Cara Mengatasi Masalah Permainan LAN Minecraft

Minecraft adalah permainan hebat untuk dimainkan di rangkaian tempatan anda dengan rakan-rakan, tetapi tidak menggembirakan apabila anda harus menghabiskan separuh masa anda untuk menyelesaikan masalah sambungan. Mari kita lihat bagaimana mengenal pasti dan menyelesaikan masalah dengan permainan Minecraft LAN.

Mengenalpasti Masalah Umum

Berkat populariti dan bilangan ibu bapa yang bergelut dengannya untuk anak-anak mereka, kami mendapat lebih banyak e-mel mengenai Minecraft daripada permainan lain. Oleh itu, kami telah menulis panduan ini dengan penekanan untuk membantu orang awam mengenal pasti apa yang perlu mereka lakukan untuk mengurangkan masalah khusus mereka. Apabila anak anda (atau rakan) menghampiri anda dengan salah satu daripada soalan ini, anda seharusnya dapat mencari jawapannya di sini.

BERKAITAN: Menyiapkan Kulit Pemain Berbilang Tempatan dan Custom

Yang mengatakan, ada kemungkinan anda mungkin menghadapi satu atau lebih masalah ini sepanjang hari bermain Minecraft anda, jadi pasti tidak ada salahnya membaca dari atas ke bawah dan bahkan menanda buku artikel ini untuk menyelesaikan masalah di masa hadapan.

Juga, jika anda masih baru dengan Minecraft, lihat panduan kami untuk menyiapkan permainan LAN di sini. Mungkin anda tidak memerlukan bantuan penyelesaian masalah lanjutan, tetapi hanya gambaran umum ringkas tentang bagaimana menjalankan sesuatu.

"Saya Tidak Dapat Melihat Permainan Minecraft di LAN"

Ini, jauh dan jauh, masalah terbesar yang dihadapi orang ketika menyiapkan Minecraft di rangkaian kawasan setempat (LAN): setiap orang telah memasang dan menyala Minecraft, tetapi satu atau lebih pemain bahkan tidak dapat melihat pemain hosting untuk disambungkan di tempat pertama.

Mari kita uraikan sebab-sebab yang paling umum untuk masalah ini dan ketahui terlebih dahulu dengan penyelesaian yang sesuai.

Firewall Anda Menyekat Java

Masalah ini timbul kerana kekeliruan mengenai apa yang berlaku di sebalik tabir dengan Windows Firewall. Sekiranya Windows akan meminta izin anda untuk menjalankannya, anda mengharapkan ia meminta izin untuk Minecraft, bukan? Kecuali Minecraft sebenarnya adalah file Java yang dijalankan oleh program Java, jadi ketika tiba waktunya Minecraft untuk menyambung ke jaringan, permintaan Firewall bukan untuk "Minecraft" - itu untuk Java.

Pada tangkapan skrin di atas, anda dapat melihat kata-kata tertentu dari pop timbul Firewall. Sebilangan besar orang, secara lalai, akan melihat amaran keselamatan, melihat Java (dan sama ada tidak tahu apa itu atau hanya tahu cukup tentang Java untuk mengingatkan mendengar tentang apa masalah keselamatan yang dialami Java selama ini) dan klik batal. Masalahnya akan bertambah buruk jika anda mempunyai komputer tamu atau komputer yang digunakan anak anda untuk akses bukan pentadbiran (yang seharusnya) orang itu boleh cuba "Benarkan akses" tetapi tidak dapat dan tekan batal. Kami tidak dapat memberitahu anda berapa kali kami melakukan masalah dalam menembak Minecraft hanya untuk meminta orang itu mengatakan "Oh hei, beberapa kotak Firewall muncul tetapi saya tekan batal".

Nasib baik, penyelesaian untuk masalah ini adalah mudah, selagi anda mempunyai akses pentadbiran ke PC (bermaksud bahawa akaun lalai adalah pentadbir atau anda mempunyai kata laluan akaun pentadbir).

Cukup arahkan ke Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Windows Firewall (atau ketik "Firewall" di kotak carian Menu Mula).

Di panel kawalan Firewall, pilih "Benarkan aplikasi atau ciri melalui Windows Firewall"; pautan itu kelihatan berwarna biru muda pada tangkapan skrin di atas.

