnya untuk menyusunnya semula, dan perubahan tersebut akan muncul di tetingkap utama SpeedFan setelah anda mengklik OK.

Anda juga mungkin memperhatikan bahawa beberapa nilai tidak masuk akal — seperti suhu Temp2, Jauh 1, dan Jauh 2 saya, yang menunjukkan suhu -111 darjah Celsius. Itu jelas tidak tepat, dan biasanya bermaksud tidak ada sensor untuk entri itu. Dari tab Suhu, anda boleh mencabut sensor ini untuk menyembunyikannya dari tetingkap utama SpeedFan. Anda juga boleh mencentang item lain yang tidak perlu anda lihat — sebagai contoh, saya memilih untuk hanya menunjukkan inti terpanas CPU saya, dan bukannya keenam-enamnya. Ini membantu menguraikan tetingkap utama.

Secara umum, suhu GPU, HD, dan CPU (atau "Inti") adalah suhu yang anda ingin tonton dengan lebih dekat.

Terakhir, anda juga boleh meletakkan ikon di dulang sistem anda yang akan memantau suhu sistem anda, yang berguna semasa anda mengkonfigurasi SpeedFan. Anda boleh menyesuaikan ikon ini dalam konfigurasi SpeedFan di bawah tab Options.

Sekarang setelah anda berkenalan, inilah masanya untuk benar-benar memanfaatkan program ini.

Langkah Kedua: Uji Kawalan Kipas Anda

Mari mula bermain dengan beberapa kawalan kipas. Klik butang Configure dan menuju ke tab Advanced. Klik menu lungsur "Chip" dan pilih chipset motherboard anda dari senarai. Klik pilihan "Mode PWM" dan pastikan semuanya diset ke "MANUAL" menggunakan dropdown di bahagian bawah tetingkap.

CATATAN: Anda mungkin mempunyai beberapa "Cip" di menu paling atas, jadi periksa semuanya - Saya mempunyai dua item yang dimulai dengan "F" yang harus saya ubah.

Sebelum anda menyesuaikan perkara lain, pergi ke tab Pilihan dan tandakan kotak "Tetapkan peminat hingga 100% semasa keluar program". Ini memastikan bahawa jika anda keluar dari SpeedFan secara tidak sengaja - yang kemudian berhenti menyesuaikan peminat anda secara automatik - peminat anda akan meningkat hingga 100%, memastikan mereka tidak tersekat pada kelajuan kipas rendah dan terlalu panas komputer anda.

Sekarang, klik OK untuk kembali ke tetingkap SpeedFan utama. Gunakan butang anak panah untuk menaikkan atau menurunkan kecepatan kipas pertama anda — dalam kes saya, Pwm1. Ketika saya mengubah kelajuannya, saya dapat melihat nilai RPM berubah untuk Fan1 — jadi saya menyimpulkan bahawa Pwm1 mengawal Fan1. Oleh kerana saya juga dapat mendengar dan melihat bahagian dalam casing komputer saya (anda mungkin perlu membukanya), saya tahu bahawa ini adalah kipas yang disambungkan ke CPU saya.

Jadi, di tab "Fans" pada tetingkap konfigurasi, saya telah mengganti nama Fan1 menjadi "CPU Fan". Saya juga pergi ke tab "Speeds" dan berganti nama menjadi "Pwm1" menjadi "CPU Fan". Untuk menamakan semula item, hanya sorot dan tekan F2. Apabila anda menekan OK, perubahan akan disebarkan ke antara muka SpeedFan utama, seperti yang ditunjukkan di bawah.

Itu menjadikan keadaan sedikit lebih jelas, bukan?

Anda boleh mengulangi proses ini dengan peminat anda yang lain. Dalam kes saya, kipas CPU saya adalah satu-satunya kipas 4-pin di komputer saya, dan motherboard saya tidak menyokong kawalan voltan untuk kipas 3-pin saya. Jadi pada dasarnya saya sudah selesai. Tetapi saya akan mengganti nama peminat yang lain, dan membuang sensor yang tidak terpasang pada kipas — agar saya dapat mengesan yang mana.

Langkah Ketiga: Sesuaikan Kawalan Kipas Automatik Anda

Baiklah, sekarang kami telah mengatur semua sensor dan peminat kami dan memberi mereka nama yang sesuai, sudah tiba masanya untuk mengatur kawalan kipas automatik.

Klik butang Konfigurasi untuk kembali ke menu konfigurasi. Sebilangan besar yang kita mahukan ada di tab "Suhu". Kami akan menetapkan peminat tertentu untuk mempercepat atau melambatkan berdasarkan suhu sensor tertentu. Jadi, sebagai contoh, kita dapat mengatur kipas CPU kita untuk mempercepat ketika CPU kita menjadi panas, sehingga membantunya menyejukkan. Anda juga boleh, misalnya, menetapkan kipas casis depan anda, yang berada di sebelah cakera keras, untuk mempercepat apabila cakera keras menjadi panas. Anda mendapat idea.

Dari tab "Suhu", klik pada tanda tambah di sebelah sensor untuk melihat semua peminat yang dapat dikendalikannya. Periksa peminat yang anda mahukan. Dalam kes saya, saya mahu "Core 5" (sensor CPU terpanas saya) untuk mengawal kipas CPU saya - jadi saya akan memeriksanya.

Kemudian, pilih sensor itu sendiri — dalam kes saya, saya mengklik “Core 5” —dan anda akan melihat beberapa pilihan lagi di bahagian bawah tetingkap: “Diinginkan” dan “Amaran”. "Diinginkan" adalah suhu di mana peminat akan mula bertindak balas. "Peringatan" menentukan pada suhu berapa SpeedFan memberi amaran kepada anda bahawa komponen semakin panas (dengan ikon api kecil di sebelah suhu), dan mula menjalankan kipas pada 100%.

