Apakah Fail PDF (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .pdf adalah fail Format Dokumen Portable (PDF). PDF biasanya digunakan untuk menyebarkan dokumen baca sahaja yang menjaga susun atur halaman. Mereka biasanya digunakan untuk dokumen seperti manual pengguna, eBook, borang aplikasi, dan dokumen yang diimbas, untuk beberapa nama.

Apa itu Fail PDF?

PDF dibuat oleh Adobe pada tahun 1990-an untuk mencapai dua perkara. Yang pertama adalah bahawa orang harus dapat membuka dokumen di mana-mana perkakasan atau sistem operasi, tanpa perlu menggunakan aplikasi untuk membuatnya - semua yang anda perlukan adalah pembaca PDF, dan hari ini kebanyakan penyemak imbas web sesuai dengan bil. Yang kedua ialah di mana sahaja anda membuka PDF, susun atur dokumen akan kelihatan sama.

PDF boleh mengandungi teks, gambar, fon tertanam, pautan hiper, video, butang interaktif, borang, dan banyak lagi.

Cara Melihat Fail PDF

Oleh kerana PDF adalah format standard, terdapat banyak aplikasi di luar sana yang dapat membuka PDF. Penyemak imbas web, Acrobat Reader rasmi Adobe, aplikasi pihak ketiga, dan juga aplikasi pemprosesan kata.

Cara termudah untuk melihat PDF: Gunakan Penyemak Imbas Web Anda

Kemungkinannya jika anda membaca artikel ini, penyemak imbas web yang anda gunakan mampu melihat PDF, dan melakukannya sama pada macOS dan Windows.

Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi lain yang dapat membaca PDF, kemungkinan penyemak imbas anda sudah menjadi aplikasi lalai dan anda hanya boleh mengklik dua kali fail tersebut untuk membukanya.

Jika tidak, klik kanan fail, arahkan ke menu "Buka Dengan", dan kemudian klik penyemak imbas kegemaran anda.

Hasilnya serupa dengan program lain di luar sana.

Untuk Lebih Banyak Kawalan dan Sokongan Ciri Lebih Baik: Gunakan Pembaca Desktop

Adobe Acrobat Reader adalah alat rasmi untuk membaca PDF. Ia percuma, dan tersedia untuk Windows, macOS, iOS, dan Android.

Selepas memasang Acrobat Reader, yang perlu anda lakukan ialah klik dua kali pada PDF yang anda mahu buka.

Dan seperti yang anda lihat, ia mempunyai lebih banyak ciri untuk mengawal pandangan anda, serta kemampuan untuk mengeksport PDF ke format yang dapat diedit, seperti dokumen Microsoft Office.

Sudah tentu, terdapat juga aplikasi pihak ketiga untuk melihat fail PDF, beberapa di antaranya lebih cepat dan kurang kembung daripada Adobe Reader.

BERKAITAN: Pembaca PDF Terbaik untuk Windows

Cara Mengedit PDF

Sekiranya anda perlu mengedit PDF tetapi tetap dalam format PDF, pilihan anda adalah terhad. Piawaian emas di sini adalah Acrobat DC milik Adobe. Malangnya, ia agak mahal. Versi standard adalah $ 12.99 sebulan dan memerlukan komitmen tahunan. Ia juga hanya tersedia untuk Windows. Versi pro adalah $ 14.99 sebulan dan juga memerlukan komitmen tahunan. Yang tersedia untuk Windows dan macOS.

Terdapat tempoh percubaan percuma selama tujuh hari untuk versi Pro, jadi jika anda hanya perlu mengedit satu atau dua dokumen, itu mungkin berfungsi untuk anda.

Terdapat juga beberapa utiliti percuma yang terdapat di luar sana. Kegemaran kami adalah PDF-XChange Editor, yang membolehkan anda membuat pengeditan dan anotasi asas.

Cara Membuat PDF

Terdapat beberapa cara untuk membuat PDF daripada hampir semua perkara - Dokumen Word, halaman web, dan sebagainya.

Sebagai permulaan, kedua-dua Windows dan macOS membolehkan anda "mencetak" ke fail PDF. Jadi, apa sahaja yang boleh anda cetak, anda boleh menyimpannya sebagai PDF.

BERKAITAN: Cara Membuat Fail PDF di Windows

BERKAITAN: Cara Membuat Fail PDF pada Mac

Beberapa aplikasi, seperti Chrome, juga mempunyai pencetak PDF bawaan mereka sendiri.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak kawalan bagaimana PDF anda berubah (seperti jika anda menyiapkan sesuatu untuk percetakan profesional), anda harus beralih ke Adobe Acrobat DC.

Cara Menukar PDF ke Sesuatu yang Boleh Diedit

Anda juga boleh menukar PDF ke dalam beberapa format fail lain yang dapat anda edit dengan lebih mudah.

Biasanya, anda ingin menukar PDF anda menjadi sesuatu yang dapat ditangani oleh pemproses kata anda. Kami sudah mendapat artikel hebat untuk menukar PDF ke Microsoft Word atau Google Docs, jadi bacalah jika itu yang perlu anda lakukan. Walaupun anda menggunakan pemproses kata lain, ia harus dapat menangani salah satu format tersebut setelah penukaran.

Satu-satunya masalah dengan menukar dokumen menggunakan Word atau alat bawaan Google ialah kadangkala mereka mengalami kesukaran untuk mengekalkan format dan susun atur yang rumit. Sekiranya anda mempunyai PDF yang sesuai dengan bil tersebut, anda mungkin ingin mencuba Adobe's Acrobat Reader DC. Walaupun aplikasinya percuma, anda perlu membayar yuran $ 1.99 sebulan jika anda mahu dapat menukar PDF ke format lain, seperti Word. Sekiranya perkara yang perlu anda lakukan secara berkala, bayaran itu mungkin berbaloi kerana menggunakan Acrobat adalah kaedah yang paling dipercayai untuk menukar PDF anda ke dokumen Word, kerana formatnya cenderung untuk mengekalkan format dengan baik. Dan tentu saja, versi lengkap Acrobat DC juga dapat menjalankan tugas, tetapi tidak berbaloi dengan kos tambahan jika semua yang perlu anda lakukan adalah menukar dokumen.

Terdapat juga beberapa alat penukaran dalam talian yang boleh anda gunakan jika tidak ada yang sesuai dengan keperluan anda. Oleh kerana penyelesaian ini berasaskan cloud dan membolehkan anda menukar PDF yang anda miliki tanpa perlu memasang perisian ke mesin anda. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa anda harus memuat naik dokumen anda ke pelayan mereka dalam prosesnya, jadi jika dokumen anda mempunyai maklumat sensitif, anda mungkin ingin melewati langkah ini.

Zamzar adalah salah satu laman penukaran fail dalam talian yang lebih popular, dan ia berfungsi dengan baik untuk kami. Perkhidmatan percuma mereka membolehkan anda menukar fail berukuran hingga 100 MB. Selepas anda memuat naik dan memilih format yang hendak anda ubah, dokumen tersebut akan dihantar melalui e-mel kepada anda dengan pautan untuk dimuat turun.

Satu keuntungan tambahan untuk menggunakan Zamzar adalah ia menyokong sebilangan besar format yang dapat anda ubah, termasuk pelbagai format dokumen, gambar, dan bahkan eBook.