Segala yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Mei 2019, Kini Terdapat

Kemas kini terbaru Windows 10 adalah Kemas kini Mei 2019, yang merupakan versi 1903 dan diberi nama kode 19H1 semasa pembangunan. Ia menampilkan tema ringan, peningkatan kelajuan, dan banyak cat. Tidak ada ciri baru yang gila seperti Orang Saya atau Garis Masa. Dan sekarang sudah habis.

Microsoft sebelum ini memanggil Pembaruan Windows 10 pada April 2019 ini, tetapi ia ditangguhkan. Kemas kini stabil mula dilancarkan pada 21 Mei 2019 dan tersedia untuk semua orang pada 6 Jun 2019.

Cara Mendapatkan Kemas kini Mei 2019

Microsoft menggunakan strategi peluncuran batch untuk kemas kini baru ini, sehingga tidak akan segera tersedia untuk semua orang, tetapi akan segera tersedia. Inilah caranya untuk mendapatkannya.

Buka Windows Update, dan anda akan melihat pilihan untuk "Kemas kini ciri ke Windows 10, versi 1903", atau anda harus mengklik Check for Updates. Sekiranya anda masih tidak melihat pilihannya, klik Periksa Kemas Kini, kemudian reboot PC anda, dan kemudian cuba prosesnya lagi.

Kemas kini : Menurut Mike Ybarra Microsoft, setiap orang kini harus mempunyai pilihan untuk mengemas kini ke Windows 10 versi 1903 melalui Windows Update.

Walaupun Windows Update belum menawarkan kemas kini kepada anda, anda boleh memuat turun alat Pembantu Kemas kini Microsoft untuk memasangnya secara manual. Ini akan memberi anda kemas kini walaupun Microsoft tidak yakin ia sudah siap untuk PC anda.

Perubahan Besar pada Kemas kini Windows

Microsoft mengumumkan bahawa ia membuat perubahan besar pada cara kemas kini Windows 10. Anda akan mempunyai lebih banyak kawalan terhadap cara Windows 10 memasang kemas kini — atau tidak.

Secara khusus, Windows 10 tidak lagi memasang kemas kini besar secara automatik seperti Kemas kini Mei 2019 dan Kemas kini Oktober 2018 setiap enam bulan tanpa kebenaran anda. Sekarang, anda akan melihat pemberitahuan dan itu adalah pilihan anda semasa anda mahu memasang kemas kini.

Tidak mahu memasang kemas kini? Baiklah. Anda boleh terus menggunakan versi Windows 10 semasa anda selama ia disokong dengan kemas kini keselamatan — iaitu 18 bulan setelah dilancarkan. Tetapi, sekali setiap 18 bulan, anda akan dipaksa untuk mengemas kini untuk terus mendapat perbaikan keselamatan. Ini jauh lebih baik daripada sekali setiap enam bulan, dan ini memberi anda lebih banyak kawalan.

Di atas semua itu, Microsoft sekarang akan membiarkan pengguna Home menjeda kemas kini — sama seperti pengguna Profesional — sehingga 35 hari. Anda mesti berhenti sebentar dalam tempoh tujuh hari, tetapi anda boleh berhenti sebentar hingga lima kali. Dan, setelah anda memeriksa kemas kini dalam Pembaruan Windows, Windows tidak akan memasangnya secara automatik — anda akan mempunyai pilihan untuk menjeda kemas kini, jika anda mahu.

BERKAITAN: Microsoft Meninggalkan Kemasukan Paksa Windows 10's

Peningkatan Kelajuan (Terima kasih kepada Pembetulan Spectre yang Lebih Baik)

Berita mengenai Spectre menggegarkan industri ini pada awal tahun 2018. Spectre adalah kelemahan reka bentuk dalam CPU, dan ia membolehkan program untuk melarikan diri dari sekatan mereka dan membaca ruang memori program lain. Microsoft menambal Windows untuk membantu menyekat serangan Spectre, tetapi tambalan yang dihasilkan mengurangkan prestasi PC anda dalam beberapa senario — terutama pada PC dari tahun 2015 dan sebelumnya, yang tidak mempunyai ciri CPU yang diperlukan untuk mempercepat perbaikan.

Kini, perubahan pada Kemas kini April 2019 akan praktikal menghilangkan hukuman prestasi dan mempercepat pencadangan PC anda. Secara khusus, Microsoft mengaktifkan "retpoline" dan "optimization import." Yang perlu anda ketahui ialah PC anda harus lebih pantas, dan anda juga tidak perlu memikirkannya. Tetapi inilah dokumen terperinci dari Microsoft yang menerangkan bagaimana pengoptimuman ini berfungsi sekiranya anda berminat dengan perinciannya.

BERKAITAN: Kemas kini Seterusnya Windows 10 Akan Membuat PC Anda Lebih Cepat, Terima kasih kepada Better Specter Better

7 GB Storan PC Anda Dicadangkan untuk Kemas Kini

Kemas kini Windows gagal dipasang dengan betul jika PC anda tidak mempunyai ruang cakera kosong yang mencukupi. Ini boleh menjadi masalah pada peranti yang murah dengan hanya sedikit storan bawaan.

Microsoft menyelesaikan masalah dengan memerintahkan sekitar 7 GB simpanan PC anda dan menjadikannya sebagai "simpanan simpanan". Ruang ini digunakan untuk Kemas kini Windows, tetapi program juga dapat menyimpan fail sementara di sini. Apabila Windows memerlukan ruang untuk kemas kini, ia akan menghapus fail sementara dan melakukan kemas kini. Oleh itu, ruang tidak terbuang sepenuhnya, kerana fail yang biasanya menggunakan ruang pada komputer anda hanya akan berada di ruang simpanan yang dikhaskan.

