Cara Merakam Audio Discord

Discord adalah platform yang bagus untuk pemain dan komuniti lain untuk berkumpul dan berbual, menawarkan komunikasi teks dan suara secara percuma. Discord tidak menawarkan pilihan untuk merakam perbualan ini, tetapi mungkin menggunakan penyelesaian pihak ketiga. Ini caranya.

Sebelum memulakan, anda harus sedar bahawa, di banyak lokasi di seluruh dunia, adalah haram untuk merakam orang lain tanpa kebenaran mereka. Pastikan anda mendapat kebenaran semua pihak yang terlibat dalam perbualan sebelum anda menggunakan kaedah yang disenaraikan di sini.

Anda juga perlu memastikan bahawa anda telah mengkonfigurasi tetapan mikrofon anda dengan betul di Discord untuk membolehkan anda berbual dengan orang lain. Sekiranya tidak, anda tidak akan dapat bercakap di pelayan Discord anda (atau dapat merakam diri anda berbual dengan pengguna lain).

BERKAITAN: Cara Mengkonfigurasi Mikrofon dan Headset anda dalam Discord

Menggunakan Bot Craig Chat untuk Merakam Audio Discord

Sekiranya anda mengendalikan pelayan Discord anda sendiri, anda boleh menggunakan bot sembang Craig untuk merakam audio Discord dengan mudah. Bot ini berada di pelayan anda, siap untuk dijemput ke ruang sembang suara untuk merakam perbualan menggunakan beberapa perintah teks.

Tidak ada kebimbangan mengenai rakaman tidak bermoral, Craig tidak akan merakam tanpa label yang kelihatan untuk menunjukkan ketika rakaman itu. Bukan sahaja merakam percakapan anda dengan orang lain, tetapi juga mencatat setiap pengguna sebagai trek audio yang berasingan, menjadikannya lebih mudah untuk mengedit atau memotong pembesar suara tertentu, sekiranya perlu.

Untuk menggunakan Craig, pertama-tama anda perlu menjemput bot ke pelayan anda. Pergi ke laman web Craig dan klik pautan "Undang Craig To Your Discord Server" untuk memulakan.

Ini akan membawa anda ke halaman kebenaran pelayan Discord. Anda perlu memberi kebenaran kepada Craig untuk menyertai pelayan anda sebelum mula menggunakannya.

Untuk melakukan ini, pilih pelayan anda dari senarai "Tambah Bot Ke" dan kemudian klik "Otorisasi" untuk membenarkan bot bergabung.

Sekiranya prosesnya berjaya, anda akan melihat mesej bergabung untuk "Craig" di pelayan anda. Tidak perlu konfigurasi lebih lanjut pada masa ini — anda boleh mula menggunakan Craig dengan segera untuk mula merakam saluran audio anda.

Untuk melakukan ini, masukkan saluran audio dan ketik :craig:, joinuntuk memulakan.

Craig akan memasuki saluran dan segera memulakan rakaman — nama pengguna bot harus berubah untuk menunjukkan ini. Anda juga akan mendengar amaran audio dari bot yang mengatakan "sekarang rakaman" untuk mengesahkan.

Untuk menghentikan rakaman Craig, ketik :craig:, leave. Ini akan memaksa Craig untuk meninggalkan saluran yang sedang anda gunakan dan berhenti merakam, walaupun rakaman di saluran lain akan berterusan.

Sekiranya anda ingin menghentikan Craig dari semua rakaman saluran, ketik :craig:, stopuntuk memaksa Craig menamatkan semua rakaman.

Anda boleh menggunakan ini sebagai alternatif kepada perintah cuti untuk mengakhiri rakaman Craig jika anda hanya merakam dalam satu saluran.

Apabila anda mula merakam, anda akan menerima mesej peribadi dari bot Craig itu sendiri, yang memberi anda pautan untuk memuat turun atau menghapus perbualan anda.

Craig akan merakam sehingga enam jam pada satu masa. Sekiranya anda ingin memeriksa status rakaman, anda boleh memuat turun salinan audio, sehingga anda memuat turun fail tersebut.

