Cara Bergabung dengan Discord Server

Terdapat pelayan Discord untuk hampir semua tujuan. Rakan anda boleh membuat pelayan untuk melepak dan berbual, atau pembangun boleh membuat saluran rasmi untuk permainan mereka. Apa yang anda perlukan untuk menyertai pelayan adalah pautan.

Pilihan 1: Sertai Discord Server dalam Penyemak Imbas Web

Sebaiknya sertai pelayan Discord dengan menggunakan aplikasi Discord untuk Windows, Mac, iPhone, iPad, Android, atau Linux, walaupun tidak diperlukan. Sekiranya aplikasi tidak dipasang, anda masih boleh bergabung dengan pelayan melalui penyemak imbas web di kebanyakan peranti.

Untuk menyertai pelayan Discord tanpa aplikasi, klik pada pautan jemputan yang diberikan kepada anda. Pautan undangan discord akan kelihatan seperti ini: //discord.gg/XxX1X1

Sekiranya anda mempunyai akaun, klik "Sudah Memiliki Akaun?" untuk log masuk dan menyertai pelayan. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, Discord akan meminta nama pengguna kepada anda. Ketik, dan pilih "Teruskan".

Sekiranya anda memilih untuk tidak log masuk di sini, Discord akan meminta anda membuat akaun. Sekiranya tidak, anda tidak akan dapat mengakses sembang peribadi anda di pelayan ini setelah anda menutup penyemak imbas.

Pilihan 2: Sertai Pelayan Discord Melalui Aplikasi

Aplikasi Discord menyediakan lebih banyak ciri daripada laman web. Anda boleh memuat turunnya untuk Windows, Mac, Linux, Android, iPhone, dan iPad.

Log masuk ke aplikasi dan kemudian klik pada pautan jemputan yang diberikan kepada anda. Pautan akan membuka aplikasi secara automatik yang akan meminta anda mengesahkan bahawa anda ingin bergabung dengan pelayan.

Setelah anda menyertai pelayan, Discord akan membukanya secara automatik di aplikasi anda. Anda dapat melihat senarai semua pelayan anda di sebelah kiri aplikasi.

Pilihan 3: Bergabung dengan Discord Server Melalui Menu Join

Sebagai alternatif, di aplikasi desktop atau aplikasi web, anda boleh mengklik tanda tambah di kiri bawah.

Seterusnya, klik "Sertai Pelayan". Tampal pautan pelayan ke dalam menu ini, dan tekan "Gabung".

Mencari Pelayan Discord

Sekiranya anda ingin mencari pelayan yang sesuai dengan minat anda, gunakan ciri Discord's Server Discovery untuk mencari pelayan Discord yang ada mengikut kata kunci. Untuk mengakses Server Discovery, klik ikon kaca pembesar di kiri bawah.

Server Discovery tersedia di aplikasi desktop dan aplikasi web. Sebilangan besar permainan atau komuniti akan mempunyai pelayan Discord, jadi Google untuk satu. Sekiranya tidak muncul, anda boleh membuat sendiri!

Ciri undangan mesra pengguna Discord memudahkan anda mencari dan bergabung dengan komuniti yang sesuai dengan minat anda. Anda juga boleh menggunakan aplikasi untuk mengumpulkan rakan atau peminat anda dengan mudah dengan menghantar pautan jemputan tersuai anda sendiri di media sosial.