Klik ikon "Ubah tetapan" di sudut kanan atas untuk memberitahu Windows bahawa anda ingin membuat perubahan pentadbiran dan kemudian tatal ke bawah untuk mencari "javaw.exe" dalam senarai entri Firewall. Versi Java yang digunakan oleh salinan Minecraft anda mesti diperiksa lajur "Peribadi". Walaupun kebanyakan orang hanya mempunyai satu entri, anda mungkin mempunyai dua entri. (Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu versi javaw.exe yang disenaraikan dan ingin menyiasatnya, anda selalu boleh mengklik kanan pada setiap entri dan memilih "Butiran" untuk maklumat lebih lanjut.)

Dalam yang luas,  luas , kebanyakan kes tweak ini mudah adalah semua yang diperlukan untuk membuang masalah sambungan anda.

Komputer Anda Ada di Rangkaian yang Berbeza

Kedua hanya untuk masalah Java adalah masalah rangkaian yang berbeza. Masalah ini boleh berlaku dalam beberapa bentuk, dan jika anda telah menyelesaikan masalah Java (atau bukan masalah pertama), anda harus berhati-hati menyelesaikan senario berpotensi ini.

Pastikan semua komputer berada dalam rangkaian yang sama. Dengan peranti Wi-Fi, terutama komputer riba, selalu mungkin peranti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi terbuka berdekatan atau Wi-Fi tetangga yang pernah anda gunakan sebelumnya. Periksa semula bahawa semua komputer berada di rangkaian tempatan yang sama dengan nama yang sama (misalnya pemain 1 tidak berada di "Tanpa Wayar" dan pemain 3 berada di "Wireless_Guest").

Sekiranya ada komputer yang disambungkan ke penghala melalui ethernet, pastikan komputer disambungkan ke penghala yang sama dengan yang lain disambungkan melalui Wi-Fi.

Periksa AP Pengasingan

Sekiranya semua orang tersambung ke rangkaian yang sama, tetapi anda masih tidak dapat tersambung, itu mungkin disebabkan oleh ciri pada penghala anda yang disebut pengasingan AP. Anda boleh memeriksa untuk melihat apakah komputer setiap pemain dapat mencapai komputer yang menjadi tuan rumah permainan dengan ujian ping sederhana.

Mulailah dengan membuka command prompt di setiap komputer dan mengetik "ipconfig" untuk pengguna Windows dan "ifconfig" untuk pengguna Linux dan Mac. Perintah ini akan mengeluarkan pelbagai data mengenai alamat IP dan keadaan kad rangkaian komputer. Perhatikan "Alamat IPv4" untuk setiap komputer. Bagi sebahagian besar pengguna rumah alamat ini akan kelihatan seperti 192.168.1. * Atau 10.0.0. * Kerana ini adalah blok alamat lalai pada kebanyakan penghala dan dikhaskan khas untuk penggunaan dalaman.

Setelah anda mempunyai alamat komputer yang berlainan, periksa untuk mengetahui apakah mereka dapat saling menghubungi melalui rangkaian dengan pingperintah. Semasa masih berada di command prompt, masukkan perintah ping [IP address of the host player's computer]. Jadi, sebagai contoh, jika anda mempunyai dua pengkomputer - satu dengan alamat 10.0.0.88 dan satu dengan alamat 10.0.0.87 - log masuk ke komputer pertama (88) dan jalankan:

ping 10.0.0.87

Kemudian ulangi proses pada komputer kedua (87):

ping 10.0.0.88

Perintah ping akan memberi anda output yang memberitahu anda seberapa cepat ia dapat menyambung ke komputer lain dan berapa banyak paket individu berjaya dikembalikan. Pada rangkaian rumah, kadar kejayaan mestilah 100%.

Sekiranya kedua-dua komputer dapat mengakses Internet  tetapi mereka gagal dalam ujian ping, maka ada satu perkara terakhir yang perlu diperhatikan: pengasingan pengguna. Beberapa penghala mempunyai fitur keselamatan (yang biasanya hanya diterapkan pada pengguna Wi-Fi dan bukan pengguna Ethernet berkabel) yang mengasingkan pengguna antara satu sama lain sehingga semua orang dapat menyambung ke Internet tetapi setiap pengguna tidak dapat saling terhubung. Pengaturan ini biasanya dilabeli sebagai "pengasingan AP" tetapi Anda mungkin melihatnya sebagai "Pengasingan Titik Akses", "Pengasingan Pengguna", "Pengasingan Klien" atau beberapa variasi di sana. Beberapa router juga secara automatik menerapkan pengasingan AP ke semua jaringan tamu tanpa menetapkan pengaturan itu kepada pengguna, jadi, sekali lagi, periksa bahawa tidak ada pemain yang masuk ke rangkaian tamu penghala anda.

