Bagaimana Mengemas kini Pemacu Grafik Anda untuk Prestasi Permainan Maksimum

Pemacu grafik adalah perisian yang membolehkan sistem operasi dan program anda menggunakan perkakasan grafik komputer anda. Sekiranya anda bermain permainan PC, anda harus terus memperbaharui pemacu grafik komputer anda untuk mendapatkan prestasi terbaik dari perkakasan anda.

BERKAITAN: Bilakah Anda Perlu Mengemas kini Pemacu Anda?

Kami sebelum ini menasihati anda untuk tidak memperbaharui pemacu anda secara kompulsif, dan kami tetap mengikutinya. Sebilangan besar pemacu perkakasan yang disertakan dengan komputer anda — atau melalui Kemas kini Windows — baik-baik saja. Walau bagaimanapun, kami membuat pengecualian untuk pemacu grafik untuk perkakasan grafik NVIDIA, AMD, atau bahkan Intel anda. Mereka, kami mengesyorkan agar anda terus mengetahui, terutamanya jika anda seorang pemain permainan.

Mengapa Anda Perlu Mengemas kini Pemacu Grafik Anda

Kemas kini pada papan induk komputer, kad suara, dan pemacu rangkaian anda biasanya tidak memberikan peningkatan kelajuan. Mereka sering memperbaiki pepijat yang jarang berlaku, tetapi sejujurnya, mereka juga sering kali menggunakan pepijat baru. Jadi, jika semuanya berjalan lancar, biasanya tidak perlu diganggu.

Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan pemacu yang dikemas kini untuk kad grafik anda, juga dikenali sebagai GPU atau kad video. NVIDIA dan AMD keduanya sering melepaskan pemacu grafik baru yang biasanya memberikan peningkatan prestasi yang besar, terutamanya untuk permainan yang lebih baru. Dengan Intel semakin serius mengenai prestasi grafik bersepadu, mereka juga mula mengeluarkan kemas kini pemacu video yang lebih kerap.

Berikut adalah sebahagian kecil perubahan pada pakej pemacu grafik terbaru NVIDIA (Keluaran 387), yang dikeluarkan pada 20 Disember 2017:

Dan itu hanya merangkumi permainan tertentu yang telah dioptimumkan. Terdapat juga banyak perbaikan bug dan ciri baru yang disertakan.

Peningkatan prestasi seperti ini dalam pemacu grafik yang dikemas kini bukanlah perkara biasa. Walaupun permainan yang lebih baru mendapat perhatian, malah beberapa permainan yang lebih lama melihat peningkatan prestasi yang ketara dengan pemandu yang dikemas kini.

Sudah tentu, jika anda tidak pernah bermain permainan PC di komputer anda dan tidak mementingkan prestasi grafik 3D, anda sama sekali tidak perlu mengemas kini pemacu grafik anda.

Mengenal Kad Grafik Anda

Terdapat beberapa cara untuk mengenal pasti perkakasan grafik komputer anda, termasuk utiliti maklumat sistem bawaan dan pihak ketiga. Namun, cara termudah adalah dengan menekan Mula, ketik "Maklumat Sistem" ke dalam kotak carian, dan kemudian tekan Enter.

Di tetingkap "Maklumat Sistem", di sebelah kiri, buka kategori "Paparan". Di sebelah kanan, cari model penyesuai grafik anda dalam entri "Jenis Penyesuai" atau "Penerangan Adaptor".

Sekiranya anda melihat perkakasan Intel dan NVIDIA pada komputer riba, komputer riba anda mungkin menggunakan teknologi beralih untuk menukar antara grafik Intel yang lebih baik untuk bateri dan grafik NVIDIA dengan prestasi yang lebih baik untuk permainan. Dalam kes ini, anda ingin mengemas kini pemacu NVIDIA anda untuk meningkatkan prestasi permainan anda.

Mendapatkan Kemas kini Terkini

Untuk beberapa jenis perkakasan grafik yang disatukan ke dalam komputer riba (juga dikenali sebagai GPU notebook), anda mungkin tidak dapat mendapatkan pemandu terus dari pengeluar penyesuai grafik. Anda mungkin perlu mendapatkan pemacu yang dikemas kini dari pengeluar komputer riba anda, dan mereka mungkin tidak melepaskan kemas kini secara berkala.

Walau bagaimanapun, anda biasanya boleh mendapatkan pemacu grafik yang dikemas kini dari laman web pengeluar perkakasan grafik anda:

  • Muat turun Pemacu Grafik NVIDIA
  • Muat turun Pemacu Grafik AMD
  • Muat turun Pemacu Grafik Intel

Anda harus memilih model tepat kad grafik komputer anda, yang dipaparkan di tetingkap Pengurus Peranti.

Untuk ketiga-tiga pengeluar utama, anda boleh memasukkan butiran penyesuai anda di laman web dan memuat turun pemacu yang betul secara langsung.

Anda juga mempunyai pilihan untuk membiarkan laman web mengimbas sistem anda untuk menentukan pemacu yang anda perlukan secara automatik. Ketahuilah bahawa kadang-kadang, anda akan diminta untuk memasang utiliti yang melakukan imbasan.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Tetapan Grafik Permainan PC Anda Tanpa Usaha

Sekiranya anda menggunakan penyesuai NVIDIA, anda juga mempunyai pilihan ketiga — utiliti bernama NVIDIA GeForce Experience yang berjalan di latar belakang pada PC anda. Anda mempunyai pilihan utiliti memuat turun dan memasangnya secara automatik atau hanya memberitahu anda apabila mereka sudah siap. GeForce Experience juga dapat membantu anda mengoptimumkan tetapan permainan untuk kebanyakan permainan PC, ciri suka dan beberapa kebencian, tetapi itu sepenuhnya pilihan.

Catatan : Pada masa lalu, AMD menawarkan utiliti yang sangat serupa bernama AMD Gaming Evolved yang memberikan kemas kini pemandu dan pengoptimuman permainan. AMD menghentikan produk itu dan sejak itu diambil oleh orang-orang di belakang Raptr. Utiliti ini masih mempunyai dua ciri tersebut, tetapi juga merangkumi beberapa aspek komuniti alat Raptr utama. Nampaknya masih berfungsi dengan baik. Ketahuilah bahawa walaupun alat ini dijenamakan bersama dengan AMD, alat ini tidak lagi dikembangkan oleh mereka.

Sekiranya anda mempunyai perkakasan grafik yang lebih lama, ingat bahawa ia tidak akan disokong selama-lamanya. Pengilang akhirnya memindahkan perkakasan lama ke pelepasan pemacu yang stabil sehingga mereka berhenti mengoptimumkan dan mengemas kini. Sekiranya perkakasan grafik anda berumur lima tahun, kemungkinan pemacu yang dioptimumkan tidak lagi dilepaskan. Berapa lama perkakasan anda disokong bergantung kepada pengeluarnya.

Kredit Gambar: Carles Reig di Flickr