Cara Membeli Kad SD: Kelas Kelajuan, Ukuran, dan Kapasiti Dijelaskan

Kad Secure Digital (SD) digunakan dalam kamera digital, pemain muzik, telefon pintar, tablet, dan juga komputer riba. Tetapi tidak semua kad SD dibuat sama — anda akan mendapat kelas kelajuan, saiz fizikal, dan kapasiti yang berbeza untuk dipertimbangkan.

Beberapa peranti — seperti kamera — mungkin memerlukan kad SD untuk kawasan simpanan utamanya. Peranti lain — seperti telefon pintar, tablet, dan juga komputer — mungkin menawarkan kemampuan untuk menggunakan kad SD untuk meningkatkan penyimpanan atau menjadikannya mudah alih. Walau bagaimanapun, peranti yang berbeza memerlukan pelbagai jenis kad SD. Berikut adalah perbezaan yang perlu anda perhatikan semasa memilih kad SD yang tepat untuk peranti anda.

BERKAITAN: Lima Cara Mengosongkan Ruang pada Peranti Android Anda

Kelas Kelajuan

BERKAITAN: Apakah Kamera Mentah, dan Mengapa Seorang Profesional Lebih Menyukai JPG?

Tidak semua kad SD menawarkan kelajuan yang sama. Ini lebih penting untuk beberapa tugas daripada yang lain. Contohnya, jika anda seorang jurugambar profesional mengambil gambar berturut-turut pada kamera DSLR dan menyimpannya dalam format RAW beresolusi tinggi, anda memerlukan kad SD terpantas yang anda dapat sehingga kamera anda dapat menyimpannya secepat mungkin . Kad SD pantas juga penting jika anda ingin merakam video beresolusi tinggi dan menyimpannya terus ke kad SD. Sekiranya anda hanya mengambil beberapa gambar pada kamera pengguna biasa atau menggunakan kad SD untuk menyimpan beberapa fail media pada telefon pintar anda, kecepatannya tidak begitu penting.

Pengilang menggunakan "kelas kelajuan" untuk mengukur kelajuan kad SD. Persatuan SD yang menentukan standard kad SD sebenarnya tidak menentukan kelajuan tepat yang berkaitan dengan kelas-kelas ini, tetapi mereka memberikan panduan.

Terdapat empat kelas kelajuan yang berbeza - 10, 6, 4, dan 2. Kelas 10 adalah yang terpantas, sesuai untuk "rakaman video HD penuh" dan "rakaman HD berturut-turut." Kelas 2 paling lambat, sesuai untuk rakaman video definisi standard. Kelas 4 dan 6 kedua-duanya dianggap sesuai untuk rakaman video definisi tinggi.

Terdapat juga dua kelas kelajuan Ultra High Speed ​​(UHS) –1 dan 3 — tetapi lebih mahal dan direka untuk kegunaan profesional. Kad UHS direka untuk peranti yang menyokong UHS.

Berikut adalah logo kelajuan kelas SD yang berkaitan, dari yang paling lambat (kelas 2) hingga yang paling cepat (kelas UHS 3):

     

Anda mungkin akan baik-baik saja dengan kad kelas 4 atau 6 untuk penggunaan biasa dalam kamera digital, telefon pintar atau tablet. Kad Kelas 10 sangat sesuai jika anda merakam video beresolusi tinggi atau foto RAW. Kad kelas 2 agak perlahan pada masa ini, jadi anda mungkin mahu menghindarinya kecuali kamera digital yang paling murah. Walaupun telefon pintar yang murah dapat merakam video HD.

Kelas kelajuan kad SD dikenal pasti pada kad SD itu sendiri — cari logo. Anda juga akan melihat kelas kepantasan di senarai kedai dalam talian atau pada pembungkusan kad semasa membelinya. Sebagai contoh, pada gambar di bawah, kad SD tengah adalah kelas laju 4, sementara dua kad lain adalah kelas laju 6.

Sekiranya anda tidak melihat simbol kelas laju, anda mempunyai kad SD kelas 0. Kad-kad ini dirancang dan dihasilkan sebelum sistem penarafan kelas laju diperkenalkan. Mereka mungkin lebih perlahan daripada kad kelas 2.

Saiz Fizikal

Kad SD juga terdapat dalam pelbagai saiz. Anda akan menemui kad SD standard, kad miniSD, dan kad microSD.

Kad SD standard adalah yang terbesar, walaupun kadanya masih kecil. Mereka berukuran 32x24x2.1 mm dan beratnya hanya dua gram. Sebilangan besar kamera digital pengguna yang dijual hari ini masih menggunakan kad SD standard. Mereka mempunyai reka bentuk "sudut potong" yang tidak asing lagi.

kad miniSD lebih kecil daripada kad SD standard, berukuran 21.5x20x1.4 mm dan berat kira-kira 0.8 gram. Ini adalah ukuran yang paling biasa sekarang. kad miniSD direka untuk menjadi sangat kecil untuk telefon bimbit, tetapi sekarang kita mempunyai kad yang lebih kecil - microSD - kad miniSD tidak terlalu biasa.

kad microSD adalah kad SD yang paling kecil, berukuran 15x11x1 mm dan beratnya hanya 0.25 gram. Kad ini digunakan di kebanyakan telefon bimbit dan telefon pintar yang menyokong kad SD. Mereka juga digunakan di banyak peranti lain, seperti tablet.

Memilih ukuran sebenarnya sesuai dengan apa yang sesuai dengan peranti yang anda miliki. Kad SD hanya akan sesuai dengan slot yang sepadan. Anda tidak boleh memasukkan kad microSD ke slot kad SD standard. Walau bagaimanapun, anda boleh membeli penyesuai yang membolehkan anda memasukkan kad SD yang lebih kecil ke dalam bentuk kad SD yang lebih besar dan memasukkannya ke dalam slot yang sesuai. Di bawah ini, anda dapat melihat penyesuai yang membolehkan anda menggunakan kad microSD dalam slot kad SD standard.

Kapasiti

BERKAITAN: Apakah Pemacu Keadaan Pepejal (SSD), dan Adakah Saya Memerlukannya?

Seperti pemacu kilat USB, cakera keras, pemacu keadaan pepejal, dan media storan lain, kad SD yang berbeza boleh mempunyai jumlah storan yang berbeza.

Tetapi perbezaan antara kapasiti kad SD tidak berhenti di situ. Kad SD Kapasiti Standard (SDSC) berukuran dari 1 MB hingga 2 GB (dan kadang-kadang bahkan 4 GB — walaupun itu bukan standard). Standard SD High Capacity (SDHC) dibuat kemudian, dan membolehkan kad berukuran 2 GB hingga 32 GB. Standard yang lebih baru, SD Extended Capacity (SDXC) yang membolehkan kad berukuran 32 GB hingga 2 TB.

Untuk menggunakan kad SDHC atau SDXC, anda perlu memastikan peranti anda menyokong standard tersebut. Pada ketika ini, sebahagian besar peranti harus menyokong SDHC. Sebenarnya, kad SD yang anda miliki mungkin kad SDHC. SDXC lebih baru dan kurang biasa.

Semasa membeli kad SD, anda perlu membeli kelas, ukuran, dan kapasiti kelajuan yang tepat untuk keperluan anda. Pastikan untuk memeriksa apa yang disokong oleh peranti anda dan pertimbangkan kelajuan dan kapasiti yang sebenarnya anda perlukan.

Kredit Gambar: Ryosuke SEKIDO di Flickr, Clive Darra di Flickr, Steven Depolo di Flickr