Sekiranya satu atau lebih komputer gagal dalam ujian ping dan anda mengesyaki pengasingan AP mungkin menjadi penyebabnya, anda perlu berunding dengan dokumentasi untuk penghala khusus anda untuk melihat di mana tetapannya dan cara mematikannya. Sekiranya anda mendapati dokumentasi untuk penghala anda kurang dan anda dibiarkan menggali menu sendiri, lihat panduan kami untuk pengasingan AP di sini untuk beberapa petunjuk mengenai mencari dan mengaktifkan / melumpuhkannya.

Cuba Sambungkan Secara Manual

Sekiranya bahagian di atas tidak menyelesaikan masalah anda, maka satu-satunya masalah yang anda hadapi ialah Minecraft, atas sebab tertentu, tidak mengundi rangkaian dan mengemas kini senarai permainan LAN yang ada.

Ini tidak bermaksud anda tidak boleh bermain permainan di LAN, tetapi ini bermakna anda perlu memasukkan alamat pemain tuan rumah secara manual untuk melakukannya. Sekiranya anda melihat skrin seperti di atas, di mana ia terus mencari permainan LAN tetapi tidak menjumpainya, kemudian klik pada butang "Sambungan Langsung" dan masukkan "[Alamat IP Pemain Host] berikut: [Port Permainan Host]". Contohnya, "192.168.1.100: 3950".

Port permainan adalah untuk permainan LAN Minecraft ditugaskan secara rawak setiap kali peta pemain tuan rumah dibuka untuk bermain LAN.

Oleh itu, anda perlu memeriksa port ketika anda membuka permainan di mesin host (ia dipaparkan di layar segera setelah anda membuka permainan, seperti yang terlihat di bawah) atau anda perlu melihat senarai permainan di layar berbilang pemain pelanggan lain di rangkaian anda yang berjaya dihubungkan (di mana ia akan menyenaraikan alamat IP dan nombor port di bawah nama permainan terbuka).

"Saya Boleh Berhubung, Tetapi Saya Dipecat"

Sekiranya anda dapat melihat permainan lain di rangkaian tempatan, tetapi diusir sebelum anda dapat bermain, pelakunya biasanya salah satu daripada tiga perkara: versi permainan yang berbeza, ID pengguna yang sama, atau mod permainan yang tidak sesuai (mengikut urutan kebarangkalian).

Ralat Pelayan / Pelanggan Yang Tertinggal

Nombor versi Minecraft di luar sinkronisasi adalah sumber terbesar fenomena join-but-kick-kicked dan berlaku ketika pemain klien dan pemain tuan rumah menjalankan siaran permainan. Sekiranya hos menjalankan Minecraft 1.7.10, misalnya, tetapi anda menjalankan 1.8.8, anda akan melihat mesej seperti ini:

Penyelesaian paling mudah adalah menyesuaikan nombor versi Minecraft pemain pelanggan agar sesuai (kami tidak akan mencadangkan untuk menukar versi pemain tuan rumah jika dunia pemain tuan rumah sudah diterokai dan dibina dengan ciptaan kerana perbezaan besar dalam versi Minecraft dapat menimbulkan kekacauan peta).

Untuk melakukannya, jalankan pelancar Minecraft pada mesin pelanggan dan klik butang "Edit Profil". Di menu lungsur "Gunakan versi", pilih versi Minecraft yang sesuai. Kami memberikan panduan yang lebih terperinci di sini.

Ralat ID Sama

Sekiranya pemain sekunder log masuk ke permainan yang dihoskan dan mendapat ralat "Nama itu sudah diambil", kemungkinan anda hanya mempunyai satu salinan premium Minecraft. Pemain tunggal tidak boleh masuk ke dunia yang sama dua kali.

Anda boleh mengatasi masalah ini dengan dua cara. Pertama, anda boleh membeli salinan Minecraft untuk setiap pemain (yang, sebagai peminat Minecraft yang menyokong permainan, kami menggalakkan anda melakukannya). Atau, jika anda hanya ingin mengadakan pesta LAN atau membiarkan adik lelaki bermain juga, anda boleh mengedit fail untuk membolehkan satu lesen Minecraft digunakan untuk permainan tempatan. Kami memperincikan seluk beluk, dan kelemahan teknik ini dalam tutorial terperinci kami mengenai perkara ini.

Kesalahan Mod Yang Hilang

Apabila anda menambahkan mod ke permainan Minecraft anda, seperti bioma yang hebat atau makhluk tambahan, setiap pemain yang menyambung ke permainan anda mesti memasang mod yang sama (dan versi yang sama dari mod tersebut). Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai mod dan selok-belok menggunakannya di sini.

