Cara Menyahpasang, Melumpuhkan, dan Menghapus Windows Defender

Sekiranya anda sudah menjalankan rangkaian anti-malware sepenuhnya, anda mungkin tidak menyedari bahawa Windows Defender sudah terpasang dengan Windows, dan mungkin membuang sumber daya yang berharga. Inilah cara untuk menyingkirkannya.

Sekarang, untuk menjadi jelas, kami tidak mengatakan bahawa kami membenci Windows Defender. Sebilangan perlindungan perisian intip lebih baik daripada tidak ada, dan ia dibina dan percuma! Tetapi ... jika anda sudah menjalankan sesuatu yang memberikan perlindungan anti-malware yang hebat, tidak perlu menjalankan lebih dari satu aplikasi pada satu masa.

  1. Di Windows 10, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Windows Defender, dan matikan pilihan "Perlindungan masa nyata".
  2. Di Windows 7 dan 8, buka Windows Defender, pergi ke Pilihan> Pentadbir, dan matikan pilihan "Gunakan program ini".

Windows Defender adalah aplikasi antivirus yang cukup kukuh yang disertakan dalam Windows 7, 8, dan 10. Ini mungkin bukan aplikasi antivirus terbaik dari segi jumlah ancaman yang dihentikan, tetapi Defender boleh dikatakan mempunyai kelebihan keselamatan kerana begitu disatukan dengan ketat ke dalam Windows dan berkelakuan baik ketika datang ke aplikasi penting lain.

Yang mengatakan, apa yang anda gunakan terpulang kepada anda. Sebilangan besar aplikasi antivirus lain cukup baik untuk mematikan Defender ketika anda memasangnya, dan menghidupkannya semula jika anda menyahpasangnya. Tidak ada masalah untuk memastikannya. Menjalankan lebih daripada satu aplikasi perlindungan masa nyata boleh menyebabkan konflik dan sumber sistem pembaziran.

Jalankan Malwarebytes Bersama Antivirus Anda untuk Perlindungan Maksimum

Sebelum anda maju dan mematikan Windows Defender untuk selamanya, perlu diperhatikan bahawa hari ini ancaman yang benar-benar aktif adalah dari perisian intip, adware, crapware, dan yang paling teruk: ransomware. Di situlah Malwarebytes masuk.

Malwarebytes tidak hanya melindungi komputer anda dari perisian hasad, tetapi melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk membersihkan komputer yang dijangkiti daripada yang lain di pasaran.

Dan untuk melindungi penyemak imbas anda daripada eksploitasi zero-day, Malwarebytes juga menyertakan ciri Anti-Exploit dan Anti-Ransomware, yang dapat menghentikan serangan drive-by. Dan yang terbaik, anda boleh menjalankan Malwarebytes bersama antivirus yang ada untuk memastikan diri anda dilindungi sepenuhnya.

Cara Melumpuhkan Windows Defender di Windows 10

Bermula dengan Kemas kini Ulang Tahun Windows 10 pada Musim Panas 2016, Windows Defender sebenarnya dapat berjalan bersama dengan aplikasi antivirus yang lain. Apabila anda memasang aplikasi lain, Windows Defender itu sendiri tidak dilumpuhkan — hanya komponen perlindungan masa nyata. Ini bermaksud aplikasi pihak ketiga anda menangani perlindungan masa nyata, tetapi anda masih boleh menjalankan imbasan manual dengan Defender bila-bila masa yang anda mahukan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Windows Defender Antivirus Built-in pada Windows 10

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa perlindungan masa nyata Windows Defender dilumpuhkan — atau diaktifkan semula setelah mencopot pemasangan aplikasi antivirus pihak ketiga — tekan Start, ketik “defender,” dan kemudian pilih “Windows Defender.”

Di tetingkap utama "Windows Defender", klik butang "Tetapan" di kanan atas tetingkap.

Anda akan disajikan dengan "tetingkap tetapan." Perhatikan bahawa anda juga boleh sampai di sini dari Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Windows Defender. Pastikan sahaja togol "Perlindungan masa nyata" diatur sesuai keinginan anda.

