Bolehkah Anda Menggunakan FaceTime pada Windows?

Panggilan video Facetime Apple mungkin merupakan salah satu ciri mereka yang paling banyak digunakan. Ini membolehkan orang yang mempunyai iPhone, iPad, dan Mac membuat panggilan video mudah antara satu sama lain. Anda tidak dapat membuat panggilan Facetime dari Windows, tetapi ada beberapa cara lain untuk membuat panggilan video — bahkan kepada pengguna iPhone.

Tidak, tidak ada Facetime di Windows, dan tidak mungkin ada dalam waktu dekat. Facetime adalah standard eksklusif, dan tidak tersedia di luar ekosistem Apple. Oleh itu, jika anda ingin menggunakan Facetime untuk memanggil iPhone ibu anda dari PC Windows anda, anda tidak bernasib baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa alternatif panggilan video hebat yang berfungsi pada Windows.

Berikut adalah beberapa yang tersedia di Windows, macOS, Android, dan iOS, jadi anda boleh mendapatkan sedikit masa dengan hampir semua orang. Beberapa pasangan juga tersedia untuk Linux.

  • Skype:  Dimiliki oleh Microsoft, Skype adalah salah satu aplikasi panggilan video pertama yang menjadi arus perdana. Sejak itu, ia menjadi semakin baik. Skype tersedia untuk Windows, macOS, iOS, Linux, dan Android.
  • Hangouts : Google Hangouts bukan sahaja membolehkan anda membuat panggilan video, anda juga dapat mengadakan persidangan video penuh dengan banyak orang. Terdapat aplikasi Hangout khusus untuk iOS dan Android, dan tersedia untuk semua pengguna desktop melalui penyemak imbas web mereka.
  • Facebook Messenger:  Tahukah anda bahawa anda boleh membuat panggilan video menggunakan Facebook Messenger? Anda boleh, dan anda boleh menggunakan ciri ini pada hampir semua sistem operasi. Terdapat aplikasi Messenger khusus untuk iOS dan Android, tetapi Anda juga dapat menggunakan Messenger langsung di penyemak imbas web desktop anda untuk membuat panggilan video dari Windows, macOS, atau Linux.
  • Viber:  Viber adalah aplikasi kaya ciri yang boleh anda gunakan untuk panggilan video dan pelbagai tujuan lain. Ia mempunyai berjuta-juta pengguna di seluruh dunia dan tersedia untuk pelbagai platform seperti iOS, Android, Windows, macOS, dan Linux.

Dan ya, anda perlu mengambil langkah tambahan untuk memastikan bahawa orang yang ingin anda hubungi mempunyai aplikasi yang betul. Tetapi setelah selesai, anda akan dapat membuat panggilan video kepada hampir semua orang. Tidak kira sama ada mereka menggunakan Windows, iOS, Android, macOS, atau bahkan Linux.

BERKAITAN: Kaedah Terbaik untuk Membuat Panggilan Persidangan Percuma

Kredit Imej: Rocketclips, Inc./Shutterstock