Teks yang tepat dari ralat ini dapat bervariasi dari bahkan tidak mendapat pesan kesalahan (permainan terus-menerus macet di "log masuk ...") hingga pembacaan ralat yang sangat spesifik yang menyenaraikan mod apa dan versi apa yang hilang.

Sekiranya anda menghadapi masalah ini, ada dua cara untuk memperbaikinya. Sekiranya tuan rumah menjalankan mod, anda perlu menambahkan mod yang sama kepada klien yang cuba disambungkan (contohnya, jika tuan rumah mempunyai mod Mo 'Creatures yang popular, maka semua pemain yang ingin berkongsi dunia juga memerlukannya dipasang juga). Sekiranya pelanggan adalah modded, dan tuan rumah menjalankan vanilla Minecraft, maka klien perlu beralih kembali ke permainan Minecraft saham. Dalam keadaan seperti ini, sangat berguna untuk menggunakan pengurus contoh seperti MultiMC; anda boleh membuat contoh khusus untuk setiap kombinasi vanila dan Minecraft yang diubahsuai yang anda perlukan.

"Saya Boleh Berhubung, Tetapi Prestasi Permainan Buruk"

Tidak seperti bahagian panduan ini sebelumnya, bahagian ini sedikit lebih kabur. Sering kali pemain dapat menjadi tuan rumah permainan dan menyambung ke permainan lain di rangkaian tetapi, walaupun mereka tidak ditendang langsung dari permainan, prestasi benar-benar buruk. Mengetepikan beberapa masalah rangkaian yang tidak dapat dilihat tetapi teruk yang sebenarnya menyebabkan masalah penyambungan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan Minecraft pengalaman lancar bagi semua orang.

Pertama, minta pemain dengan komputer yang paling berkuasa menghoskan permainan. Minecraft adalah permainan yang sangat lapar (walaupun grafiknya kelihatan sangat retro dan sederhana). Sekiranya anda mengalami pemutaran yang tidak baik (bukan hanya pada mesin yang lebih lemah), komputer hosting mungkin tidak sesuai.

Kedua, kita tidak dapat mengatakan cukup banyak perkara mengenai Minecraft mod Optifine. Walaupun anda tidak mempunyai niat untuk melakukan apa-apa selain bermain vanilla Minecraft. anda semestinya dan tanpa ragu memasang Optifine. Ini adalah kumpulan pengoptimuman kod yang, terus terang, harus ada dalam kod Minecraft lalai. Sama ada komputer anda lemah atau gemuk, Optifine akan menjadikan Minecraft berjalan dengan lebih lancar.

BERKAITAN: Cara Menjalankan Pelayan Minecraft Tempatan Mudah (Dengan dan Tanpa Mod)

Akhirnya, jika komputer hosting sesuai untuk tugas itu tetapi anda masih mendapat kadar bingkai rendah dan tanda-tanda permainan yang sukar, anda boleh memuatkan sebahagian dunia ke aplikasi pelayan yang berasingan. Mojang menawarkan aplikasi pelayan yang berdiri sendiri untuk dimuat turun dan tidak memerlukan masa lagi untuk menyediakan pelayan vanilla Minecraft yang mudah. Menurut pengalaman kami, ia sangat membantu menyelesaikan masalah prestasi sekiranya salinan Minecraft tuan rumah tidak secara serentak berusaha menangani permainan untuk pemain tuan rumah dan juga menghidupkan permainan untuk semua pemain lain. Membelah semuanya sehingga PC pemain tuan rumah masih menjadi tuan rumah permainan (melalui aplikasi pelayan khusus) tetapi aplikasi Minecraft tuan rumah tidak beralih pada kedua-dua tugas, dapat benar-benar meningkatkan prestasi untuk semua orang.

Lebih baik lagi: jika anda masih menghadapi masalah prestasi, anda boleh memasang pelayan Minecraft pada mesin yang sama sekali terpisah di rangkaian anda dan membiarkan mesin itu menangani pengangkatan yang berat, jadi PC pemain tidak perlu.

Apabila anda, rakan anda, dan anak-anak anda benar-benar ingin bermain Minecraft, sangat mengecewakan apabila menyiapkan permainan tempatan tidak mudah. Dengan sedikit penyelesaian masalah, bagaimanapun, anda bukan sahaja dapat bangun dan berjalan tanpa masalah tetapi anda mungkin juga dapati, terima kasih kepada mod seperti Optifine dan menjalankan aplikasi pelayan yang berbeza, anda lebih baik daripada ketika anda memulakannya.