Jumlah ruang penyimpanan yang digunakan bergantung pada ciri dan bahasa pilihan yang telah anda pasang, tetapi ia bermula pada harga sekitar 7 GB.

BERKAITAN: Windows 10 Tidak lama lagi akan "Menyimpan" 7 GB Storan Anda untuk Kemas Kini

Tema Desktop Ringan

Windows 10 kini mempunyai tema cahaya baru yang berkilat. Menu Mula, bar tugas, pemberitahuan, bar sisi pusat tindakan, dialog cetak, dan elemen antara muka lain kini boleh menjadi terang dan bukannya gelap. Kemas kini terbaru Windows 10 bahkan menampilkan kertas dinding desktop lalai baru yang sesuai dengan tema baru.

Secara teknikal, Windows 10 kini mempunyai dua pilihan berasingan: mod Windows dan mod aplikasi. Tema lalai lama, yang menggabungkan bar tugas gelap (mod Windows gelap) dengan aplikasi cahaya (mod aplikasi ringan) masih menjadi pilihan. Anda boleh memilih gabungan kedua-dua tetapan tersebut.

Ikon File Explorer telah diubah untuk memiliki beberapa warna yang lebih terang, dan kini kelihatan lebih baik dengan tema cahaya baru.

BERKAITAN: Pelepasan Seterusnya Windows 10 Termasuk Tema Ringan

Kotak Pasir Windows untuk Pengguna Profesional

Windows 10 kini mempunyai "Kotak Pasir Windows" bawaan. Itu semua yang kami mahukan: persekitaran desktop terpadu dan terpencil di mana anda boleh menjalankan perisian dalam bekas tanpa mempengaruhi sistem operasi hos anda. Apabila anda menutup Kotak Pasir, semua perisian dan fail di kotak pasir akan dihapus. Ia menggunakan virtualisasi berasaskan perkakasan untuk memastikan perisian tersebut terbatas pada wadah, seperti Hyper-V Microsoft. Perkakasan yang tersedia di kotak pasir — misalnya, GPU, rangkaian, atau folder bersama — dan tetapan lain dapat disesuaikan melalui file konfigurasi.

Kotak Pasir hanya tersedia pada edisi Profesional, Perusahaan, dan Pendidikan Windows, jadi pengguna Rumah perlu membayar untuk menaik taraf dari Rumah ke Pro untuk memasang dan menggunakan kotak pasir.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Kotak Pasir Baru Windows 10 (untuk Menguji Aplikasi dengan Selamat)

Menu Mula Lalai yang Kurang Berpantang

Microsoft membersihkan menu Mula lalai. Menu Mula lalai kini hanya satu lajur dan jauh lebih mudah. Ya, itu tidak sempurna, dan masih memiliki Candy Crush Saga — tetapi sekurang-kurangnya permainan itu disimpan dalam folder "Main".

Anda tidak akan melihat perubahan ini pada PC yang ada. Tetapi, apabila anda mula menggunakan PC baru atau mula menggunakan akaun pengguna baru pada PC anda sekarang, anda akan melihat menu Start yang lebih bersih.

BERKAITAN: Kemas kini Seterusnya Windows 10 Menjadikan Menu Mula Kurang Mengerikan

Anda juga dapat melepaskan pin jubin lalai dengan lebih cepat jika anda lebih suka mempunyai menu Mula yang lebih bersih. Windows sekarang membolehkan anda melepas kumpulan jubin dengan mengklik kanannya dan memilih pilihan "Lepas Pin Dari Mula". Anda tidak perlu membuang jubin satu persatu lagi.

BERKAITAN: Kemas kini Seterusnya Windows 10 Membolehkan Anda Melepas Jubin Crapware dalam 6 Klik

Windows 10 Membolehkan Anda Menyahpasang Lebih Banyak Aplikasi Buatan Dalam

Sekiranya anda ingin menyahpasang lebih banyak aplikasi terbina dalam sepenuhnya, kini anda boleh. Windows 10 selalu membolehkan anda menyahpasang beberapa aplikasi bawaan seperti Solitaire, My Office, dan Skype, tetapi kini ia juga membolehkan anda menyahpasang aplikasi terbina dalam seperti 3D Viewer, Groove Music, Mail, Paint 3D, dan banyak lagi.

Ini tidak merangkumi semua aplikasi. Masih belum ada cara untuk membuang penyemak imbas Edge atau aplikasi Store, misalnya. Tetapi anda boleh membuang kebanyakan aplikasi.

BERKAITAN: Pelepasan Seterusnya Windows 10 Akan Membolehkan Anda Menyahpasang Lebih Banyak Aplikasi Buatan Dalam

Cortana dan Bar Carian Berpisah

Windows 10 mempunyai bar carian yang terintegrasi dengan Cortana, tetapi mereka berpisah. Dalam Kemas kini April 2019, bar carian berfungsi sebagai kotak carian biasa, dan terdapat ikon Cortana yang terpisah di bar tugas Windows. Anda boleh meninggalkan kotak carian di bar tugas dan menyembunyikan ikon Cortana atau menyembunyikan kotak carian dan meninggalkan Cortana. Sudah tentu, anda juga dapat menyembunyikan keduanya.

Antaramuka Carian mempunyai reka bentuk permulaan yang baru, dan menampilkan pilihan seperti "Semua", "Aplikasi", "Dokumen", "E-mel", dan "Web" setelah Anda mengkliknya. Ini berbeza dengan versi Windows 10 sebelumnya, yang menunjukkan Cortana setiap kali anda mengklik kotak dan menunggu anda menaip carian untuk membentangkan pilihan ini.

