Cara Menonaktifkan DVR Permainan Windows 10 (dan Bar Permainan)

Ciri DVR Permainan Windows 10 dapat memperlambat prestasi permainan anda dengan merakam video di latar belakang. Sekiranya anda tidak berminat untuk merakam permainan anda, nonaktifkan DVR Game untuk alasan prestasi.

Ini juga menonaktifkan "Game Bar", yang sering muncul ketika anda mulai bermain game. Ia hanya berguna jika anda ingin mengambil tangkapan skrin atau merakam permainan.

Apa itu Game DVR dan Game Bar?

BERKAITAN: Cara Merakam Permainan PC dengan DVR Permainan Windows 10 dan Bar Permainan

Ciri Game DVR di Windows 10 pada awalnya merupakan sebahagian daripada aplikasi Xbox, dan ia dimodelkan pada fitur serupa di Xbox One. Game DVR dapat merekam video permainan PC anda secara automatik di latar belakang dengan "rakaman latar", menyimpan video ini ke file ketika Anda memilih. Sekiranya anda tidak memilih untuk menyimpannya, Game DVR membuang video tersebut dan terus merakam di latar belakang. Ini membolehkan anda bermain permainan secara normal dan kemudian memutuskan untuk menyimpan lima minit permainan terakhir ke fail apabila sesuatu yang menarik berlaku.

Malangnya, Game DVR mengambil sumber sistem. Pada komputer yang lebih perlahan - atau jika anda hanya mahukan kuasa kuda grafik maksimum untuk permainan anda - ia dapat memperlambat prestasi dalam permainan anda dan menurunkan FPS anda. Sekiranya anda tidak berminat untuk merakam permainan anda, anda pasti mahu mematikan ciri ini. Ciri DVR Permainan ini mungkin atau mungkin tidak diaktifkan secara lalai, bergantung pada perkakasan PC anda.

Bar Permainan adalah antara muka grafik yang membolehkan anda merakam permainan, menyimpan klip, dan mengambil tangkapan layar dengan fitur Game DVR. Ini tidak semestinya menurunkan prestasi sistem anda, tetapi dapat menghalangnya dengan muncul. Bar Permainan selalu diaktifkan secara lalai pada Windows 10.

BERKAITAN: Cara Menyembunyikan Pengalaman GeForce NVIDIA Pengalaman Ikon Hamparan Dalam Permainan dan Pemberitahuan Alt + Z

Walaupun setelah mematikan Game DVR dan Game Bar, pintasan tangkapan skrin dalam permainan biasa dan ciri rakaman permainan NVIDIA, yang sebelumnya dikenal sebagai ShadowPlay, akan tetap berfungsi. Game DVR adalah salah satu daripada banyak pilihan untuk merakam permainan dan mengambil tangkapan layar.

Cara Melumpuhkan DVR Permainan

Dalam Pembaruan Pencipta Windows 10, tetapan Game DVR dan Game Bar telah dipindahkan ke aplikasi Tetapan utama tempat mereka berada. Mereka tidak lagi terkubur dalam aplikasi Xbox seperti dulu.

Untuk mematikan Game DVR, pergi ke Tetapan> Permainan> DVR Permainan. Pastikan pilihan "Rakam di latar belakang saat saya bermain game" di sini diatur ke "Mati".

Anda masih dapat memulakan rakaman manual dari Game Bar, tetapi Windows 10 tidak akan merakam apa-apa secara automatik di latar belakang.

Cara Melumpuhkan Bar Permainan

Untuk menonaktifkan Bar Permainan, pergi ke Tetapan> Permainan> Bar Permainan. Tetapkan pilihan "Rakam klip permainan, tangkapan layar, dan siarkan menggunakan Game bar" di sini ke "Mati".

Anda tidak akan melihat bar Permainan pada masa akan datang melainkan anda kembali ke skrin ini dan menghidupkannya semula.