Tujuh Cara untuk Membuka Pengurus Tugas Windows

Membawa Pengurus Tugas bukanlah tugas sendiri, tetapi selalu senang mengetahui pelbagai cara untuk melakukan sesuatu. Dan sebahagian dari mereka mungkin berguna sekiranya anda tidak dapat membuka Pengurus Tugas seperti biasa.

BERKAITAN: Pemula Geek: Apa Yang Perlu Tahu Setiap Pengguna Windows Mengenai Menggunakan Pengurus Tugas Windows

Tekan Ctrl + Alt + Delete

Anda mungkin biasa dengan tabik tiga jari — Ctrl + Alt + Delete. Sehingga Windows Vista dilepaskan, menekan Ctrl + Alt + Delete membawa anda terus ke Task Manager. Sejak Windows Vista, menekan Ctrl + Alt + Delete sekarang membawa anda ke skrin Windows Security, yang menyediakan pilihan untuk mengunci PC anda, menukar pengguna, logout, dan menjalankan Task Manager.

Tekan Ctrl + Shift + Esc

Cara terpantas untuk memunculkan Task Manager — dengan mengandaikan keyboard anda berfungsi — adalah dengan menekan Ctrl + Shift + Esc. Sebagai bonus, Ctrl + Shift + Esc menawarkan cara cepat untuk memunculkan Task Manager semasa menggunakan Remote Desktop atau bekerja di dalam mesin maya (kerana Ctrl + Alt + Delete akan memberi isyarat kepada mesin tempatan anda).

BERKAITAN: Hidupkan Desktop Jauh di Windows 7, 8, 10, atau Vista

Tekan Windows + X untuk Mengakses Menu Pengguna Kuasa

Kedua-dua Windows 8 dan Windows 10 mempunyai menu Power User yang boleh anda akses dengan menekan Windows + X. Menu ini mempunyai akses cepat ke semua jenis utiliti, termasuk Pengurus Tugas.

Klik kanan bar tugas

Sekiranya anda lebih suka tetikus ke papan kekunci, salah satu cara terpantas untuk memunculkan Task Manager adalah dengan mengklik kanan mana-mana ruang terbuka pada bar tugas anda dan memilih "Task Manager." Hanya dengan dua klik dan anda berada di sana.

Jalankan "taskmgr" dari Run Box atau Start Menu

Nama fail yang dapat dilaksanakan untuk Task Manager adalah "taskmgr.exe." Anda boleh melancarkan Pengurus Tugas dengan menekan Mula, mengetik "taskmgr" di kotak carian menu Mula, dan menekan Enter.

Anda juga boleh menjalankannya dengan menekan Windows + R untuk membuka kotak Run, ketik "taskmgr," dan kemudian tekan Enter.

Semak imbas ke taskmgr.exe dalam File Explorer

Anda juga boleh melancarkan Pengurus Tugas dengan membukanya secara langsung. Ini jelas merupakan kaedah terpanjang untuk membuka Task Manager, tetapi kami menyertakannya demi kelengkapan. Buka File Explorer dan arahkan ke lokasi berikut:

C: \ Windows \ Sistem32

Tatal ke bawah dan cari (atau cari) taskmgr.exe, dan kemudian klik dua kali.

Buat Jalan pintas ke Pengurus Tugas

Dan yang terakhir dalam senarai kami adalah membuat jalan pintas yang bagus dan mudah diakses untuk Pengurus Tugas. Anda boleh melakukan ini dengan beberapa cara. Untuk menyematkan jalan pintas ke bar tugas anda, teruskan dan jalankan Pengurus Tugas menggunakan kaedah yang telah kami bahas. Semasa berjalan, klik kanan ikon Task Manager pada taskbar dan pilih "Pin to Taskbar." Selepas itu, anda dapat mengklik jalan pintas untuk menjalankan Pengurus Tugas pada bila-bila masa.

Sekiranya anda ingin membuat jalan pintas di desktop anda (atau dalam folder), klik kanan mana-mana tempat kosong di mana anda ingin membuat jalan pintas, dan kemudian pilih Baru> Jalan pintas.

Di tetingkap Buat Pintasan, masukkan lokasi berikut ke dalam kotak dan kemudian tekan "Seterusnya."

C: \ Windows \ Sistem32

Ketik nama untuk jalan pintas baru, dan kemudian klik "Selesai."

BERKAITAN: Buat Jalan pintas untuk Memulakan Pengurus Tugas dalam Mod Minimum

Itulah akhir senarai kami! Beberapa kaedah jelas lebih cekap daripada yang lain, tetapi jika anda berada dalam keadaan sukar — papan kekunci atau tetikus tidak berfungsi, memerangi virus malware yang sial, atau apa sahaja — kaedah apa pun yang berkesan adalah kaedah yang baik. Anda juga boleh melihat panduan kami tentang cara memulakan Task Manager dalam mod minimum semasa permulaan, jadi ini akan sentiasa terbuka semasa anda menghidupkan komputer.

Gambar oleh moonstar909