Malangnya, bar carian Windows standard masih menyatukan hasil carian dalam talian dengan Bing, jadi ia tidak hanya mencari PC anda. Terdapat lebih banyak pilihan juga — anda bahkan dapat mematikan Pencarian Selamat untuk hasil di bar carian, dan Windows akan menunjukkan kepada anda pratonton kandungan dewasa, untuk beberapa sebab.

Tetapi ini menunjukkan jalan yang menarik dan penurunan relevansi Cortana — sekarang, anda boleh meninggalkan bar carian di bar tugas dan mematikan ikon Cortana, meletakkan Alexa di tempatnya.

BERKAITAN: Cortana Meninggalkan Bar Carian Windows 10, Tetapi Bing Tetap

Menu Mula Mencari Semua Fail PC Anda

Kotak carian menu Mula semakin berguna! Ciri carian fail di menu Mula kini dapat mencari fail di mana saja di PC anda menggunakan indeks carian Windows. Pada versi Windows 10 sebelumnya, ia hanya mencari perpustakaan seperti Dokumen, Muat Turun, Muzik, Gambar, dan Video, dan Desktop anda. Pencarian akan tetap cepat berkat indeks.

Ini adalah penyelesaian yang elegan dan masuk akal. Pengindeks carian Windows telah lama wujud dan selalu diabaikan oleh menu Mula Windows 10 untuk beberapa sebab, tetapi Microsoft akhirnya melihat cahaya. Anda dapat mengkonfigurasi lokasi mana yang diindeks dan dicari dari dalam aplikasi Tetapan.

Untuk mengaktifkannya, pergi ke Tetapan> Cari> Mencari Windows dan pilih "Enhanced (Disarankan)" untuk membuat pengindeks mencari seluruh PC anda. Mod pengindeksan "Klasik", yang hanya mencari di perpustakaan dan desktop anda, masih tersedia sebagai pilihan. Anda juga dapat menyesuaikan lokasi carian untuk memilih folder tepat yang diindeks oleh Windows.

Antaramuka ini kini menampilkan "aplikasi teratas" serta fail terbaru yang anda buka. Apabila anda membuka kotak Carian, anda akan melihat senarai "Aplikasi teratas" yang paling sering anda gunakan di bahagian atas panel agar mudah dilancarkan.

BERKAITAN: Versi Berikutnya Windows 10 Akhirnya Akan Memperbaiki Mula Carian Fail Menu

Log Masuk Tanpa Kata Laluan

Microsoft mengejar "dunia tanpa kata laluan." Anda kini boleh membuat akaun Microsoft tanpa kata laluan dalam talian. Akaun tersebut dihubungkan ke nombor telefon anda, dan Microsoft akan menghantar kod keselamatan kepada anda setiap kali anda cuba log masuk.

Pada versi terbaru Windows 10, kini anda boleh masuk ke Windows 10 dengan akaun tanpa kata laluan ini dan menyiapkan PIN atau ciri masuk Windows Hello lain untuk mengamankan komputer anda. Akaun ini tidak mempunyai kata laluan yang perlu anda taip.

Sudah tentu, ini tidak wajib. Ini hanya jenis akaun pilihan baru yang tidak perlu anda buat.

BERKAITAN: Microsoft Ingin Membunuh Kata Laluan, Bermula Dengan Windows 10

Ikon Dulang Sistem untuk Kemas kini Windows

Windows Update kini mempunyai ikon pemberitahuan (baki sistem) untuk kemas kini. Anda boleh menuju ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Kemas kini Windows> Pilihan Lanjutan dan aktifkan pilihan "Tunjukkan pemberitahuan apabila PC anda memerlukan restart untuk selesai mengemas kini" untuk mengaktifkannya.

Setelah melakukannya, anda akan melihat ikon Windows Update dengan titik oren di kawasan pemberitahuan bar tugas anda apabila anda perlu menghidupkan semula PC anda untuk kemas kini. Ini adalah cara yang lebih baik untuk diberi amaran mengenai but semula yang diperlukan daripada mesej skrin penuh; itu yang pasti.

BERKAITAN: Dulang Sistem Windows 10 Mendapat Ikon Mulakan Semula untuk Kemas Kini

Aplikasi Desktop dalam Realiti Maya

Platform "Windows Mixed Reality" Microsoft menyediakan persekitaran realiti maya untuk set kepala Mixed Reality. Ini sebelumnya membolehkan anda menjalankan aplikasi Universal Windows Platform (UWP) dari Store di persekitaran maya. Sekarang, peningkatan bermaksud anda boleh melancarkan aplikasi desktop Windows klasik mana pun - juga dikenali sebagai aplikasi Win32 - dan menggunakannya pada headset realiti maya.

Ini tidak praktikal hari ini, tetapi boleh menjadi ciri hebat apabila alat dengar realiti maya beresolusi tinggi tiba.

Skema Penamaan Kemas Kini Baru (Buat masa ini)

Microsoft terus mengubah skema penamaan kemas kini Windows 10. Kemas kini Windows 10 pada Oktober 2018 dinamakan Redstone 5 semasa pengembangan, dan empat sebelumnya juga merupakan rilis "Redstone" dengan nombor yang berbeza. Sekarang, untuk menjadikan segalanya lebih mudah, kemas kini April 2019 diberi nama 19H1, kerana ia dijadualkan untuk dilancarkan pada separuh pertama 2019.

Kedengarannya sederhana, kecuali Microsoft telah meninggalkan skema penamaan baru dan akan mengubah penamaan pada waktu yang akan datang. Rilis selepas 19H1 dilaporkan akan diberi nama kode "Vanadium" dan "Vibranium," ketika pasukan Windows 10 menyelaraskan penamaannya dengan tim Azure.

