eMMC vs SSD: Tidak Semua Penyimpanan Keadaan Pepejal Sama

Tidak semua storan keadaan pepejal secepat SSD. "EMMC" adalah jenis storan flash yang anda dapati di tablet dan komputer riba yang murah. Ia lebih perlahan dan lebih murah daripada SSD tradisional yang anda dapati di komputer yang lebih mahal.

Penyimpanan eMMC mempunyai banyak persamaan dengan kad SD. Ini semua memori kilat, tetapi - sama seperti kad SD tidak secepat pemacu keadaan pepejal yang pantas - storan eMMC juga tidak dapat bersaing dengan SSD.

Stik USB dan Kad SD Juga Mengandungi Memori Flash, Tetapi…

Memori kilat - biasanya memori kilat NAND - terdapat di pemacu denyar USB dan semua jenis kad SD yang mungkin anda beli. Pemacu kilat USB mengandungi cip memori kilat pada papan litar bercetak (PCB), serta pengawal asas dan antara muka USB. Kad SD mengandungi cip memori kilat pada papan litar, bersama dengan pengawal SD. Kedua-dua kad SD dan pemacu kilat cukup mudah, kerana pada umumnya direka untuk semurah mungkin. Mereka tidak mempunyai firmware canggih atau ciri canggih lain yang anda dapati dalam SSD.

BERKAITAN: Cara Membeli Kad SD: Kelas Kelajuan, Ukuran, dan Kapasiti Dijelaskan

Terdapat sebilangan besar "kelas kelajuan" kad SD - dan yang lambat sangat perlahan. Walaupun mungkin memasang sistem operasi anda pada kad SD, ini adalah idea yang sangat buruk. Ia jauh lebih perlahan daripada SSD paling lambat.

Pemacu Keadaan Pepejal Lebih Canggih

BERKAITAN: Apakah Pemacu Keadaan Pepejal (SSD), dan Adakah Saya Memerlukannya?

Pemacu keadaan pepejal bukan hanya komponen yang sama dengan yang anda dapati ke dalam pemacu denyar atau kad SD. Mereka mempunyai cip memori kilat NAND yang sama, pasti - tetapi terdapat lebih banyak cip NAND dalam SSD dan mereka cenderung menjadi cip yang lebih pantas dan berkualiti.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pelbagai Disk dengan Pintar: Pengenalan RAID

SSD juga mengandungi pengawal dengan firmware yang menyediakan ciri yang lebih maju. Sebagai contoh, pengawal SSD menyebarkan operasi membaca dan menulis ke semua cip memori di SSD, jadi ia tidak dibatasi oleh kelajuan cip individu sebanyak. Pengawal berfungsi hampir seperti konfigurasi RAID - ia menggunakan pelbagai cip selari untuk mempercepat. Semasa anda menulis ke SSD, pemacu sebenarnya mungkin menulis kepada dua puluh cip NAND yang berbeza sekaligus, sedangkan menulis ke kad SD dengan satu cip mungkin memerlukan dua puluh kali lebih lama.

Firmware SSD juga melakukan operasi meratakan haus untuk memastikan bahawa data yang anda tulis ke pemacu disebarkan ke seluruh pemacu fizikal secara merata untuk mengelakkan memori flash habis. Pengawal memberikan memori kepada komputer dalam urutan yang konsisten sehingga komputer berkelakuan normal, tetapi pemacu mengacak-acak perkara di latar belakang. SSD juga menyokong ciri canggih seperti TRIM untuk mempercepat. Tidak ada keperluan nyata untuk utiliti "pengoptimuman SSD" kerana firmware SSD secara automatik mengoptimumkan pemacu, mengacak data untuk mendapatkan prestasi yang lebih baik.

BERKAITAN: Mengapa Pemacu Keadaan Pepejal Melambatkan Semasa Anda Mengisinya

SSD juga biasanya disambungkan ke komputer menggunakan antara muka SATA 3, mSATA, atau SATA Express, yang jauh lebih pantas daripada antara muka yang tersedia untuk pemacu denyar biasa atau kad SD.

eMMC Dijelaskan

MultiMediaCard (MMC) serupa dengan kad SD. Piawaian kad SD dianggap peningkatan berbanding MMC dan sebagian besar menggantikannya pada peranti baru. Pada masa ini, hampir semua peranti akan memilih slot kad SD berbanding slot MMC. Spesifikasi MMC (eMMC) yang tersemat, bagaimanapun, terus dikembangkan dan diusahakan.

BERKAITAN: Sekiranya Anda Membeli Chromebook?

Pemacu eMMC bukan pemacu dalaman yang canggih dengan kelajuan dan ciri setara dengan SSD. Sebaliknya, ia pada dasarnya adalah MMC yang tertanam di papan induk peranti. Seperti kad SD, kad MMC dan antara muka mereka jauh lebih perlahan daripada SSD. Ini memberi pengeluar cara untuk menyediakan simpanan dalaman yang murah. Peranti eMMC juga mempunyai alat kawalan yang menjadikan eMMC dapat di-boot sehingga dapat digunakan sebagai pemacu sistem di dalam tablet dan komputer riba Android, Windows, dan OS Chrome yang murah.

Namun, eMMC tidak mempunyai firmware, banyak cip memori kilat, perkakasan berkualiti tinggi, dan antara muka pantas yang menjadikan SSD begitu pantas. Sama seperti kad SD jauh lebih perlahan daripada SSD dalaman, penyimpanan eMMC jauh lebih perlahan daripada SSD yang lebih canggih.

Anda sering akan menemui eMMC yang digunakan dalam peranti elektronik mudah alih seperti telefon bimbit dan kamera digital. Dengan dorongan ke arah tablet $ 99 yang super murah dan komputer riba $ 199 yang memerlukan storan keadaan pepejal dan bukan pemacu mekanikal, tablet dan komputer riba yang murah juga dibina dengan pemacu eMMC. Anda biasanya akan melihat sama ada peranti dilengkapi dengan pemacu eMMC mengikut spesifikasinya. Sekiranya peranti ini sangat murah, ia mungkin mempunyai eMMC dan bukannya SSD.

eMMC Tidak Buruk, Tetapi Bukan Yang Terpantas

Tidak ada yang salah dengan eMMC — secara teori. Kamera digital anda mungkin tidak memerlukan SSD penuh dengan peningkatan saiz, kerumitan dan harganya. Walau bagaimanapun, semasa anda membeli komputer riba atau tablet, batasan eMMC menjadi lebih jelas. Seperti kad SD, tidak semua penyimpanan eMMC dibuat sama — beberapa penyimpanan eMMC lebih lambat daripada yang lain. Walau bagaimanapun, semua penyimpanan eMMC akan lebih perlahan daripada SSD yang betul.

Semasa membandingkan prestasi, anda mungkin ingin mencari penanda aras penyimpanan untuk peranti berasaskan eMMC yang dimaksudkan - beberapa peranti lebih pantas daripada yang lain. Kemajuan dalam perkakasan dan standard eMMC baru menjadikan eMMC lebih pantas. Namun, jika anda seorang pengguna komputer riba yang serius, anda mungkin tidak mahu terjebak dengan storan berasaskan eMMC yang mendasari komputer riba Windows anda — walaupun ia akan menjimatkan wang anda.

Kredit Imej: mitpatterson2010 di Flickr, Darron Birgenheier di Flickr dan Andreas. di Flickr (gabungan), Zhou Tong di Flickr