Apakah versi terbaru macOS?

Versi terbaru macOS adalah macOS 11.0 Big Sur, yang dilancarkan oleh Apple pada 12 November 2020. Apple melancarkan versi utama baru kira-kira sekali setiap tahun. Peningkatan ini percuma dan boleh didapati di Mac App Store.

Versi Terkini adalah macOS Big Sur

Sistem operasi Mac terbaru Apple adalah macOS 11.0, juga dikenali sebagai macOS Big Sur. Ini adalah pelepasan keenam belas sistem operasi Mac.

macOS 11.0 Big Sur menurunkan sokongan untuk beberapa Mac yang menjalankan macOS 10.15 Catalina. Inilah cara untuk mengetahui sama ada Mac anda boleh menjalankan Big Sur.

Big Sur menampilkan reka bentuk semula dengan bar alat, butang dan menu yang dipermudahkan. Ia lebih menyerupai iOS dan iPadsOS Apple. Ciri-ciri lain dari sistem operasi mudah alih Apple diperkenalkan di sini, termasuk Pusat Kawalan dengan jalan pintas untuk tugas yang sering digunakan. Walau bagaimanapun, ini masih merupakan sistem operasi macOS kuat yang biasa anda gunakan.

BERKAITAN: Yang Baru di macOS 11.0 Big Sur, Kini Terdapat

Cara Memeriksa sama ada Anda Mempunyai Versi Terbaru

Untuk melihat versi macOS yang telah anda pasang, klik ikon menu Apple di sudut kiri atas skrin, dan kemudian pilih perintah "About This Mac".

Nama dan nombor versi sistem operasi Mac anda muncul pada tab "Gambaran Keseluruhan" di tetingkap Tentang Mac Ini. Sekiranya anda melihat "macOS Big Sur" dan versi "11.0", anda mempunyai Big Sur. Selagi ia bermula dengan "11.", anda telah memasang Big Sur.

Pada tangkapan skrin di bawah, kami memasang MacOS Mojave versi 10.14. Sebagai contoh, jika ia mengatakan bahawa anda telah memasang macOS Mojave versi "10.14.1", ini bermakna anda telah memasang Mojave dengan kemas kini ".1". Kemas kini yang lebih kecil ini mengandungi patch keselamatan dan pembaikan lain. Mereka muncul sebagai kemas kini di panel Kemas kini Perisian.

BERKAITAN: Cara Memeriksa Versi macOS yang Anda Gunakan

Cara Mengemas kini ke Versi Terkini

Sekiranya belum memasang macOS Big Sur, anda boleh mengemas kini dengan mudah dari Mac App Store. Anda boleh membuka App Store dan mencari Big Sur atau klik pautan berikut untuk membuka halaman Big Sur di Mac App Store.

Klik butang "Muat turun" atau "Dapatkan" di halaman Big Sur macOS untuk memuat turun Big Sur dan memasangnya di Mac anda. Saiz sistem operasi melebihi 12.6 GB GB sehingga mungkin memerlukan sedikit masa. Pemasang akan dibuka secara automatik setelah muat turun selesai. Klik melaluinya untuk memasang Big Sur pada Mac anda.

Catatan : Kami sangat mengesyorkan membuat sandaran Mac anda dengan Time Machine (atau bagaimanapun anda membuat sandaran) sebelum menaik taraf sistem operasi anda. Naik taraf mesti meletakkan semuanya di tempat, tetapi selalu lebih baik untuk memainkannya sekiranya berlaku.

Apple hanya menyokong tiga versi macOS terbaru dengan kemas kini keselamatan, jadi anda harus menaik taraf secara berkala untuk memastikan anda mempunyai patch keselamatan terkini.

BERKAITAN: Pelepasan macOS mana yang disokong dengan kemas kini keselamatan?