Apa itu PunkBuster, dan Bolehkah Saya Menyahpasangnya?

PunkBuster adalah program anti-cheat yang dipasang oleh beberapa permainan PC. Ia merangkumi dua proses — PnkBstrA.exe dan PnkBstrB.exe — yang berjalan di latar belakang komputer anda. PunkBuster memantau sistem anda untuk bukti kecurangan dalam permainan dalam talian.

Apa itu PunkBuster?

PunkBuster, yang dikembangkan oleh Even Balance, Inc., mempunyai sejarah yang panjang. Ia dibuat pada tahun 2000, dan pertama kali diintegrasikan ke dalam Return to Castle Wolfenstein tahun 2001  . Saat ini tersedia untuk Mac dan Linux serta Windows, jadi bahkan pemain Mac atau Linux mungkin melihat PunkBuster berjalan di latar belakang. PunkBuster dipasang secara automatik apabila anda memasang permainan yang menggunakannya.

Perisian ini berjalan di latar belakang pada PC anda. Sekiranya anda bermain permainan berbilang pemain dalam talian yang menggunakan PunkBuster, dan anda disambungkan ke pelayan PunkBuster yang diamankan, ia akan mengimbas memori PC anda untuk mengetahui bukti program "cheat" atau "hack" yang diketahui. PunkBuster mempunyai ciri kemas kini automatik yang memuat turun pangkalan data "definisi" baru program cheat yang diketahui.

Dengan kata lain, ia berfungsi seperti program antivirus, kecuali mengimbas PC anda untuk menipu program dan bukannya perisian hasad. Secara khusus, PunkBuster mencari utiliti seperti "aimbots" yang bertujuan untuk anda dalam permainan penembak, "peretasan peta" yang menunjukkan peta penuh dalam permainan dalam talian, alat yang membolehkan anda melihat melalui dinding, dan apa sahaja yang memberi anda kelebihan yang tidak adil dengan melanggar peraturan permainan berbilang pemain. Tidak peduli jika anda menipu dalam permainan pemain tunggal.

PunkBuster tidak hanya melihat proses yang berjalan di PC anda - ia juga dapat memeriksa untuk mengetahui apakah anda telah mengubah suai fail permainan. Ia direka untuk menghancurkan mereka yang "menipu". Lagipun, tidak menyenangkan untuk dimainkan dalam permainan dalam talian oleh seseorang yang menipu.

Bilakah PunkBuster Aktif?

Ciri anti-cheat hanya diaktifkan semasa anda bermain permainan berkemampuan PunkBuster di pelayan berkemampuan PunkBuster. Permainan mesti dirancang khusus untuk menyokong PunkBuster, dan terserah kepada setiap pengendali pelayan permainan untuk memilih apakah PunkBuster diperlukan atau tidak. Tetapi, semasa anda tersambung ke pelayan yang memerlukan PunkBuster, ia akan memantau komputer anda di latar belakang untuk memastikan anda tidak menipu.

Semasa anda tersambung ke pelayan, pentadbir pelayan mempunyai pelbagai alat yang dapat mereka gunakan untuk memeriksa sistem anda, termasuk mengambil tangkapan layar permainan anda dan melihat maklumat mengenai ikatan kunci anda.

Sekiranya PunkBuster menyedari sesuatu yang mencurigakan, pelayan berkemampuan PunkBuster boleh melarang anda. Anda kadang-kadang akan menerima amaran, tetapi anda juga boleh dilarang secara kekal berdasarkan kunci CD permainan yang anda mainkan atau butiran perkakasan PC yang anda mainkan. Larangan kekal ini dapat menghalangi anda untuk bermain permainan PunkBuster berkemampuan di mana-mana pelayan berkemampuan PunkBuster pada PC tersebut.

Adakah PunkBuster Mengintip Saya?

Sekiranya PunkBuster dipasang, ia selalu berjalan di latar belakang pada PC anda. Itulah sebabnya anda akan melihat proses PnkBstrA.exe dalam Pengurus Tugas dan perkhidmatan PnkBstrA dalam aplikasi Perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, PunkBuster sebenarnya tidak melakukan apa-apa sepanjang masa. Ini hanya berlaku semasa anda bermain permainan dalam talian yang berintegrasi dengan PunkBuster dan anda bermain di pelayan yang didayakan PunkBuster. Sekiranya tidak, PunkBuster tidak akan melakukan apa-apa lagi selain memuat turun kemas kini definisi.

Permainan mana yang menggunakannya?

PunkBuster tidak biasa seperti dulu. Permainan moden sebahagian besarnya beralih ke alat anti-cheat lain, seperti Valve Anti-Cheat System (VAC) yang dibina di Steam. Permainan badai salju seperti Overwatch juga mempunyai ciri anti penipuan. Namun, jika anda memasang beberapa permainan di PC anda, kemungkinan besar PunkBuster berjalan di latar belakang.

Permainan besar terakhir untuk mengintegrasikan PunkBuster adalah Battlefield Hardline , dirilis pada tahun 2015, tetapi juga disatukan ke dalam banyak permainan Battlefield yang lebih lama. PunkBuster juga merupakan sebahagian daripada permainan Call of Duty yang lebih lama seperti Call of Duty 4: Modern Warfare , serta permainan seperti Far Cry 3  dan Assassin's Creed 4: Black Flag .

Walau bagaimanapun, PunkBuster belum disatukan ke dalam permainan dalam talian baru sejak 2015. Sekiranya anda bermain permainan berbilang pemain dalam talian yang dikeluarkan dalam beberapa tahun kebelakangan, ia tidak memerlukan PunkBuster.

Bolehkah saya Nyahpasang PunkBuster?

Anda mungkin tidak aktif bermain permainan berbilang pemain yang memerlukan perisian anti-cheat PunkBuster, jadi anda boleh menyahpasangnya jika anda mahu.

Untuk melakukannya, pergi ke Panel Kawalan> Nyahpasang Program. Pilih "PunkBuster Services" dalam senarai perisian yang dipasang, dan kemudian klik butang "Nyahpasang / Ubah".

Sekiranya anda memerlukan PunkBuster atas sebab tertentu, anda akan melihat mesej ralat berkaitan PunkBuster ketika cuba menyambung ke pelayan berbilang pemain dalam talian dalam permainan. Anda boleh pergi ke halaman muat turun PunkBuster rasmi untuk memuat turun dan memasangnya di sistem anda pada masa akan datang.

Anda akan dapat menyambung ke pelayan berkemampuan PunkBuster sekali lagi setelah anda memasangnya.