Terdapat satu perkara lagi yang harus anda perhatikan mengenai perlindungan masa nyata Windows 10. Sekiranya anda melumpuhkannya dan tidak memasang aplikasi antivirus lain, Defender akan menghidupkan perlindungan masa nyata secara automatik apabila anda memulakan semula Windows. Ini tidak berlaku jika anda menjalankan aplikasi antivirus pihak ketiga. Tidak ada penyelesaian yang nyata untuk ini, tetapi jika atas sebab apa pun anda ingin memastikan perlindungan masa nyata tidak aktif, tetapi kami mempunyai jenis usaha untuk anda. Anda boleh mengecualikan keseluruhan pemacu sistem anda daripada diimbas.

Pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Windows Defender dan klik pautan "Tambahkan pengecualian". Ketuk butang "Kecualikan Folder" dan pilih pemacu C: \ anda.

Dan jika anda mempunyai pemacu tambahan pada PC anda, anda juga boleh mengecualikannya.

Harap maklum bahawa ini adalah sesuatu yang tidak kami sarankan. Mengecualikan pemacu tersebut pada dasarnya seperti mematikan perlindungan antivirus. Tetapi, ia ada jika anda memerlukannya.

Lumpuhkan Windows Defender pada Windows 7 atau 8

Di Windows 7 dan 8, anda mesti mematikan Windows Defender sepenuhnya semasa anda ingin menjalankan aplikasi antivirus yang lain. Anda tidak boleh hanya menonaktifkan perlindungan masa nyata dengan cara yang anda boleh di Windows 10. Sekali lagi, Defender akan dilumpuhkan secara automatik apabila anda memasang aplikasi pihak ketiga dan diaktifkan semula sekiranya anda menyahpasang aplikasi itu kemudian. Tetapi tidak ada salahnya memastikannya.

Buka Windows Defender dengan menekan permulaan, mengetik "defender," dan kemudian mengklik "Windows Defender."

Beralih ke halaman "Alat" pada menu, dan kemudian klik pautan "Pilihan".

Beralih ke tab "Pentadbir" di panel sebelah kiri, dan kemudian alihkan kotak centang "Gunakan program ini" sesuka anda. Setelah selesai, klik butang "Simpan".

Windows Defender kemudian mengesahkan bahawa anda telah mematikannya. Hebat!

Menghentikan Perkhidmatan Windows Defender atau Menyahpasang Defender

Terdapat petua yang terdapat di luar sana untuk menghentikan perkhidmatan Windows Defender bermula secara automatik semasa anda memulakan PC anda, dan bahkan proses yang rumit untuk mencopot pemasangan Windows Defender sepenuhnya. Kami tidak mengesyorkannya. Inilah sebabnya.

Pertama, jika anda melumpuhkan Defender — atau ia dilumpuhkan secara automatik ketika anda memasang aplikasi pihak ketiga — sebenarnya menggunakan sumber sistem yang sangat sedikit. Tidak ada gunanya menghentikan perkhidmatan. Hal ini berlaku terutamanya di Windows 10 di mana anda boleh mematikan perlindungan masa nyata, tetapi masih mempunyai keselamatan tambahan menggunakan Defender untuk pengimbasan manual sebagai sandaran untuk aplikasi antivirus biasa anda.

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Kedua, jika anda menghentikan perkhidmatan - atau melalui proses mencopot pemasangannya - sebarang kemas kini Windows kemungkinan akan mengembalikan Windows Defender dan membatalkan semua yang berfungsi. Plus, Defender menggunakan ruang cakera yang sangat sedikit dan ada cara yang lebih baik untuk mengosongkan ruang cakera pada Windows.

Pastikan Anda Masih Menggunakan Antivirus (dan Anti-Malware)

BERKAITAN: Adakah Saya Benar-benar Memerlukan Antivirus Sekiranya Saya Melayari Dengan Cermat dan Menggunakan Akal?

Walaupun berguna untuk mengaktifkan dan mematikan Windows Defender, pastikan anda masih menjalankan aplikasi antivirus yang baik. Ramai orang akan memberitahu anda bahawa anda boleh menggunakan antivirus jika anda berhati-hati, dan itu tidak benar. Sekiranya anda sangat membenci antivirus, Windows Defender adalah program paling tidak mengganggu yang boleh anda gunakan - jadi anda mungkin harus membiarkannya.

Sebenarnya, kami mengesyorkan agar semua orang juga menggunakan aplikasi anti-malware dan anti-eksploitasi yang baik seperti MalwareBytes sebagai tambahan kepada antivirus — ini akan membantu melindungi anda dari eksploitasi dan kerentanan yang tidak dilindungi oleh aplikasi antivirus, yang boleh dikatakan lebih lazim di laman web hari ini.