BERKAITAN: Bersedia untuk Windows 10 "Vanadium" dan "Vibranium"

Zum (dan Lagi) di Konsol

Konsol Windows 10 kini membolehkan anda memperbesar dan memperkecil. Cukup tahan kekunci Ctrl dan tatal dengan tetikus atau pad jejak anda. Dengan fon Consolas lalai, teks di konsol akan berskala dengan baik dan tidak kelihatan pixelated, tidak kira berapa banyak anda memperbesar. Nisbah aspek bingkai tetap sama sehingga teks tidak akan melimpah ke baris yang berlainan.

Terdapat juga beberapa ciri konsol eksperimen baru yang boleh anda sesuaikan. Klik kanan pada bar tajuk tetingkap konsol, pilih "Properties", dan klik tab "Terminal" untuk mencarinya. Sebagai contoh, anda boleh mengkonfigurasi warna dan bentuk kursor entri teks.

BERKAITAN: Kemas kini Seterusnya Windows 10 Membawa Ciri "Zum" ke Konsol

Penyelesaian Masalah Lebih Automatik

Windows mempunyai penyelesai masalah untuk sementara waktu, tetapi anda harus mengetahui jenis masalah yang dihadapi PC anda dan kemudian menavigasi ke penyelesai masalah yang betul. Sekarang, anda boleh menavigasi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Selesaikan Masalah. Anda akan melihat senarai pemecah masalah yang disyorkan yang difikirkan oleh Windows dapat menyelesaikan masalah anda.

Sebenarnya, Windows secara automatik cuba menyelesaikan beberapa masalah di latar sekarang. Inilah yang dikatakan oleh Microsoft mengenai perkara itu:

Microsoft secara automatik dapat menyelesaikan masalah kritikal tertentu pada peranti Windows anda agar tetap berjalan lancar. Sebagai contoh, kami secara automatik dapat mengembalikan tetapan lalai untuk perkhidmatan kritikal, menyesuaikan tetapan ciri agar sesuai dengan konfigurasi perkakasan anda, atau membuat perubahan khusus lain yang diperlukan agar Windows dapat beroperasi dengan normal. Penyelesaian masalah kritikal berlaku secara automatik dan tidak dapat dimatikan.

Windows juga dapat melakukan penyelesaian masalah yang disarankan di latar belakang. Untuk mengawal sama ada ini berlaku, pergi ke Tetapan> Privasi> Diagnostik & Maklum Balas. Di bawah Penyelesaian Masalah yang Disarankan, pilih "Tanya saya sebelum memperbaiki masalah", "Beritahu saya apabila masalah dapat diselesaikan", atau "Perbaiki masalah untuk saya tanpa bertanya. Secara lalai, Windows 10 ditetapkan untuk bertanya.

Pemberitahuan Disembunyikan dalam Aplikasi Skrin Penuh

Kemas kini Windows 10 seterusnya juga dapat menyembunyikan pemberitahuan semasa anda menonton video atau menggunakan aplikasi skrin penuh lain berkat peningkatan dalam Focus Assist. Focus Assist sudah dapat menyembunyikan pemberitahuan semasa anda bermain permainan layar penuh, tetapi sekarang dapat berfungsi ketika Anda menggunakan aplikasi apa pun, baik itu pemain video, spreadsheet layar penuh, atau penyemak imbas web setelah anda menekan F11.

BERKAITAN: Kemas kini Seterusnya Windows 10 Akan Menyembunyikan Pemberitahuan Semasa Anda Menonton Video

Akses Mudah ke Fail Linux

Subsistem Windows Microsoft untuk Linux nampaknya ada beberapa perubahan, tetapi yang paling menarik adalah kemampuan untuk mengakses fail Linux dari dalam File Explorer atau aplikasi lain. Anda hanya boleh menaip "explorer.exe." ke dalam shell Bash dan File Explorer akan dibuka dengan direktori Linux semasa.

Tidak seperti cara lama untuk mengakses fail Linux anda, ini menawarkan akses baca-tulis sepenuhnya tanpa perlu bimbang untuk memecahkan apa-apa. Cuma pergi ke alamat berikut dalam Explorer: \\wsl$\\. Dengan kata lain, untuk Ubuntu, pergi ke  \\wsl$\Ubuntu\.

Penambahbaikan Notepad, Sekali Lagi

Ya, Microsoft masih mengusahakan Notepad — walaupun setelah semua peningkatan dilakukan pada Kemas kini Oktober 2018. Sekiranya Notepad ditutup semasa Windows melakukan reboot untuk kemas kini, Windows akan membuka semula Notepad dan memulihkan kandungan yang belum disimpan setelah reboot.

Microsoft juga telah membuat perubahan pada cara Notepad menangani pengekodan. Bar status kini memaparkan pengekodan dokumen yang terbuka. Notepad kini dapat menyimpan fail dalam format UTF-8 tanpa Tanda Pesanan Byte, yang kini menjadi lalai. Ini menjadikan Notepad lebih serasi dengan web, di mana UTF-8 adalah lalai, dan juga kompatibel dengan ASCII tradisional.

Notepad kini akan mempunyai tanda bintang di bar tajuk apabila fail semasa telah diubah dan tidak disimpan. Contohnya, jika anda mengerjakan fail bernama Contoh.txt dan membuat beberapa perubahan, bar tajuk akan bertuliskan "* Contoh.txt" sehingga anda menyimpan fail tersebut.

Jalan pintas baru juga tersedia. Tekan Ctrl + Shift + N untuk membuka tetingkap Notepad baru, Ctrl + Shift + S untuk membuka dialog Save As, atau Ctrl + W untuk menutup tetingkap Notepad semasa. Notepad juga kini dapat menyimpan fail dengan jalur lebih panjang dari 260 aksara jika anda menetapkan MAX_PATH yang lebih besar pada sistem anda.

