Cara Memulihkan Kata Laluan Steam Terlupa Anda

Menggunakan pengurus kata laluan untuk menyimpan semua kata laluan yang rumit dan sukar diingat adalah kaedah terbaik untuk mengotomatisasi proses log masuk sambil memastikan kata laluan anda selamat. Tetapi jika tidak menggunakannya, anda dapat dengan mudah terkunci dari akaun dan semua permainan Steam kegemaran anda.

Walaupun anda tidak dapat memulihkan kata laluan yang sama dengan yang anda gunakan, anda boleh masuk semula ke akaun anda dengan menetapkan semula kata laluan anda ke sesuatu yang baru. Inilah cara anda menetapkan semula kata laluan akaun Steam anda.

Menetapkan Semula Kata Laluan Anda

Sekiranya anda menggunakan Steam untuk macOS atau Windows, lihat di bawah medan nama akaun dan kata laluan dan klik butang "Saya Tidak Boleh Masuk".

Sekiranya anda menggunakan laman web Steam, pergi ke Steam Store dan klik pautan "Login", yang terletak di bahagian atas halaman.

Pada halaman log masuk, klik pautan "Lupa Kata Laluan Anda".

Dari sudut ini, langkah-langkahnya hampir sama untuk laman web dan aplikasi desktop, jadi kami akan menggunakan laman web untuk menyelesaikan prosedur.

Dalam senarai masalah sokongan, klik pilihan "Saya Lupa Nama atau Kata Laluan Akaun Steam Saya".

Di halaman berikutnya, ketik nama akun, alamat e-mel, atau nomor telefon yang Anda gunakan untuk masuk ke akaun anda, dan kemudian klik butang "Cari".

Sekiranya yang anda taip sesuai dengan akaun Steam yang sah, klik butang "Kod Pengesahan E-mel Ke", dan kemudian tunggu e-mel sampai.

Sekiranya anda tidak lagi mempunyai akses ke e-mel dalam fail, anda boleh mengklik pilihan "Saya Tidak Lagi Mendapat Akses ke E-mel Ini".

Sekiranya anda melakukannya, anda mesti mengisi borang dengan beberapa butiran mengenai akaun anda. Beberapa bidang ini merangkumi e-mel pertama yang anda gunakan, nombor telefon yang dilampirkan ke akaun anda, dan kaedah pembelian permainan di akaun anda. Setelah anda menghantar borang ini, sokongan Steam akan menghubungi anda dengan maklumat pemulihan akaun lebih lanjut.

Sekiranya anda mempunyai e-mel semasa yang didaftarkan, mesej tersebut memerlukan masa beberapa minit untuk menghubungi anda. Apabila anda mendapatkannya, salin kod dari isi e-mel. (Dan jika anda tidak melihat pesan setelah menunggu beberapa minit, pastikan untuk memeriksa folder spam anda.)

Kembali ke laman web atau di aplikasi Steam, tampal kod yang anda dapat dari mesej e-mel ke dalam bidang yang disediakan, dan kemudian klik butang "Teruskan".

Seterusnya, klik butang "Ubah Kata Laluan Saya".

Ketik kata laluan baru anda (dan buatlah kata kunci yang kuat), ketik sekali lagi untuk mengesahkan, dan kemudian klik butang "Tukar Kata Laluan".

Itu sahaja! Anda berjaya menetapkan semula kata laluan Steam anda. Dari sini anda boleh mengklik "Masuk ke Steam" menggunakan kata laluan baru anda untuk mula memainkan semua permainan anda lagi.

BERKAITAN: Cara Menambah Pengesahan Dua Faktor ke Steam