Dalam kes saya, CPU saya overclock, yang bermaksud ia berjalan sedikit lebih panas - dan saya akan diam apabila mungkin. Oleh itu, saya akan menetapkan suhu "Diinginkan" saya ke 55, dan suhu "Amaran" saya ke 80. Nilai anda mungkin berbeza untuk CPU, kipas, dan pilihan anda.

Klik OK apabila anda selesai, dan ulangi proses ini untuk sensor lain yang anda mahu mempengaruhi peminat anda.

Terakhir, pergi ke tab "Speeds", dan pilih kipas. Anda akan mendapat dua pilihan: "Nilai Minimum" dan "Nilai Maksimum". Ini betul-betul seperti yang terdengar — nilai minimum adalah kelajuan yang akan dikendalikan oleh kipas ketika suhu anda berada di bawah Keperluan yang baru anda tetapkan, dan maksimum adalah kelajuan maksimum ketika berada di antara Yang Diinginkan dan Maksimum. (Setelah suhu anda mencapai maksimum, kipas yang bersangkutan akan selalu berjalan pada 100%.) Anda mungkin dapat menetapkan beberapa kipas ke minimum 0 jika mereka tidak disambungkan secara langsung ke komponen (seperti CPU anda), menjaga PC lebih lengang - tetapi perhatikan bahawa sebilangan peminat PWM mungkin tidak berfungsi pada 0% di SpeedFan.

Tandai kotak "Variasi Secara Automatik", dan ulangi proses ini untuk semua peminat anda yang terpengaruh oleh sensor. Klik OK apabila anda selesai.

Sekali lagi, ini hanya nilai saya - saya mempunyai heatsink yang sangat besar, jadi 15% adalah nombor yang cukup selamat. Sekiranya anda mempunyai heatsink yang lebih kecil, seperti kebanyakan komputer, anda mungkin mahu menetapkan minimum anda lebih tinggi daripada 15% untuk memulakan.

Terakhir, kembali ke tetingkap SpeedFan utama, tandakan kotak "Kelajuan Kipas Automatik". Awasi RPM dan suhu kipas anda — anda harus melihatnya bertindak balas seperti yang anda tetapkan di tab Temperature and Speeds.

CATATAN: Sekiranya "Keperluan" atau "Kelajuan Minimum" anda terlalu rendah, anda akan mengalami sedikit kegusaran. Kipas anda akan meningkat untuk menyejukkan PC, dan perlahan ketika mencapai suhu yang anda inginkan. Tetapi suhu anda akan meningkat, kerana kipas telah melambat, mewujudkan keadaan di mana kipas terus naik, melambatkan, kemudian naik lagi setiap satu atau dua minit. Sekiranya anda mendapati perkara itu berlaku, anda pasti ingin menaikkan suhu "Diinginkan" dan / atau menaikkan tahap "Kelajuan Minimum" untuk kipas tersebut. Anda mungkin perlu bermain dengan nilai-nilai ini sedikit demi sedikit.

Langkah Keempat: Tetapkan SpeedFan untuk Bermula Secara Automatik

Setelah konfigurasi kipas anda sudah siap, anda pasti ingin memastikan SpeedFan sentiasa berjalan, memastikan mesin anda tetap sejuk dan senyap.

Pertama, kami akan menetapkan SpeedFan untuk memulakan dengan Windows. Anehnya, SpeedFan tidak mempunyai pilihan bawaan untuk ini, jadi kami akan melakukannya secara manual dengan folder Startup Windows. Buka menu Mula, arahkan ke entri program SpeedFan, dan klik kanan pada ikon SpeedFan. Pergi ke Lagi> Buka Lokasi Fail.

Klik kanan pada jalan pintas SpeedFan dan pilih "Salin."

Kemudian, dalam File Explorer, ketik shell:startupke bar alamat, dan tekan Enter. Ini akan membawa anda ke folder Startup. Klik kanan pada kawasan kosong untuk Tampal jalan pintas ke SpeedFan dalam folder ini.

Ini akan memastikan SpeedFan bermula setiap kali Windows melakukannya.

Terakhir, dari tetingkap utama SpeedFan, klik Configure dan pergi ke tab Options. Periksa pilihan "Minimumkan pada Tutup". Ini memastikan anda tidak akan berhenti menggunakan SpeedFan secara tidak sengaja. Anda juga dapat memilih untuk memeriksa "Mula Dikecilkan" jika anda tidak ingin melihat tetingkap SpeedFan setiap kali anda memulakan PC anda.

Semasa anda menggunakan komputer, perhatikan kecepatan dan suhu selama beberapa hari untuk memastikan semuanya berfungsi seperti yang diharapkan. Perkara terakhir yang ingin anda lakukan ialah menggoreng CPU anda kerana salah taip. Sekiranya ada yang tidak betul, kembali ke tetapan SpeedFan dan sesuaikan konfigurasi anda.

Tetapi, dengan syarat semuanya berfungsi dengan baik, anda sudah selesai! SpeedFan mempunyai lebih banyak pilihan (anda bahkan boleh membuat lengkung respons anda sendiri dengan "Kawalan Kipas Lanjutan" di tab "Kawalan Kipas"), tetapi penyediaan asas ini semestinya lebih dari cukup bagi kebanyakan orang. Sedikit konfigurasi yang diperlukan untuk memastikan komputer anda tetap sejuk semasa bekerja keras, dan tenang ketika tidak.

Kredit Gambar: Kal Hendry / Flickr