Terdapat juga pilihan Bantuan baru> Kirim Maklum Balas yang akan membuka Hab Maklum Balas ke kategori Notepad sehingga anda dapat memberikan maklum balas kepada Microsoft.

Skrin Kematian Biru dalam Beberapa Permainan

Kemas kini ini mengandungi perubahan yang menyebabkan beberapa permainan merosakkan Windows dengan skrin biru mati (BSOD) kerana perisian anti-cheat mereka. Sebilangan besar - tetapi tidak semua - permainan telah menyelesaikan masalah ini. Ini dikenal sebagai "skrin hijau kematian" atau bug GSOD kerana skrin ralat ini berwarna hijau dan tidak berwarna biru dalam binaan Insider Windows 10.

Sekiranya anda melancarkan permainan yang belum menyelesaikan masalah pada rilis akhir, ia akan membekukan sistem anda dengan layar biru. Program anti-cheat mungkin melakukan perkara yang mengerikan pada kernel Windows dan perubahan ini mungkin menjadikan Windows 10 lebih stabil dan selamat, tetapi memalukan bahawa beberapa pemain akan tersandung ke layar biru kematian.

Kami berharap semua pembangun perisian anti-cheat membersihkan tindakan mereka dan menyelesaikan masalah ini dengan cepat. Dari apa yang dikatakan oleh Microsoft, masalah ini jarang berlaku.

BERKAITAN: Kemas kini Windows 10 "Stabil" April 2019 Akan Menyebabkan BSOD di Beberapa Permainan

Lebih Banyak Penambahbaikan dan Perubahan

Pembebasan rasmi Emoji 12 akan datang pada bulan Mac 2019, dan Microsoft telah menambahkan emoji baru pada Windows 10 sebagai persediaan. Seperti biasa, anda boleh menekan Windows +. (noktah) untuk membuka panel emoji di mana sahaja di Windows 10. Mereka juga tersedia di papan kekunci sentuh.

Windows 10 kini menyokong kaomoji dalam pemilih emoji juga. Kaomoji adalah istilah Jepun yang diterjemahkan menjadi "watak wajah. Contohnya, (╯ ° □ °) ╯︵ ┻━┻ adalah kaomoji yang popular.

Dan, apabila anda membuka panel emoji, anda kini boleh mengklik atau menyentuh dan menyeretnya untuk memindahkannya.

Bar Permainan Windows 10 juga semakin hebat. Ini berubah dari bar menjadi hamparan penuh lengkap dengan integrasi Spotify, widget prestasi dengan grafik penggunaan sumber sistem, galeri terbina dalam untuk tangkapan skrin dan video, widget sosial Xbox dengan senarai rakan dan sembang suara, dan antara muka pengguna yang dapat disesuaikan . Blog Xbox Microsoft mempunyai lebih banyak maklumat mengenainya.

Halaman Tetapan Penyimpanan telah direka semula sedikit. Pergi ke Tetapan> Sistem> Penyimpanan untuk melihat perincian tentang bagaimana ruang anda digunakan. Anda boleh mengklik setiap kategori untuk mencari tindakan yang akan membantu mengosongkan ruang.

Tetapan> Waktu & Bahasa> Skrin Tarikh & Waktu memperoleh butang "Segerakkan Sekarang" untuk segera menyegerakkan jam anda dengan pelayan masa internet. Ini juga menunjukkan kepada anda kapan waktu terakhir diselaraskan dan alamat pelayan masa internet sistem anda. Ini membantu jika masa anda salah kerana beberapa sebab — seperti, misalnya, jika Windows tidak mengubah jam anda dengan betul untuk DST.

Aplikasi Tetapan kini dapat mengkonfigurasi tetapan IP lanjutan untuk sambungan Ethernet. Sebagai contoh, anda boleh mengkonfigurasi alamat IP statik atau menetapkan pelayan DNS kegemaran anda. Sebelum ini, ini diperlukan menggunakan Panel Kawalan. Pergi ke Tetapan> Rangkaian & Internet> Ethernet, klik nama sambungan Ethernet anda, dan klik "Edit" di bawah tetapan IP untuk mencari pilihan ini.

Kemas kini Windows mempunyai "Jam Aktif" sejak Kemas kini Ulang Tahun. Anda boleh memberitahu Windows semasa anda menggunakan PC anda, dan ia tidak akan menghidupkan semula PC anda secara automatik pada waktu tersebut.

Dalam Kemas kini April 2019, anda dapat mengaktifkan tetapan "Selaraskan waktu aktif secara automatik untuk peranti ini berdasarkan aktiviti" baru dan Windows secara automatik akan menetapkan waktu aktif anda, jadi anda tidak perlu memikirkannya. Pilihan ini tersedia di Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Kemas kini Windows> Ubah Waktu Aktif.

Kini terdapat ikon baru berbentuk dunia yang muncul ketika PC anda tidak mempunyai sambungan Internet. Ini menggantikan ikon individu sebelumnya untuk sambungan Ethernet, Wi-Fi, dan data selular.

Windows kini mempunyai ikon status mikrofon juga. Ikon ini muncul dalam pemberitahuan Anda ketika aplikasi menggunakan mikrofon Anda. Anda boleh menudingnya untuk melihat aplikasi mana yang menggunakan mikrofon anda. Klik untuk membuka tetapan> Privasi> Mikrofon.

Aplikasi Keselamatan Windows — aplikasi antivirus dan keselamatan bawaan Windows 10 — kini mempunyai panel “Sejarah Perlindungan” yang direka bentuk semula. Ini menunjukkan kepada anda lebih banyak maklumat mengenai ancaman yang dikesan dan tindakan yang tersedia. Sebagai contoh, selain ancaman yang dikesan oleh antivirus Windows Defender, ini juga menunjukkan blok yang dimulakan oleh Access Folder Terkawal.

