Cara Menghidupkan PC Windows Anda ke Hotspot Wi-Fi

Windows boleh mengubah komputer riba (atau desktop) anda menjadi tempat liputan wayarles, yang membolehkan peranti lain menyambung ke komputer tersebut. Dengan Perkongsian Sambungan Internet, ia dapat berkongsi sambungan Internet anda dengan peranti yang disambungkan. Inilah cara keseluruhannya berfungsi.

Terima kasih kepada ciri penyesuai Wi-Fi maya yang tersembunyi di Windows, anda bahkan boleh membuat tempat liputan Wi-Fi semasa anda bersambung ke rangkaian Wi-Fi lain, berkongsi satu sambungan Wi-Fi melalui yang lain.

Hidupkan PC Anda ke Hotspot Wi-Fi dengan Cara Mudah

Sekiranya anda tidak dapat menggunakan hotspot Windows Wi-Fi bawaan, anda harus mencuba menggunakan Connectify Hotspot - ia adalah hotspot Wi-Fi yang sangat mudah sekali dengan banyak pilihan dan antara muka yang bagus.

Connectify Hotspot sangat bagus jika anda berada di hotel yang mengenakan caj setiap peranti, atau jika anda menaiki kapal terbang dan anda menyambungkan komputer riba tetapi tidak mahu membayar lebih banyak untuk menyambungkan telefon anda. Sekiranya anda membayar untuk versi Pro, anda bahkan dapat menggunakan PC anda sebagai pengulang Wi-Fi atau penghala berwayar, atau berkongsi sambungan yang ditambatkan dari telefon anda

Ini benar-benar lebih merupakan alat pengguna berkuasa, tetapi jika anda mencari penyelesaian yang baik, Hotspot bebas untuk dicuba, dan versi asasnya percuma dengan beberapa batasan.

Kongsi Sambungan Internet Tanpa Wayar atau Tanpa Wayar di Windows 10

BERKAITAN: Apa yang Baru dalam Kemas kini Ulang Tahun Windows 10

Sekiranya anda menjalankan Windows 10 dengan Kemas kini Ulang Tahun dipasang, maka anda bernasib baik. Dengan kemas kini itu, Windows kini mempunyai satu suis untuk mengubah PC mana pun dengan Wi-Fi menjadi hotspot, dan tidak kira sama ada sambungan Internet yang ingin anda kongsi adalah berwayar atau tanpa wayar.

Pertama, jalankan Tetapan dengan menekan Windows + I pada papan kekunci anda. Pada halaman Tetapan utama, klik "Rangkaian & Internet."

Di halaman Rangkaian & Internet, di sebelah kiri, klik "Hotspot mudah alih."

Di sebelah kanan, hidupkan suis "Kongsi sambungan Internet saya dengan peranti lain". Sekiranya anda menginginkan sesuatu selain nama dan kata laluan rangkaian lalai, klik butang "Edit".

Di tetingkap Edit, taipkan nama dan kata laluan rangkaian yang anda mahu gunakan dan kemudian klik "OK."

Dan itu yang mesti anda lakukan dalam Windows 10. Ini adalah salah satu ciri baru terbaik dari Kemas kini Ulang Tahun Windows 10, walaupun ia dilancarkan dengan sambutan peminat yang agak sedikit.

Sekiranya anda mengalami masalah dengan ciri ini, berikut adalah beberapa langkah penyelesaian masalah yang berpotensi.

Kongsi Sambungan Internet Berwayar di Windows 7

Keupayaan untuk berkongsi sambungan Internet berwayar PC anda ke peranti tanpa wayar disatukan ke antara muka rangkaian Windows 7 melalui sesuatu yang disebut rangkaian ad-hoc. Rangkaian ad-hoc sebenarnya adalah sambungan rangkaian langsung yang mudah antara peranti. Dalam kes ini, anda akan membuat rangkaian ad-hoc antara sambungan tanpa wayar PC anda dan mana-mana peranti wayarles yang ingin anda sambungkan. Anda hanya perlu memastikan bahawa sambungan berwayar anda diatur dan bahawa PC mempunyai Wi-Fi yang tersedia.

Perhatikan bahawa apabila anda membuat rangkaian ad-hoc menggunakan Wi-Fi PC anda, ia akan mematikan sambungan yang ada yang menggunakan penyesuai Wi-Fi tersebut. Itulah sebabnya kaedah ini hanya berfungsi jika internet anda berasal dari sumber Ethernet.

BERKAITAN: Kongsi Sambungan Internet Antara Mesin Tanpa Wayar dengan Rangkaian Ad Hoc di Windows 7

Sekiranya anda tidak pernah membuat rangkaian seperti ini, pastikan anda membaca panduan lengkap kami untuk berkongsi sambungan Internet melalui rangkaian ad-hoc. Singkatnya, anda akan membuka tetingkap Kelola Rangkaian Tanpa Wayar (anda boleh mencarinya dengan membuka permulaan dan mencari "tanpa wayar"), klik butang Tambah, dan kemudian klik "Buat rangkaian ad hoc". Masukkan nama dan frasa laluan untuk rangkaian dan ia akan muncul dalam senarai rangkaian tanpa wayar. Pilihnya dan komputer riba anda akan terputus dari rangkaian Wi-Fi semasa dan mula menghoskan rangkaian ad-hoc yang boleh disambungkan oleh peranti lain.

