Apa yang Perlu Saya Tetapkan Ukuran Unit Peruntukan Semasa Memformat?

Selain meminta sistem file yang ingin Anda gunakan, alat pemformatan cakera juga akan meminta "Ukuran unit peruntukan". Apa maksudnya dan nilai apa yang harus anda pilih?

Sesi Pertanyaan & Jawapan hari ini diberikan oleh SuperUser — subdivisi Stack Exchange, kumpulan laman web Soal Jawab yang didorong oleh komuniti.

Soalan

Pembaca SuperUser Andrew Keeton ingin tahu tentang apa sebenarnya yang sepatutnya dimasukkan ke dalam bahagian peruntukan semasa memformat pemacu. Dia menulis:

Saya memformat cakera keras luaran 1TB sebagai NTFS. Pemacu ini bertujuan terutamanya untuk menyimpan media seperti muzik dan video.

Apa yang harus saya pilih untuk penetapan ukuran unit peruntukan? Pilihannya berkisar antara 512 bait hingga 64K. Adakah terdapat panduan yang mungkin saya gunakan untuk jenis pemacu lain? Haruskah saya berhenti berpusing dan membiarkannya pada "lalai?"

Walaupun tetapan lalai biasanya merupakan pilihan terbaik bagi kebanyakan pengguna, mari kita menggali lebih mendalam.

Jawapannya

Penyumbang SuperUser Jonathan dan Andrew memberikan beberapa pandangan. Jonathan menulis:

Sekiranya anda "Pengguna Standard" menurut definisi Microsoft, anda harus menyimpan 4096 bait lalai. Pada asasnya, ukuran unit peruntukan adalah ukuran blok pada cakera keras anda ketika format NTFS. Sekiranya anda mempunyai banyak fail kecil, maka adalah idea yang baik untuk memastikan saiz peruntukan tetap kecil sehingga ruang cakera keras anda tidak akan sia-sia. Sekiranya anda mempunyai banyak fail besar, menyimpannya lebih tinggi akan meningkatkan prestasi sistem dengan kekurangan blok untuk dicari.

Tetapi sekali lagi, masa kini kapasiti cakera keras semakin tinggi dan membuat perbezaan kecil dengan memilih ukuran peruntukan yang tepat. Cadangkan anda menyimpan lalai.

Perlu diingat juga bahawa fail majoriti agak kecil, fail yang lebih besar berukuran besar tetapi kecil dalam satuan.

Andrew menjelaskan jawapan Jonathan dengan:

Dari segi kecekapan ruang, ukuran unit peruntukan yang lebih kecil berkinerja lebih baik. Rata-rata ruang yang terbuang setiap fail akan menjadi separuh daripada AUS yang dipilih. Jadi 4K membazirkan 2K setiap fail dan 64K membazirkan 32K. Walau bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan oleh Jonathon, pemacu moden sangat besar dan ruang yang sedikit terbuang tidak perlu diganggu dan ini tidak seharusnya menjadi faktor penentu (melainkan jika anda menggunakan SSD kecil).

Bandingkan sisa kes rata-rata 4K vs 64K (32K-2K = 30K), untuk 10,000 fail yang hanya keluar hingga 300,000KB atau sekitar 300MB.

Sebaliknya fikirkan bagaimana OS menggunakan ruang. Katakan anda mempunyai fail 3K yang perlu berkembang 2K. Dengan AUS 4K, data perlu dibahagi kepada dua blok - dan mungkin tidak bersatu sehingga anda mendapat pemecahan. Dengan AUS 64K terdapat lebih sedikit blok untuk dijejaki dan kurang berpecah belah. 16x ukuran blok bermaksud 1/16 bilangan blok yang perlu dijejaki.

Untuk cakera media tempat foto, muzik dan video anda disimpan, setiap fail sekurang-kurangnya 1MB saya menggunakan AUS terbesar. Untuk partition boot windows saya menggunakan default Windows (iaitu 4K untuk pemacu NTFS yang lebih kecil daripada 16TB).

Untuk mengetahui ukuran kluster pada cakera yang ada:

fsutil fsinfo ntfsinfo X:

Ada yang perlu ditambah dengan penjelasannya? Bunyi dalam komen. Ingin membaca lebih banyak jawapan daripada pengguna Stack Exchange yang mahir berteknologi lain? Lihat utas perbincangan lengkap di sini.