Windows Security kini juga mempunyai pilihan "Tamper Protection" baru. Apabila diaktifkan, tetapan ini melindungi tetapan keselamatan yang penting. Sebagai contoh, ia menghadkan perubahan pada banyak pilihan yang dikendalikan oleh aplikasi Windows Security melainkan anda membuka aplikasi dan membuat perubahan. Ini menghalang program daripada mengubahnya di latar belakang. Untuk mengaktifkan tetapan ini, pergi ke Keamanan Windows> Perlindungan Virus & Ancaman> Tetapan Perlindungan Virus & Ancaman.

Anda boleh menetapkan tab lalai di Task Manager. Tab ini akan dibuka setiap kali anda melancarkan Task Manager. Untuk melakukannya, gunakan Pilihan> Tetapkan Tab Lalai di Task Manager.

Pengurus Tugas kini menampilkan kesedaran DPI yang tinggi mengenai proses di sistem anda, jadi anda dapat melihat lebih banyak maklumat mengenai aplikasi mana yang akan berfungsi dengan baik dengan paparan DPI yang tinggi. Untuk mencari pilihan ini, buka Pengurus Tugas, klik tab Perincian, klik kanan tajuk di bahagian atas senarai, klik "Pilih Lajur," periksa "Kesedaran DPI" dalam senarai, dan klik "OK."

Microsoft juga mengaktifkan pilihan "Fix Scaling for Apps" secara lalai. Ini akan membantu memperbaiki aplikasi kabur pada paparan DPI yang tinggi. Ini ditambahkan ke Windows 10 pada Kemas kini April 2018, tetapi Microsoft membiarkannya dilumpuhkan secara lalai untuk menjadi konservatif.

Skrin log masuk kini mempunyai latar belakang "akrilik" untuk disatukan dengan "Fluent Design System" Microsoft yang baru. Sebelumnya, ia mempunyai lebih banyak kekaburan — ia adalah kesan visual yang berbeza.

Berbicara mengenai Fluent Design, Microsoft juga menambah bayangan pada menu konteks Microsoft Edge dan bahagian lain dari sistem operasi.

Reka bentuk menu Mula juga sedikit berubah. Ini memiliki lebih banyak sentuhan dan ikon "Fluent Design" di menu. Sebagai contoh, pilihan Sleep, Shut Down, dan Restart di menu kini mempunyai ikon.

Pilihan Windows Hello di Tetapan> Akaun> Pilihan Masuk telah direka bentuk semula. Semua pilihan masuk yang tersedia kini ada dalam satu senarai, dan setiap pilihan mempunyai penjelasan di bawahnya.

Anda juga kini boleh menyediakan Windows Hello untuk berfungsi dengan kunci keselamatan fizikal (seperti YubiKey) terus dari aplikasi Tetapan.

Jubin kecerahan di bawah tindakan pantas di Pusat Tindakan kini menjadi gelangsar, yang menjadikannya lebih mudah untuk menukar tahap kecerahan paparan anda dengan lebih cepat. Anda sekarang dapat mengklik kanan jubin tindakan cepat dan memilih "Edit Tindakan Cepat" untuk mengedit ubin anda dengan cepat dari bar sisi tanpa membuka aplikasi Tetapan juga.

Papan kekunci sentuh kini membolehkan anda memasukkan lebih banyak simbol. Untuk mencarinya, ketik butang "& 123" yang lama untuk melihat simbol dan nombor, dan kemudian ketuk butang "Ω" yang baru melihat simbol tambahan. Simbol-simbol ini disatukan ke dalam pemilih emoji juga.

Papan kekunci sentuh yang sama kini menolong anda menaip dengan lebih tepat dengan menyesuaikan sasaran di setiap kekunci secara dinamik. Jadi, jika anda sering salah mengetik huruf dengan mengetuk sedikit ke kiri atau kanan, ia akan belajar. Ini berlaku secara tidak kelihatan, di bawah tudung.

Windows kini membolehkan anda memilih warna dan ukuran kursor. Anda boleh menjadikan kursor lebih besar dan menukar warnanya, sehingga lebih mudah dilihat. Pergi ke Tetapan> Kemudahan Akses> Kursor & Penunjuk untuk melihat pilihan yang ada.

Mesej ralat penyediaan dan peningkatan Windows 10 akhirnya akan menjadi lebih berguna, menawarkan maklumat khusus mengenai masalah dan penyelesaian dan bukannya mesej ralat samar seperti "Sesuatu yang berlaku" dan "Untuk maklumat lebih lanjut, pergi ke KB0000000." Sekiranya aplikasi atau tetapan pada sistem anda menimbulkan masalah, anda akan melihat mesej ralat deskriptif dengan tindakan yang disarankan.

BERKAITAN: Sesuatu Terjadi: Mesej Ralat Persediaan Windows Akhirnya Akan Berguna (Mungkin)

Lebih Banyak Perubahan!

Selalu ada banyak perubahan baru dalam binaan Windows 10 ini. Walaupun ini bukan senarai lengkap! Tetapi berikut adalah beberapa lagi:

