Cara Mengenal Lagu di Mana-mana Telefon Pintar, PC, atau Tablet

Lagu apa yang dimainkan sekarang? Pada satu ketika, pertaruhan terbaik anda adalah berharap rakan anda tahu — atau cuba mendengar lirik dan mencarinya. Sekarang, anda boleh mendengarkan telefon, tablet, atau PC anda. Ini semua dibina dalam sistem operasi moden.

Shazam adalah aplikasi yang benar-benar membawa pengenalan lagu kepada orang ramai, dan ia masih tersedia di telefon pintar dan tablet moden. Tetapi, anda tidak memerlukan Shazam lagi. Walaupun mereka tidak membuatnya jelas, pembantu suara seperti Siri, Google Now, dan Cortana semuanya dapat mengenal pasti lagu.

iPhone dan iPad

Pada peranti dengan iOS, Siri dapat mengenal pasti kebanyakan lagu. Fungsi ini dikuasakan oleh Shazam, walaupun Anda tidak memerlukan aplikasi Shazam yang terpisah yang dipasang untuk menggunakannya.

Untuk memulakan, buka Siri dengan menekan lama butang Laman Utama — atau cukup katakan "Hai, Siri" jika anda telah mengaktifkan ciri tersebut. Sebutkan sesuatu seperti "Lagu apa yang dimainkan?" atau "Namakan lagu itu." Siri akan mendengar lagu dan mengenalinya untuk anda.

BERKAITAN: Pelajari Cara Menggunakan Siri, Pembantu iPhone Berguna

Siri menyediakan butang "Beli" yang akan memungkinkan anda membeli lagu tersebut di iTunes, tetapi anda juga dapat memperhatikan artis dan nama lagu tersebut, dan kemudian menemukannya di layanan lain.

BERKAITAN: Cara Melihat Senarai Lagu yang Anda Kenali Menggunakan Siri

Dan jika anda ingin mencari senarai lagu yang sudah anda kenal dengan Siri, terus ke iTunes Store.

Android

Google membuat pengenalan lagu ke dalam aplikasi carian Google di Android. Boleh dikatakan bahagian dari Google Now, mengenal pasti lagu adalah salah satu dari banyak perintah suara "OK Google" yang dapat Anda gunakan di Android.

BERKAITAN: Cara Mengkonfigurasi dan Menggunakan Google Now di Android

Untuk mengenal pasti lagu, anda hanya boleh mengatakan "OK Google, lagu apa ini?" - dengan syarat anda mempunyai ciri OK Google diaktifkan. Jika tidak, ketik mikrofon di bar carian di bahagian atas skrin utama anda dan katakan "Lagu apa ini?"

Google juga menawarkan jalan pintas "Oke Google, Shazam lagu ini" jika anda memasang aplikasi Shazam. Itu akan segera membuka aplikasi Shazam dan bukannya menggunakan ciri pengenalan lagu milik Google.

Windows 10

Di Windows 10, anda boleh menggunakan Cortana untuk mengenal pasti lagu. Buka Cortana (atau ucapkan "Hey Cortana" jika anda mengaktifkannya), dan kemudian sebutkan "Lagu apa ini?" Cortana akan mendengar muzik menggunakan mikrofon peranti anda dan kemudian mengenalinya untuk anda.

Anda juga dapat mengenal pasti lagu yang dimainkan di PC anda dengan cara ini - pastikan anda tidak mendengar di fon kepala dan mikrofon peranti anda akan mengambil audio dari pembesar suara.

Ini harus berfungsi dengan cara yang sama pada telefon Windows Phone 8.1 dan Windows 10, yang juga menggabungkan Cortana. Ia bahkan akan berfungsi dengan aplikasi Cortana untuk Android dan iOS.

Mac OS X

Sekarang sebagai bahagian Siri dari macOS X, anda boleh menggunakannya untuk mengenal pasti lagu seperti yang anda boleh lakukan di iPhone dan iPad.

Buka Siri — atau sebut saja "Hai, Siri" jika anda telah mengaktifkan ciri tersebut. Sebutkan sesuatu seperti "Lagu apa yang dimainkan?" atau "Namakan lagu itu." Siri akan mendengar lagu dan mengenalinya untuk anda.

Sama seperti pada peranti iOS, Siri dikuasakan oleh Shazam. Sekiranya anda memasang Shazam, anda dapat melompat langsung ke lagu di aplikasi Shazam, tetapi anda tidak perlu mempunyai aplikasi Shazam untuk menggunakan pengenalan lagu Siri.

Windows 7, Linux, Chrome OS, dan Apa-apa Dengan Penyemak Imbas Web

Midomi.com adalah alat berasaskan web yang disediakan oleh SoundHound — pesaing Shazam. Ini adalah perkara paling dekat dengan Shazam versi berasaskan web.

Alat ini memerintahkan anda untuk "menyanyikan atau bersenandung" lagu tertentu, tetapi anda tidak perlu melakukannya. Mainkan lagu sebenar untuk didengar oleh mikrofon komputer anda dan lagu itu akan mengenal pasti lagu tersebut.

Seperti alat di atas, Midomo dapat mengambil audio yang berasal dari pembesar suara komputer anda, jadi anda dapat menggunakannya untuk mengenal pasti lagu yang dimainkan di komputer itu sendiri.

BERKAITAN: Cara Mencari Google Seperti Pro: 11 Trik Yang Anda Perlu Tahu

Jelas, pengenalan lagu bergantung pada mencocokkan lagu yang anda dengarkan dengan cap jari lagu yang dirakam dalam pangkalan data di suatu tempat. Umumnya tidak akan berfungsi dengan lagu yang dimainkan secara langsung, dan mungkin tidak berfungsi pada lagu jika terdapat banyak bunyi lain. Sekiranya anda dapat mendengar beberapa lirik, hanya memasukkannya ke Google atau mesin carian lain sering membuat keajaiban. Cuba sertakan lirik dalam petikan untuk mencari halaman yang mengandungi hanya frasa khusus tersebut. Anda pasti akan menemui halaman lirik yang berkaitan dengan lagu itu.

Kredit Gambar: brett jordan di Flickr