Cara Memulakan Semula Explorer.exe Windows (Bersama dengan Bar Tugas dan Menu Mula)

Sekiranya menu Taskbar, System Tray, atau Start anda berfungsi, anda mungkin tergoda untuk menghidupkan semula PC anda. Sebaliknya, anda biasanya boleh memulakan semula Windows Explorer - dan Windows menjadikannya cukup mudah.

Windows Explorer (Explorer.exe) adalah proses pengurus program yang menyediakan antara muka grafik yang anda gunakan untuk berinteraksi dengan kebanyakan Windows — menu Start, taskbar, area notification, dan File Explorer. Kadang-kadang, mana-mana bahagian yang membentuk shell grafik Windows boleh mula bertindak aneh atau menggantung. Sama seperti anda boleh menutup dan memulakan semula aplikasi yang berfungsi, anda juga boleh menutup dan memulakan semula Windows Explorer. Memulakan semula Windows Explorer juga berguna jika anda baru sahaja memasang aplikasi baru atau menggunakan Registry tweak yang biasanya memerlukan anda menghidupkan semula PC anda. Memulakan semula Explorer tidak selalu berfungsi dalam kes tersebut, tetapi cukup mudah untuk mencubanya terlebih dahulu jika anda ingin mengelakkan memulakan semula sepenuhnya. Berikut adalah beberapa cara untuk memulakan semula Windows Explorer.

BERKAITAN: 10 Cara untuk Menyesuaikan Menu Mula Windows 10

Pilihan Satu: Mulakan semula Penjelajah dari Pengurus Tugas

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pengurus Tugas Baru di Windows 8 atau 10

Task Manager menawarkan cara tradisional untuk memulakan semula Windows Explorer. Ia diperbaiki untuk Windows 8 dan 10, jadi kami mendapat arahan untuk anda sama ada anda menggunakannya atau Windows 7.

Mulakan semula Explorer dari Task Manager di Windows 8 atau 10

Di Windows 8 atau 10, buka Pengurus Tugas dengan mengklik kanan kawasan kosong pada bar tugas anda dan kemudian mengklik "Pengurus Tugas." Anda juga boleh menekan Mula dan mencari "pengurus tugas", yang mungkin lebih berguna bagi anda jika anda melihat skrin Mula dan bukannya desktop di Windows 8. Dan jika anda menyukai jalan pintas papan kekunci, tekan Ctrl + Shift + Esc.

Sekiranya tetingkap Pengurus Tugas anda seperti contoh di bawah, klik "Maklumat lanjut" di bahagian bawah untuk melihat antara muka terperinci.

Tab "Proses" tetingkap Pengurus Tugas menunjukkan kepada anda aplikasi dan proses latar belakang yang sedang berjalan di PC anda. Tatal ke bawah senarai yang sedang berjalan dan cari "Windows Explorer." Sekiranya anda mempunyai tetingkap File Explorer yang terbuka, anda akan melihatnya tepat di bahagian atas di bahagian "Aplikasi". Jika tidak, anda akan menjumpainya di bahagian bawah bahagian "Proses Latar Belakang". Untuk memulakan semula, pilih "Windows Explorer" dan kemudian klik butang "Mulakan semula".

Itu sahaja yang harus anda lakukan. Mungkin memerlukan beberapa saat dan perkara seperti bar tugas dan menu Mula anda akan hilang seketika, tetapi apabila dimulakan semula, perkara akan berkelakuan lebih baik dan anda boleh keluar dari Task Manager.

Mulakan semula Explorer dari Task Manager di Windows 7

Windows 7 tidak menawarkan arahan restart yang mudah seperti Windows 8 dan 10. Sebagai gantinya, anda harus menamatkan proses dan kemudian memulakannya semula sebagai dua langkah yang berasingan. Klik kanan mana-mana kawasan kosong pada bar tugas dan pilih "Task Manager."

Di tetingkap Pengurus Tugas, beralih ke tab "Proses". Pilih proses "explorer.exe" dan kemudian klik butang "Tamat Proses".