 • Pencerminan Skrin untuk Telefon Android : Ciri pencerminan yang dijanjikan Microsoft pada bulan Oktober 2018 kini memasuki aplikasi Telefon Anda. Anda boleh mencerminkan layar ponsel Android ke PC tanpa wayar dan melihatnya di desktop anda — maaf, tidak ada iPhone kerana sekatan Apple. Pada masa ini ia memerlukan model khusus telefon Samsung Galaxy dan "PC Windows 10 dengan radio Bluetooth yang menyokong peranan periferal tenaga rendah," yang bermaksud kebanyakan orang masih tidak dapat menggunakannya.
 • Kemas kini Aplikasi : Berbagai aplikasi yang disertakan dengan Windows telah diperbarui, seperti biasa. Sebagai contoh, aplikasi Snip & Sketch mempunyai lebih banyak pilihan untuk bekerja dengan tangkapan skrin, termasuk kemampuan untuk menambahkan sempadan pada mereka dan mencetaknya. Kini boleh mengambil tangkapan skrin yang tertunda pada pemasa dan tangkapan skrin juga untuk tetingkap individu. Sticky Notes 3.0 tersedia, dan akhirnya menyegerakkan nota anda di antara komputer. Aplikasi Mail & Calendar kini mempunyai butang navigasi untuk membuka Microsoft To-Do. Aplikasi Office telah direka bentuk semula berdasarkan pengalaman Office.com yang baru. Ini membantu anda melancarkan aplikasi Office di komputer anda, memasang yang tidak, dan mencari dokumen Office yang baru digunakan.
 • Cortana + Microsoft To Do : Cortana kini menambah peringatan dan tugas anda ke senarai dalam Microsoft To-Do. Oleh itu, apabila anda menyuruh Cortana menambahkan susu ke senarai runcit anda, anda akan melihat Susu muncul di senarai "Grocery" dalam aplikasi Microsoft To-Do.
 • Kecerahan Paparan yang Konsisten : Kecerahan paparan anda tidak akan berubah secara automatik semasa anda memasangkannya ke pengecas. Sebelumnya, anda mungkin telah menurunkan kecerahan paparan anda, dan mungkin akan menjadi lebih terang ketika anda memasangnya. Sekarang, ia akan secara automatik mengingati kecerahan pilihan anda - walaupun anda memasangnya.
 • Muat turun Penyusun Folder : Folder Muat turun Windows 10 akan disusun mengikut "terkini" secara lalai, yang meletakkan folder yang paling baru anda muat turun. Ini selalu menjadi pilihan, tetapi itu bukan pilihan lalai. Sekiranya anda memilih kaedah penyortiran lalai, tetapan yang ada tidak akan diubah.
 • Amaran Pembersihan Cakera : Alat Pembersih Cakera kini memaparkan peringatan apabila anda mengklik pilihan "Muat turun", memberi amaran bahawa ini adalah folder muat turun peribadi anda dan semua fail di dalamnya akan dikeluarkan.
 • Pembaruan Semula Windows: Kemas kini Windows kini dapat menghidupkan semula PC anda sebaik sahaja memasang kemas kini daripada menunggu masa yang lebih mudah. Ini adalah tetapan pilihan yang boleh anda aktifkan jika anda mahu, dan Pembaruan Windows akan lebih dipertimbangkan secara lalai.
 • Peningkatan Kebolehpercayaan Menu Mula: Menu Mula menjadi lebih dipercayai. Start sebelum ini merupakan sebahagian daripada proses ShellExperienceHost.exe tetapi kini merupakan prosesnya sendiri: StartMenuExperienceHost.exe. Sekiranya masalah berlaku dengan proses ShellExperienceHost.exe utama, menu Mula masih harus responsif. Ini juga akan memudahkan Microsoft untuk menyelesaikan masalah dengan menu Mula.
 • Native RAW Support : Microsoft menambahkan sokongan asli untuk format gambar RAW yang sering digunakan oleh jurugambar profesional ke Windows 10. Buka Microsoft Store dan pasang pakej "Raw Image Extension" untuk menggunakannya. Ini akan membolehkan lakaran kecil gambar, pratonton, dan metadata fail RAW di File Explorer. Anda juga dapat melihat gambar RAW di aplikasi seperti Foto setelah memasang pakej.
 • Pengurusan Font dalam Tetapan : Pengurusan fon diperbaiki. Anda kini boleh menyeret dan melepaskan fail fon ke halaman Tetapan> Fon untuk memasangnya. Anda boleh mengklik fon di halaman ini untuk melihat wajah dan perincian fonnya atau menyahpasang fon dari sini. (Ini memasang font untuk satu pengguna. Untuk memasangnya di seluruh sistem, klik kanan file font secara normal dan pilih "Pasang untuk Semua Pengguna.")
 • Reka Bentuk Sejarah Papan Keratan : Penampil Sejarah Papan Klip yang ditambahkan pada Kemas kini Oktober 2018 mempunyai reka bentuk baru yang lebih ringkas. Tekan Windows + V untuk membukanya.
 • Penyetelan Semula PIN yang Diselaraskan : Semasa masuk ke Windows 10 dengan PIN, anda boleh mengklik pautan "Saya Lupa PIN Saya", dan anda akan melihat antara muka baru yang diperkemas untuk menetapkan semula PIN anda dari skrin selamat datang.
 • Warna dalam Lompatan Bar Tugas : Jika anda memberitahu Windows untuk menunjukkan warna aksen anda pada bar tugas dari Tetapan> Peribadikan> Warna, senarai lompatan yang muncul setelah anda mengklik kanan ikon pada bar tugas anda juga akan bertema dengan warna yang anda pilih .
 • Folder dalam Prosesnya Sendiri : Pilihan "Lancarkan tetingkap folder dalam proses yang terpisah" di File Explorer kini nampaknya diaktifkan secara lalai. Pilihan ini telah lama wujud, tetapi telah dilumpuhkan secara lalai. Sekarang, walaupun folder berhenti bertindak balas, Windows tidak perlu memulakan semula bar tugas, desktop, menu Mula, dan folder lain yang anda buka — ia hanya perlu memulakan semula tetingkap folder itu. Ini mungkin akan menggunakan sedikit RAM tambahan, tetapi menjadikan pengalaman desktop lebih dipercayai.
 • Subsystem Windows untuk Linux : Alat baris perintah Windows Subsystem untuk Linux sekarang mempunyai pilihan baru, termasuk --importdan --exportpilihan untuk mengimport dan mengeksport distribusi Linux menggunakan fail arkib tar. Microsoft juga menggabungkan hal-hal — wslperintah sekarang merangkumi pilihan dari   wslconfigperintah, dan Microsoft berencana untuk hanya memperbarui   wslperintah dengan pilihan baris perintah di masa depan.
 • Nama Fail Bermula Dengan Titik : Penjelajah Windows kini akan menyokong nama fail yang bermula dengan titik. Sebelum kemas kini ini, Penjelajah Fail menjadikannya sukar: Anda tidak dapat membuat fail bernama .htaccesstetapi anda boleh membuatnya .htaccess. dengan nama noktah di akhir. Namun, anda boleh menyalin .htaccessfail dari sistem Linux dan menggunakannya secara normal. Dengan versi Windows yang baru ini, anda hanya boleh menamakan fail .htaccessatau nama lain yang bermula dengan noktah dengan cara biasa.
 • Peningkatan Had Slot FLS : Microsoft menaikkan had peruntukan slot Windows 10's FLS (Fiber Local Storage). Ini sangat berguna untuk pemuzik, yang akan dapat memuatkan lebih banyak plugin unik ke dalam DAW mereka (stesen kerja audio digital.) Ini juga akan membantu aplikasi lain yang ingin memuat beratus-ratus atau ribuan fail DLL yang unik.
 • Penambahbaikan Pencerita : Pencerita mempunyai ciri "Baca berdasarkan Kalimat" yang boleh anda perintahkan untuk membaca ayat semasa, seterusnya, dan sebelumnya. Narrator juga berfungsi lebih baik dengan Google Chrome juga — yang masuk akal, kerana Microsoft Edge suatu hari akan berdasarkan Chromium, perisian sumber terbuka yang menjadi asas untuk Google Chrome. Pencerita kini akan memberi amaran kepada anda sekiranya kekunci Caps Lock dihidupkan semasa anda mula menaip juga. Ia juga mempunyai antara muka "Narrator Home" baru yang muncul setiap kali anda menghidupkan Narrator.
 • Reset PC Ini Redesign : Antaramuka "Reset This PC" yang menetapkan semula PC anda ke keadaan asalnya telah dirancang semula sedikit, dan sekarang memerlukan lebih sedikit klik untuk dilalui.
 • Reka Bentuk Tetapan Insider: Tetapan Windows Insider pada Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Program Windows Insider juga telah diselaraskan dan dipermudahkan, tetapi semua pilihan yang sama masih ada.
 • Suara di Kawasan Pemberitahuan Tetap Sama : Pada build Insider 19H1 sebelumnya, Microsoft bereksperimen dengan membuat dulang sistem ikon suara membuka halaman Bunyi di aplikasi Tetapan. Perubahan ini telah dikembalikan, dan pilihan dalam menu konteks ikon kelantangan sekarang akan membuka tetingkap pengadun kelantangan desktop klasik.
 • Orang Saya : Microsoft mungkin membunuh ciri "Orang Saya" Windows 10 pada satu ketika, tetapi ini belum disahkan secara rasmi. Masih ada dalam binaan terakhir, tetapi mungkin akan mendapat kapak pada pelepasan seterusnya.
 • Permainan Xbox One pada Windows 10 [Eksperimental] : Microsoft menjalankan ujian dengan  State of Decay , yang menawarkannya untuk orang dalam bermain secara percuma untuk masa yang terhad. Permainan ini sepertinya dimuat turun dari pelayan Xbox Microsoft sebagai fail .XVC, jadi mungkin Microsoft bereksperimen dengan membiarkan permainan Xbox One secara semula jadi dijalankan pada Windows 10. Perhatikan hal ini untuk masa depan.

