Cara Memasang dan Menggunakan Linux Bash Shell pada Windows 10

Subsistem Windows untuk Linux, diperkenalkan dalam Anniversary Update, menjadi ciri stabil dalam Fall Creators Update. Anda kini boleh menjalankan Ubuntu dan openSUSE di Windows, dengan Fedora dan lebih banyak pengedaran Linux akan datang.

Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Windows Shell's 10 Shell

BERKAITAN: Segala-galanya yang Boleh Anda Lakukan dengan Shell Baru Windows 10

Ini bukan mesin maya, wadah, atau perisian Linux yang disusun untuk Windows (seperti Cygwin). Sebaliknya, Windows 10 menawarkan Windows Subsistem penuh yang ditujukan untuk Linux untuk menjalankan perisian Linux. Ini berdasarkan karya Project Astoria yang ditinggalkan oleh Microsoft untuk menjalankan aplikasi Android di Windows.

Anggaplah ia sebagai kebalikan dari Wain. Walaupun Wine membolehkan anda menjalankan aplikasi Windows secara langsung di Linux, Windows Subsistem untuk Linux membolehkan anda menjalankan aplikasi Linux secara langsung di Windows.

Microsoft bekerjasama dengan Canonical untuk menawarkan persekitaran shell Bash berasaskan Ubuntu penuh yang berada di atas subsistem ini. Secara teknikal, ini bukan Linux sama sekali. Linux adalah kernel sistem operasi yang mendasari, dan itu tidak terdapat di sini. Sebaliknya, ini membolehkan anda menjalankan shell Bash dan binari yang sama persis seperti yang biasa anda jalankan di Ubuntu Linux. Pembersih perisian percuma sering berpendapat sistem operasi Linux rata-rata harus disebut "GNU / Linux" kerana benar-benar banyak perisian GNU yang berjalan di kernel Linux. Cangkang Bash yang anda akan dapati hanyalah semua utiliti GNU dan perisian lain.

Walaupun ciri ini pada awalnya disebut "Bash on Ubuntu on Windows," ini juga membolehkan anda menjalankan Zsh dan shell baris perintah yang lain. Ia juga menyokong pengedaran Linux yang lain. Anda boleh memilih openSUSE Leap atau SUSE Enterprise Server dan bukannya Ubuntu, dan Fedora juga sedang dalam perjalanan.

Terdapat beberapa batasan di sini. Ini belum menyokong perisian pelayan latar belakang, dan secara rasmi tidak akan berfungsi dengan aplikasi desktop Linux grafik. Tidak semua aplikasi baris perintah berfungsi, kerana ciri ini tidak sempurna.

Cara Memasang Bash pada Windows 10

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Fungsi ini tidak berfungsi pada Windows 10 versi 32-bit, jadi pastikan anda menggunakan Windows versi 64-bit. Sudah waktunya untuk beralih ke versi Windows 10 64-bit jika anda masih menggunakan versi 32-bit.

Dengan andaian anda mempunyai Windows 64-bit, untuk memulakan, pergi ke Panel Kawalan> Program> Hidupkan Atau Matikan Ciri Windows. Aktifkan pilihan "Windows Subsistem untuk Linux" dalam senarai, dan kemudian klik butang "OK".

Klik "Mulakan semula sekarang" apabila anda diminta untuk memulakan semula komputer anda. Ciri ini tidak akan berfungsi sehingga anda but semula.

Catatan : Bermula dengan Kemas kini Pencipta Kejatuhan, anda tidak perlu lagi mengaktifkan Mod Pembangun di aplikasi Tetapan untuk menggunakan fitur ini. Anda hanya perlu memasangnya dari tetingkap Windows Features.

Setelah komputer anda dimulakan semula, buka Kedai Microsoft dari menu Mula, dan cari "Linux" di kedai. Klik "Dapatkan aplikasi" di bawah "Linux pada Windows?" sepanduk.

Catatan : Bermula dengan Kemas kini Pencipta Kejatuhan, anda tidak lagi dapat memasang Ubuntu dengan menjalankan perintah "bash". Sebaliknya, anda harus memasang Ubuntu atau sebaran Linux lain dari aplikasi Store.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Ubuntu, openSUSE, dan Fedora pada Windows 10?

Anda akan melihat senarai setiap pengedaran Linux yang kini tersedia di Windows Store. Sehingga Kemas kini Pencipta Kejatuhan, ini termasuk Ubuntu, openSUSE Leap, dan openSUSE Enterprise, dengan janji bahawa Fedora akan segera tiba.