Di tetingkap amaran yang muncul, klik "Tamatkan Proses."

Bar tugas dan kawasan pemberitahuan anda (serta tetingkap File Explorer yang terbuka) akan hilang dari pandangan. Kadang-kadang, Windows akan memulakan semula proses secara automatik setelah satu minit atau lebih, tetapi paling mudah untuk meneruskan dan memulakannya sendiri. Di tetingkap Pengurus Tugas, klik menu "Fail" dan kemudian klik "Tugas Baru (Jalankan ...)".

Di tetingkap Buat Tugas Baru, ketik "explorer.exe" ke dalam kotak "Buka" dan kemudian klik "OK."

Bar tugas dan kawasan pemberitahuan anda akan muncul semula dan semoga masalah yang anda hadapi dapat diselesaikan. Anda boleh menutup Pengurus Tugas.

Pilihan Dua: Keluar dari Penjelajah dari Bar Tugas dan Menu Mula

Terdapat juga jalan pintas kecil yang berguna untuk mengakhiri proses Windows Explorer. Pada Windows 8 dan 10, anda boleh menahan Ctrl + Shift sambil mengklik kanan mana-mana kawasan bar tugas yang kosong. Pada menu konteks yang diubah, klik perintah "Exit Explorer".

Di Windows 7, klik Start dan kemudian tahan Ctrl + Shift sambil mengklik mana-mana kawasan terbuka pada menu Start untuk melihat perintah "Exit Explorer".

Apabila anda memilih perintah ini, perintah tersebut tidak akan memulakan semula Windows Explorer pada versi Windows mana pun - mereka hanya mengakhiri prosesnya. Windows selalunya akan memulakan semula proses secara automatik setelah satu minit atau lebih, tetapi jika tidak, anda perlu melakukannya secara manual. Cukup tekan Ctrl + Shift + Esc untuk membuka Pengurus Tugas. Klik menu Fail dan kemudian pilih "Jalankan tugas baru" di Windows 8 atau 10 (atau "Buat tugas baru" di Windows 7). Ketik "explorer.exe" ke dalam kotak jalankan dan tekan "OK" untuk melancarkan semula Windows Explorer.

Pilihan Tiga: Mulakan semula Explorer dengan Batch File

BERKAITAN: Cara Menulis Skrip Batch pada Windows

Sekiranya anda lebih suka dapat memulakan semula Windows Explorer dengan lebih cepat dan mengelakkan penggunaan Task Manager sama sekali, anda boleh mengumpulkan fail kumpulan mudah untuk melakukan tugas tersebut.

Nyalakan Notepad atau editor teks pilihan anda. Salin teks berikut dan tampal menjadi tiga baris berasingan dalam dokumen teks kosong anda.

taskkill / f / IM explorer.exe mula keluar explorer.exe

Seterusnya, anda perlu menyimpan fail dengan pelanjutan ".bat" dan bukannya ".txt". Klik menu "Fail" dan kemudian klik "Simpan sebagai." Di tetingkap "Simpan Sebagai", pilih lokasi Anda dan kemudian, pada menu tarik-turun "Simpan sebagai jenis", pilih "Semua fail (*. *)." Namakan fail anda mengikut kehendak anda, diikuti dengan pelanjutan ".bat" dan kemudian klik "Simpan."

BERKAITAN: Cara Mengedit Menu Win + X di Windows 8 dan 10

Simpan fail kumpulan di mana sahaja anda suka. Anda kemudian boleh membuat jalan pintas ke file batch yang dapat anda letakkan di mana sahaja yang paling sesuai untuk anda — di desktop, menu Mula, bar tugas, atau bahkan menambahkannya ke menu Pengguna Kuasa yang anda dapat ketika anda menekan Windows + X.

Setelah jalan pintas anda siap, anda mempunyai akses satu klik untuk memulakan semula Windows Explorer bila-bila masa anda memerlukannya.