Ciri baru lain termasuk sokongan untuk bahasa tambahan di seluruh sistem operasi. Contohnya, kecerdasan menaip SwiftKey kini menyokong bahasa seperti Inggeris (Kanada), Perancis (Kanada), Portugis (Portugal), dan Sepanyol (Amerika Syarikat). Sekiranya anda menulis dalam bahasa Vietnam, papan kekunci sentuh kini menyokong papan kekunci Vietnamx dan berasaskan nombor (VNI). Windows sekarang juga mengandungi fon Ebrima yang menyokong dokumen dan halaman web ADLaM, yang merupakan bahasa orang-orang Fulani, yang kebanyakannya tinggal di Afrika Barat. Papan kekunci sentuh kini menyokong bahasa ADLaM dan juga bahasa Osage yang dituturkan oleh Oklahoma's Osage Nation.

Dihapus: Tarikh Mesra

Sehingga 1 Mei, pembangunan Windows 10 versi 1903 memaparkan "tarikh mesra" di File Explorer. Jadi, daripada tarikh seperti "23/23/2019", anda akan melihat tarikh seperti "Kemarin", "Selasa", "11 Januari", dan "16 Februari 2016."

Ini diaktifkan secara lalai. Anda boleh mematikannya dengan mengklik kanan bahagian atas lajur di tetingkap File Explorer dan hapus centang "Gunakan tarikh ramah." Walau bagaimanapun, Microsoft membuang ciri ini sepenuhnya. Ia mungkin kembali dalam kemas kini Windows 10 yang akan datang.

Dihapus: Sepanduk Akaun dalam Tetapan

Dalam pembangunan, anda akan melihat sepanduk di bahagian atas "laman utama" aplikasi Tetapan dengan akaun Microsoft anda dan pautan ke tugas-tugas biasa seperti Telefon Anda, Kemas kini Windows — dan Ganjaran Microsoft, untuk beberapa sebab. Ciri ini kelihatan dikeluarkan dari binaan akhir — tetapi, seperti biasa, ia mungkin akan kembali pada masa akan datang.