Kemas kini : Debian dan Kali kini tersedia di Kedai, tetapi tidak disenaraikan di sini. Cari "Debian Linux" atau "Kali Linux" untuk mencari dan memasangnya.

Untuk memasang pengedaran Linux, klik, dan kemudian klik butang "Dapatkan" atau "Pasang" untuk memasangnya seperti aplikasi Store lain.

Sekiranya anda tidak pasti persekitaran Linux mana yang hendak dipasang, kami mengesyorkan Ubuntu. Pengedaran Linux yang popular ini sebelumnya adalah satu-satunya pilihan yang tersedia, tetapi sistem Linux lain kini tersedia untuk orang yang mempunyai keperluan yang lebih khusus.

Anda juga boleh memasang banyak pengedaran Linux dan masing-masing akan mendapat jalan pintas unik mereka sendiri. Anda bahkan boleh menjalankan pelbagai pengedaran Linux yang berlainan dalam satu masa di tetingkap yang berbeza.

Cara Menggunakan Shell Shell dan Memasang Perisian Linux

BERKAITAN: Cara Memasang Perisian Linux di Ubuntu Bash Shell pada Windows 10

Anda kini mempunyai shell bash baris perintah penuh berdasarkan Ubuntu, atau apa sahaja pengedaran Linux lain yang anda pasang.

Kerana mereka adalah binari yang sama, anda boleh menggunakan perintah apt atau get apt Ubuntu untuk memasang perisian dari repositori Ubuntu jika anda menggunakan Ubuntu. Cukup gunakan perintah apa sahaja yang biasanya anda gunakan pada sebaran Linux tersebut Anda akan mendapat akses ke semua perisian baris perintah Linux di luar sana, walaupun beberapa aplikasi mungkin belum berfungsi dengan sempurna.

Untuk membuka persekitaran Linux yang anda pasang, cukup buka menu Mula dan cari apa sahaja pengedaran yang anda pasang. Contohnya, jika anda memasang Ubuntu, lancarkan pintasan Ubuntu.

Anda boleh menyematkan jalan pintas aplikasi ini ke menu Mula, bar tugas, atau desktop untuk akses yang lebih mudah.

Kali pertama anda melancarkan persekitaran Linux, anda akan diminta memasukkan nama pengguna dan kata laluan UNIX. Ini tidak harus sepadan dengan nama pengguna dan kata laluan Windows anda, tetapi akan digunakan dalam lingkungan Linux.

Sebagai contoh, jika anda memasukkan "bob" dan "letmein" sebagai kelayakan anda, nama pengguna anda di persekitaran Linux akan menjadi "bob" dan kata laluan yang anda gunakan di dalam persekitaran Linux akan menjadi "letmein" - tidak kira apa nama pengguna Windows anda dan kata laluan adalah.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Pengedaran Linux Lalai Anda pada Windows 10

Anda boleh melancarkan persekitaran Linux yang dipasang dengan menjalankan wslperintah. Sekiranya anda memasang banyak pengedaran Linux, anda boleh memilih persekitaran Linux lalai yang dilancarkan oleh perintah ini.

Sekiranya anda memasang Ubuntu, anda juga boleh menjalankan ubuntuperintah untuk memasangnya. Untuk openSUSE Leap 42, gunakan  opensuse-42. Untuk SUSE Linux Enterprise Sever 12, gunakan sles-12. Perintah ini disenaraikan di setiap halaman pengedaran Linux di Windows Store.

Anda masih boleh melancarkan persekitaran Linux lalai dengan menjalankan bashperintah, tetapi Microsoft mengatakan ini tidak digunakan lagi. Ini bermaksud bashperintah mungkin berhenti berfungsi pada masa akan datang.

Sekiranya anda berpengalaman menggunakan shell Bash di Linux, Mac OS X, atau platform lain, anda akan berada di rumah sendiri.

Di Ubuntu, anda perlu awalan perintah dengan  sudomenjalankannya dengan izin root. Pengguna "root" pada platform UNIX mempunyai akses sistem penuh, seperti pengguna "Administrator" di Windows. Sistem fail Windows anda terletak di /mnt/cpersekitaran shell Bash.