Pastikan untuk mengaktifkan kotak pilihan "Benarkan pengguna rangkaian lain untuk menyambung melalui sambungan Internet komputer ini" supaya PC anda akan berkongsi sambungan Internet berwayarnya dengan peranti yang disambungkan ke PC anda melalui rangkaian ad-hoc.

Kongsi Sambungan Internet Berwayar di Windows 8

Sayangnya, Windows 8 melucutkan antara muka grafik untuk menyiapkan rangkaian ad-hoc, jadi tidak begitu mudah untuk disiapkan seperti pada Windows 7 atau 10. Namun, ciri yang mendasari masih ada. Anda hanya perlu menggunakan tipu daya baris perintah.

Pertama, anda perlu memastikan rangkaian wayarles yang ada dikongsi dengan pengguna rangkaian lain. Tekan Windows + R pada papan kekunci anda untuk membuka kotak dialog Jalankan, ketik "ncpa.cpl", dan kemudian tekan Enter.

Di tetingkap rangkaian, klik kanan rangkaian Tanpa Wayar anda dan pilih "Properties" dari menu konteks.

Beralih ke tab "Berkongsi" dan aktifkan kotak centang "Benarkan pengguna rangkaian lain untuk menyambung melalui sambungan Internet komputer ini". Teruskan dan kosongkan kotak centang "Izinkan pengguna rangkaian lain untuk mengawal atau mematikan sambungan Internet yang dikongsi" semasa anda berada dan kemudian klik butang "OK".

Seterusnya, anda perlu melancarkan Prompt Perintah dengan hak istimewa pentadbiran. Klik kanan di kiri bawah layar anda (atau tekan Windows + X) dan kemudian pilih "Command Prompt (Admin)" pada menu Power Users yang muncul.

Catatan : Sekiranya anda melihat PowerShell dan bukannya Prompt Perintah pada menu Power Users, itu adalah suis yang berlaku dengan Pembaruan Pembuat untuk Windows 10. Sangat mudah untuk beralih kembali untuk menunjukkan Prompt Perintah pada menu Power Users jika anda mahu, atau anda boleh mencuba PowerShell. Anda boleh melakukan hampir semua perkara di PowerShell yang boleh anda lakukan di Command Prompt, ditambah banyak perkara berguna lain.

BERKAITAN: Cara Memasang Kembali Prompt Perintah pada Menu Pengguna Windows + X Power

Dengan arahan arahan terbuka, langkah seterusnya adalah menyiapkan rangkaian tanpa wayar menggunakan netsh seperti:

netsh wlan set mode hostnetwork = izinkan

Di manakah nama rangkaian anda dan kata laluan yang anda mahu pengguna sambungkan. Titik akses dibuat dengan enkripsi WPA2-PSK (AES).

Seterusnya, anda akan mula menyiarkan rangkaian kami dengan arahan berikut:

netsh wlan mulakan hostnetwork

Dan pada bila-bila masa, anda boleh menggunakan arahan terakhir ini untuk menunjukkan maklumat mengenai sambungan. Ini menyenaraikan perkara seperti saluran yang digunakan oleh sambungan anda, nama ssid, jenis pengesahan, jenis radio, dan jumlah pelanggan yang disambungkan ke rangkaian anda.

netsh wlan tunjukkan hostnetwork

Setelah selesai, anda seharusnya dapat menyambungkan sebarang peranti Wi-Fi ke rangkaian ad-hoc baru anda.

Kongsi Sambungan Internet Tanpa Wayar di Windows 8 atau 7

Catatan:  perisian ini nampaknya tidak berfungsi lagi. Anda ingin menggunakan Connectify Hotspot atau salah satu kaedah lain yang disebutkan di atas.

Sekiranya anda ingin berkongsi sambungan Internet tanpa wayar di Windows 8 atau 7 dengan peranti wayarles lain, anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga. Kami mengesyorkan Penghala Maya kerana percuma, sumber terbuka, dan mudah disediakan. Anda juga dapat menggunakannya untuk berkongsi sambungan berwayar jika anda mahukan cara yang lebih mudah untuk melakukannya daripada membuat rangkaian ad-hoc.

Mulakan dengan memuat turun Penghala Maya dan mulakannya. Menggunakannya sebenarnya tidak mungkin lebih mudah. Berikan nama untuk rangkaian anda, masukkan frasa laluan, dan pilih sambungan yang ingin anda kongsi dengan peranti yang menyambung ke rangkaian Wi-Fi tersebut. Klik butang "Start Virtual Router", dan anda sudah selesai. Anda bahkan dapat melihat senarai peranti yang disambungkan di tetingkap ini.

Menyiapkan hotspot mudah alih pada PC Windows anda mungkin sedikit menyusahkan, atau cukup mudah. Itu hanya bergantung pada versi Windows yang anda jalankan dan adakah anda bersedia menggunakan aplikasi pihak ketiga. Tetapi pada masa berikutnya anda terjebak di suatu tempat dengan hanya sambungan Internet berwayar, sekurang-kurangnya anda tahu bahawa anda boleh menggunakan PC anda untuk berkongsi sambungan itu dengan peranti wayarles anda yang lain.

Kredit Gambar: Iain Watson di Flickr