Apa itu EasyAntiCheat.exe, dan Mengapa Ada Di Komputer Saya?

Fortnite dan beberapa permainan dalam talian lain memerlukan EasyAntiCheat. Alat ini memantau PC anda semasa anda bermain, cuba menghentikan cheat daripada bekerja di tempat pertama. Sekiranya ia mengesan masalah, anda boleh dilarang bermain permainan dalam talian.

Apa itu EasyAntiCheat?

Easy Anti-Cheat, yang dikembangkan oleh Kamu, adalah alat anti-cheat yang direka untuk menghentikan (dan menangkap) penipu dalam permainan berbilang pemain dalam talian. Anggaplah ia sebagai pengganti yang lebih moden untuk PunkBuster, aplikasi anti-penipuan yang memulakan pada tahun 2001. Anti-Cheat Mudah dijalankan pada Windows dan macOS.

Semasa anda bermain permainan dalam talian yang menggunakan EasyAntiCheat, permainan ini berjalan di latar belakang. Menurut bahan pemasarannya, EasyAntiCheat "fokus untuk mematikan punca kecurangan pada tahap teknikal." Bukan sekadar melarang penipu, alat ini direka untuk menghentikan penipu daripada berfungsi sama sekali.

Kamu tidak akan menerangkan dengan tepat bagaimana EasyAntiCheat berfungsi - bagaimanapun, ia tidak mahu penipu tahu dengan tepat apa yang mereka hadapi. Bahan pemasaran mengatakan ia menggunakan "pendekatan hibrid yang dikuasakan oleh kod pemandu dan pembelajaran mesin." Dokumen sokongan menunjukkan bahawa ia mencari memori yang rosak, fail permainan yang tidak diketahui, fail sistem yang tidak dipercayai, dan debuggers. Ia juga tidak akan berjalan sekiranya ciri keselamatan sistem operasi seperti pengesahan tandatangan pemandu dan perlindungan patch kernel dinonaktifkan.

Anda biasanya tidak akan menyedari EasyAntiCheat sedang berjalan melainkan anda mengelilingi sistem operasi anda atau mengalami masalah. Anda akan melihatnya berlabel "EasyAntiCheat Service" atau "EasyAntiCheat.exe" di Task Manager.

Bilakah EasyAntiCheat Aktif?

Proses EasyAntiCheat.exe hanya berjalan bersama permainan yang memerlukannya. jika anda tidak bermain permainan, EasyAntiCheat.exe tidak berjalan di latar belakang.

Apabila anda melancarkan permainan yang menggunakannya — seperti Fortnite , misalnya — EasyAntiCheat.exe bermula. Ia tetap berjalan semasa anda bermain permainan, dan ditutup ketika anda menutup permainan.

Sekiranya anda memeriksa aplikasi Perkhidmatan, anda juga akan melihat perkhidmatan EasyAntiCheat hanya berjalan semasa anda berada dalam permainan yang menggunakannya.

Permainan mana yang menggunakannya?

Easy Anti-Cheat telah menjadi perkara biasa di kalangan permainan berbilang pemain yang dikeluarkan dalam beberapa tahun kebelakangan. Beberapa permainan masih menggunakan penyelesaian lain, seperti Sistem Anti-Cheat Valve bawaan Steam (VAC.) Permainan lain menggunakan alat penipuan mereka sendiri — misalnya, Overwatch dan permainan Blizzard yang lain menggunakan ciri anti-penipuan bawaan milik Blizzard.

Laman web Easy Anti-Cheat menawarkan senarai permainan yang menggunakan EasyAntiCheat. Ini termasuk  Far Cry 5 , Fortnite Battle Royale , Rust , Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands , dan Watch Dogs 2 . Sekiranya anda tidak pasti permainan mana yang memasangnya di PC anda, periksa senarai.

Sekiranya anda mengalami kesalahan Anti-Cheat Mudah dengan permainan, periksa asas pengetahuan rasmi untuk mendapatkan bantuan.

Bolehkah saya Nyahpasang EasyAntiCheat?

Anti-Cheat Mudah hanya dipasang pada sistem anda semasa anda memasang permainan yang memerlukannya. Apabila anda menyahpasang permainan itu, Easy Anti-Cheat juga dinyahpasang.

Contohnya, jika anda memasang Fornite , ia akan memasang Easy Anti-Cheat secara automatik. Sekiranya anda menyahpasang Fortnite , Easy Anti-Cheat akan dinyahpasang.

Anda boleh menyahpasang Easy Anti-Cheat secara manual jika anda mahu, tetapi anda tidak akan dapat bermain permainan dalam talian yang memerlukannya. Untuk melakukannya, anda mesti memasangnya semula dengan mencari direktori pemasangan permainan yang memasang EasyAntiCheat dan menjalankan fail EasyAntiCheat_Setup.exe.

Contohnya, jika EasyAntiCheat dipasang oleh Fortnite dan anda memasang Fortnite ke folder lalai, anda akan menemui fail ini di lokasi berikut:

C: \ Program Files \ Epic Games \ Fortnite \ FortniteGame \ Binaries \ Win64 \ EasyAntiCheat

Klik dua kali fail "EasyAntiCheat_Setup.exe" untuk melancarkannya.

Klik pautan "Nyahpasang" pada layar persediaan untuk membuang Easy Anti-Cheat dari sistem anda.

Anda juga boleh mengklik butang "Service Repair" di sini untuk membaiki Easy Anti-Cheat jika anda mengalami masalah.

Anti-Cheat Mudah akan dinyahpasang. Anda boleh membuka semula alat penyediaan ini dan klik butang "Pasang Anti-Cheat Mudah" untuk memasangnya semula, jika anda mahu.

Anda tidak akan dapat bermain permainan dalam talian yang memerlukan Anti-Cheat Mudah tanpanya. Sebagai contoh, jika anda mencuba melancarkan Fornite setelah menyahpasang alat ini, Fortnite hanya akan menunjukkan dialog Kawalan Akaun Pengguna sebelum memasang semula Easy Anti-Cheat secara automatik pada sistem anda dan memulakan permainan.