Gunakan perintah terminal Linux yang sama dengan yang anda gunakan untuk berkeliling. Sekiranya anda terbiasa dengan Prompt Perintah Windows standard dengan arahan DOSnya, berikut adalah beberapa perintah asas yang biasa digunakan untuk Bash dan Windows:

 • Tukar Direktori: cddi Bash, cdatau  chdirdi DOS
 • Senaraikan Kandungan Direktori:  lsdi Bash, dirdi DOS
 • Pindahkan atau Namakan semula Fail: mvdi Bash, movedan  renamedi DOS
 • Salin Fail: cpdalam Bash,  copydi DOS
 • Padamkan Fail: rmdi Bash,  delatau erasedi DOS
 • Buat Direktori:  mkdirdi Bash, mkdirdi DOS
 • Gunakan Editor Teks: viatau nanodi Bash,  editdi DOS

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Mula Menggunakan Terminal Linux

Penting untuk diingat bahawa, tidak seperti Windows, shell Bash dan persekitarannya yang meniru Linux peka huruf besar kecil. Dengan kata lain, "File.txt" dengan huruf besar berbeza dari "file.txt" tanpa huruf besar.

Untuk lebih banyak arahan, rujuk panduan pemula kami ke baris perintah Linux dan pengenalan serupa lainnya ke shell Bash, baris arahan Ubuntu, dan terminal Linux secara dalam talian.

Anda perlu menggunakan perintah apt untuk memasang dan mengemas kini perisian persekitaran Ubuntu. Pastikan awalan perintah ini dengan sudo, yang menjadikannya berjalan sebagai root – Linux setaraf dengan Pentadbir. Berikut adalah arahan apt-get yang perlu anda ketahui:

 • Muat turun Maklumat Terkini Mengenai Pakej yang Ada: sudo apt update
 • Pasang Pakej Aplikasi:  sudo apt install packagename(Ganti "nama paket" dengan nama pakej.)
 • Nyahpasang Pakej Aplikasi:  sudo apt remove packagename(Ganti "nama paket" dengan nama pakej.)
 • Cari Pakej yang Ada:  sudo apt search word(Ganti "kata" dengan kata yang anda mahu cari nama dan keterangan pakej.)
 • Muat turun dan Pasang Versi Terkini Pakej Yang Dipasang Anda: sudo apt upgrade

Sekiranya anda memasang pengedaran SUSE Linux, anda boleh menggunakan arahan zypper untuk memasang perisian.

Setelah memuat turun dan memasang aplikasi, anda boleh menaip namanya pada arahan, dan kemudian tekan Enter untuk menjalankannya. Periksa dokumentasi aplikasi tertentu untuk maklumat lebih lanjut.

Bonus: Pasang Font Ubuntu untuk Pengalaman Ubuntu Sejati

Sekiranya anda mahukan pengalaman Ubuntu yang lebih tepat pada Windows 10, anda juga boleh memasang fon Ubuntu dan mengaktifkannya di terminal. Anda tidak perlu melakukan ini, kerana fon arahan arahan lalai Windows kelihatan cukup bagus bagi kami, tetapi ini adalah pilihan.

Begini rupanya:

Untuk memasang fon, muat turun dahulu Ubuntu Font Family dari laman web Ubuntu. Buka fail .zip yang dimuat turun dan cari fail "UbuntuMono-R.ttf". Ini adalah fon monospace Ubuntu, yang merupakan satu-satunya yang digunakan di terminal. Ini satu-satunya fon yang perlu anda pasang.

Klik dua kali fail "UbuntuMono-R.ttf" dan anda akan melihat pratonton fon. Klik "Pasang" untuk memasangnya ke sistem anda.

BERKAITAN: Belajar Menggunakan Registry Editor Seperti Pro

Untuk menjadikan fon monospace Ubuntu menjadi pilihan di konsol, anda perlu menambahkan tetapan ke registri Windows.

Buka editor pendaftaran dengan menekan Windows + R pada papan kekunci anda, mengetik regedit, dan kemudian menekan Enter. Arahkan ke kunci berikut atau salin dan tampal ke bar alamat Editor Pendaftaran:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ Console \ TrueTypeFont

Klik kanan di panel kanan dan pilih Baru> Nilai Rentetan. Namakan nilai baru  000.

Klik dua kali rentetan "000" yang baru anda buat, dan kemudian masukkan Ubuntu Monosebagai data nilainya.

Lancarkan tetingkap Ubuntu, klik kanan bar tajuk, dan kemudian pilih perintah "Properties". Klik tab "Font", dan kemudian pilih "Ubuntu Mono" dalam senarai fon.

Perisian yang anda pasang di shell Bash terhad kepada shell Bash. Anda boleh mengakses program ini dari Prompt Perintah, PowerShell, atau di tempat lain di Windows, tetapi hanya jika anda menjalankan bash -cperintah.