Senarai lengkap arahan Craig tersedia di laman web Craig, yang boleh anda akses dengan cepat dengan menaip  :craig:, helpsaluran Discord. Ini akan memaparkan pautan cepat ke laman web, di mana anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana bot berfungsi.

Menggunakan OBS untuk Merakam Audio Discord

Sekiranya anda bukan pemilik atau moderator pelayan Discord, anda boleh merakam audio Discord pada PC anda sendiri menggunakan Open Broadcaster Software (OBS). OBS sering digunakan oleh streamer di Twitch dan YouTube untuk streaming permainan dan kandungan lain, dan tersedia secara bebas untuk digunakan pada Windows, Linux, dan Mac.

BERKAITAN: Cara Streaming Permainan PC di Twitch dengan OBS

OBS melakukan ini dengan menangkap pelbagai saluran audio dan visual, termasuk audio dan paparan desktop anda, serta mikrofon anda. Anda boleh menggunakan ciri yang sama ini untuk merakam audio dari saluran Discord (di samping input mikrofon anda), yang membolehkan anda menyimpan perbualan.

Untuk merakam Discord audio di OBS, tekan ikon tambah (+) di kawasan "Sumber" tetingkap OBS. Dari menu, pilih "Audio Output Capture" untuk memilih output audio desktop anda untuk rakaman.

Di tetingkap "Buat / Pilih Sumber", beri nama sumber audio desktop anda dan kemudian tekan "OK" untuk mengesahkan.

Anda akan diminta untuk memilih perangkat output (misalnya, pembesar suara atau fon kepala) dari menu "Properties". Pilih peranti yang sesuai dari menu drop-down "Peranti" dan kemudian klik "OK" untuk mengesahkan.

Sekiranya anda hanya mempunyai satu peranti output, pilihan "Default" harus digunakan di sini.

Anda dapat memeriksa apakah audio anda ditangkap dengan betul dengan memainkan beberapa audio di PC anda.

Di bawah "Audio Mixer" di OBS, slaid audio untuk "Audio Output Capture" harus bergerak untuk menunjukkan audio sedang diambil, siap untuk rakaman.

Anda boleh menggunakan slaid biru di bawahnya untuk menurunkan kelantangan rakaman, sekiranya anda perlu melakukannya.

Secara lalai, "Mic / Aux" harus disenaraikan di bawah bahagian "Audio Mixer". Ini akan memastikan bahawa ucapan anda dirakam bersama dengan peserta sembang yang lain.

Jika pilihan tidak tersedia, klik ikon tambah (+) di area "Sumber" dan kemudian pilih "Tangkap Input Audio" untuk menambahkan input mikrofon ke rakaman. Sekiranya anda lebih suka menghentikan mikrofon anda daripada dirakam, pilih ikon pembesar suara di sebelah slaid "Mic / Aux" atau "Audio Input Capture".

Untuk memulakan rakaman, klik butang "Mula Merakam" di bawah bahagian "Kawalan" di bahagian kanan bawah tetingkap OBS.

Secara lalai, OBS akan merakam audio sebagai fail video kosong dalam format fail MKV (kecuali anda merakam desktop anda sebagai aliran tangkapan tambahan). Setiap rakaman akan disimpan dengan nama fail yang menunjukkan waktu dan tarikh rakaman.

Untuk melihat fail yang anda rakam, pilih Fail> Tunjukkan Rakaman dari menu OBS.

Sekiranya anda ingin merakam dalam format fail lain, klik Tetapan> Keluaran dan kemudian pilih alternatif untuk MKV dari menu lungsur "Format Rakaman".

Walaupun OBS akan disimpan sebagai fail video, anda boleh menukar video ke MP3 menggunakan VLC, membuang kandungan video yang berlebihan dan memberi anda fail audio sahaja yang boleh anda eksport dan gunakan di tempat lain.

BERKAITAN: Cara Menukar Fail Video ke MP3 dengan VLC